Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Υπάρχει… θέμα με το Χρηματιστήριο;


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Η ελληνική οικονομία είχε αρκετό καιρό να ακούσει «καλά νέα». Και η σημερινή επισημοποίηση της συγχώνευσης της Alpha Bank με την Eurobank, ήρθε να λειτουργήσει ως… αγχολυτικό, για τους παράγοντες της αγοράς που έχουν σχεδόν πιστέψει ότι η ανάκαμψη είναι μια άγνωστη έννοια για το λεξιλόγιο της σημερινής Ελλάδας.
Καμία έκπληξη λοιπόν για τη σημαντική άνοδο στον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστήριου Αθηνών. Που άγγιξε διψήφιο επίπεδο, όπως ακριβώς συνέβη και με τον τραπεζικό κλάδο. Μια εικόνα εκ διαμέτρου αντίθετη με όσα ίσχυαν μέχρι και την Παρασκευή, οπότε και οι…
ελάχιστοι που παρακολουθούν πλέον με θέρμη το Χρηματιστήριο, παρακολουθούσαν με πρόδηλη μελαγχολία τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει κάθε μέρα και ένα καινούριο ιστορικό χαμηλό.
Η αγορά, όπως συνολικά η ελληνική κοινωνία, είναι δέσμια της ψυχοσύνθεσής της. Κάτι άλλωστε που αποδείχτηκε περίτρανα από εκείνα τα αλήστου μνήμης περιστατικά, με τους συμπολίτες μας οι οποίοι, τότε που ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, έσπευδαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, και να τις κρύψουν… στο μαξιλάρι τους.
Η σημερινή εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει τον πρόλογο μιας διαδρομής ανάκαμψης. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς το γεγονός ότι οι τράπεζες σχετίζονται, μεταξύ άλλων, και με τις καταθέσεις των Ελλήνων. Όσο λοιπόν ισχυροποιείται ο τραπεζικός κλάδος, τόσο περισσότερο απομακρύνονται τα σύννεφα αγωνίας από τον μέσο Έλληνα καταθέτη. Και επιστρέφει μια συγκρατημένη αισιοδοξία στην κοινωνία.
Η έστω και πρόσκαιρη ευδαιμονία ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποπροσανατολίσει από ένα υπαρκτό πρόβλημα: Ποιοι είναι εκείνοι που συνειδητά και με τρόπο μεθοδικό, απαξίωσαν τους τελευταίους μήνες το Χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να καθίσταται… σκανδαλώδης κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης εισηγμένου οργανισμού ή εταιρείας του δημοσίου; Ποιοι ήθελαν να… ξεπουλήσουμε, ούτε καν μισοτιμής;


http://www.statesmen.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...