Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Η Γαλλία ο επόμενος αδύναμος κρίκος;




Οι υπαινιγμοί του οίκου S&P ότι κινδυνεύει και η διαβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας, αν δεν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην ευρωζώνη. Θα είναι ο επόμενος στόχος;

Πρώτα η Ελλάδα. Μετά η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, Τώρα η Ιταλία, Θα ακολουθήσει η Γαλλία; Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που οδηγούν στην υποψία ότι η Grande Nation εξ αιτίας του υψηλού της δημόσιου χρέους θα βρεθεί στο στόχαστρο των χρηματαγορών και θα γίνει ο επόμενος πονοκέφαλος της ευρωζώνης.

Ο φόβος είναι ότι μετά τις ΗΠΑ θα έρθει η σειρά της Γαλλίας να εξοστρακιστεί από το κλαμπ των χωρών με την καλύτερη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας ΑΑΑ. Από τις χώρες της ευρωζώνης το τιμητικό ΑΑΑ διαθέτουν επίσης η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο. Στην αλυσίδα των χωρών με μεγάλο δημοσιονομικό χρέος η Γαλλία κατέχει την επόμενη θέση, άρα θεωρείται ο επόμενος εύκολος στόχος κάτι που δεν έχει διαφύγει στις χρηματαγορές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη πριν το έκτακτο συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών για το 2o πακέτο διάσωσης της Ελλάδας διπλασιάστηκαν τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα γαλλικά ομόλογα. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι οι επενδυτές αρχίζουν να αμφιβάλλουν, για το αν η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι ασφαλές λιμάνι για επενδυτές. Ο Philippe Delienne από το Concictions Asset Management είπε ότι η Γαλλία είναι η τελευταία από τις χώρες με ΑΑΑ και ότι αν θέλει να διατηρήσει αυτήν την αξιολόγηση θα πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες.

Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε καταστροφή για τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί, που από το Σεπτέμβριο ξεκινά προεκλογική εκστρατεία διεκδικώντας δεύτερη προεδρική θητεία στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Βέβαια οι τρεις μεγάλοι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης διαβεβαίωσαν ότι θα υπάρξει θετική αξιολόγηση των γαλλικών ομολόγων, αλλά η S&P προειδοποίησε την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ότι η πρωτοκαθεδρία της θα τεθεί μακροπρόθεσμα σε κίνδυνο. Κάλεσε μάλιστα τη κυβέρνηση των Παρισίων να πάρει κόκκινο στυλό και να περικόψει δαπάνες κυρίως στον τομέα υγείας και στις συντάξεις.

Βέβαια ο Νικολά Σαρκοζί από πέρυσι δρομολόγησε αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις, και πρόσφατα ακολουθώντας το γερμανικό μοντέλο εξήγγειλε ότι θέλει να συμπεριλάβει στο γαλλικό σύνταγμα πρόβλεψη για φρένο χρέους. Σε περίπτωση που ο οίκος προχωρήσει σε υποβάθμιση της γαλλικής πιστοληπτικής ικανότητας, τότε αυτό θα ήταν ανεπανόρθωτο πλήγμα για την ευρωζώνη, δεδομένου ότι η Γαλλία ανήκει στις χώρες που εγγυώνται με τα κεφάλαιά τους την καλή λειτουργία του προσωρινού μηχανισμού στήριξης EFSF.
 
 
http://logioshermes.blogspot.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...