Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Ενστάσεις από το Επιστημονικό Συμβούλιο για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο


thumb
Ενστάσεις αναφορικά με τη συνταγματικότητα ορισμένων διατάξεων του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, διατυπώνει η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έκθεση «κατά το Σύνταγμα και τη νομολογία του ΣτΕ, πλήρης αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ δεν μπορεί να είναι η αυτοδιοίκηση των τακτικών μόνο καθηγητών, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σαν απλά ιδρύματα, αλλά και σαν ‘ενώσεις προσώπων’» και προσθέτει ότι «το Σύνταγμα δεν αγνοεί το σωματειακό στοιχείο, αλλά το διαχωρίζει από τον πυρήνα του πανεπιστημίου»

Το Επιστημονικό Συμβούλιο εκφράζει ενστάσεις και για τις προϋποθέσεις και τα προσόντα για την κατάληψη θέσης καθηγητή που το νομοσχέδιο κάνει παραπομπή στον Οργανισμό κάθε ΑΕΙ.
Παράλληλα είναι αντίθετο στην εκλογή ως εξωτερικών μελών του Συμβουλίου διοίκησης, συνταξιούχων καθηγητών, καθώς και εν ενεργεία καθηγητών αλλοδαπών ΑΕΙ και κάνει λόγο για «διακριτικές μεταχειρίσεις υπέρ καθηγητών ελληνικής ιθαγένειας ξένων πανεπιστημίων και των συνταξιούχων καθηγητών άλλων ΑΕΙ του εσωτερικού».
Ακόμα, το Επιστημονικό Συμβούλιο αφού προσδιορίζει ότι η διεύρυνση των ειδικών εκλεκτορικών σωμάτων με καθηγητές ξένων πανεπιστημίων δεν έχει κριθεί δικαστικά, σημειώνει ότι «τίθεται το ερώτημα αν η διάταξη συνάδει με την πλήρη Αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ. Αν, δηλαδή, μπορεί να γίνει συγκρότηση οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ με συμμετοχή ξένων καθηγητών» και καταλήγει λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση αυτό θα αποτελέσει, εν αμφισβητήσει, αντικείμενο δικαστικής εκτίμησης, καταλήγει η έκθεση.

Τέλος αποκλείει κατηγορηματικά την προοπτική να εκλεγεί πρύτανης από πανεπιστήμιο του εξωτερικού, όπως αναφέρει το άρθρο 8, παράγραφος 14, του σχεδίου νόμου και στην έκθεσή του σημειώνει ότι «ο πρύτανης πρέπει να είναι μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας του συγκεκριμένου εκάστοτε ΑΕΙ».



http://www.topontiki.gr/article/20739
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...