Η κοινωνική έκρηξη στη Βρετανία δείχνει την αποτυχία του ακραίου φιλελευθερισμού και σημαίνει συναγερμό για όλες τις χώρες στις οποίες το χάσμα ανάμεσα στους πλουσιότερους και στους φτωχότερους διευρύνεται συνεχώς, σχολιάζει ο σημερινός γαλλικός Τύπος.
«Το κύμα βίας που σαρώνει τις φτωχές συνοικίες του Λονδίνου θα μπορούσε να ξεσπάσει σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή μεγαλούπολη», προειδοποιεί η Le Figaro, κάνοντας, όπως και πολλές άλλες γαλλικές εφημερίδες, τον παραλληλισμό με τις ταραχές που ξέσπασαν στις συνοικίες του Παρισιού το 2005.
«Οι φτωχές συνοικίες των μεγάλων πόλεων αποτελούν
γόνιμο έδαφος για μία κοινωνική έκρηξη, κυρίως σε καιρό κρίσης, δημοσιονομικών περικοπών και αυξημένης ανεργίας», σύμφωνα με την εφημερίδα. «Ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, το διακύβευμα είναι μεγάλο για την βρετανική πρωτεύουσα. Αρχικά, για την ίδια της τη φήμη, αλλά επίσης διότι μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες μεγάλες πόλεις, οι οποίες, σε καιρό κρίσης, είναι πιθανόν να έλθουν αντιμέτωπες με αντίστοιχα κινήματα αμφισβήτησης».«Οι ταραχές του Λονδίνου σημαίνουν πολύ σοβαρό συναγερμό για τη Βρετανία. Αλλά επίσης για όλες τις δυτικές κοινωνίες της μετανάστευσης και των ανισοτήτων», γράφει η Liberation. «Όπως στη Γαλλία, οι βίαιες εξεγέρσεις που μεταφέρθηκαν πλέον στην Αγγλία, δείχνουν πριν απ' όλα τη φτώχεια και την οργή ενός πληθυσμού που αισθάνεται αποκλεισμένος, που ζει στο περιθώριο της βρετανικής κοινωνίας».
«Η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον αντιμετωπίζει μία μεγάλη πρόκληση, τη στιγμή που τα περιθώρια οικονομικών ελιγμών είναι μικρά και η πολιτική της λιτότητας την έχει οδηγήσει στην περικοπή των κοινωνικών δαπανών», γράφει η La Croix. «Το ίδιο θέμα τίθεται για όλες αυτές τις κοινωνίες που πλήττονται από βία, όπου αυξάνεται κατά τρόπο εμφανή και προκλητικό το χάσμα ανάμεσα σε μία πολύ ευνοημένη μειοψηφία και σε πληθυσμούς που αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι, κοινωνικά και πολιτισμικά». «Πώς να μην κάνει κανείς έναν συνδυασμό με αυτό που παιζόταν τις τελευταίες ημέρες στις διεθνείς αγορές;».