Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Κυβέρνηση: Αναζητείται στρατηγική και μήνυμα


Οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση


Αθήνα 
Σε αναζήτηση στρατηγικής και μηνύματος για την προοπτική της χώρας ενόψει της ΔΕΘ και της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΠαΣοΚ βρίσκεται η κυβέρνηση. Στις χθεσινές συσκέψεις υπό την προεδρία του κ. Γ. Παπανδρέου τέθηκαν τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση: Συνέχιση των μεταταρρυθμίσεων, έμφαση στην ανάπτυξη και σε προγράμματα που δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε ειδική εντολή στους υπουργούς να ασχοληθούν με την καταπολέμηση της ανεργίας -ένα θέμα που αναδεικνύεται στις βασικές προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος- ο καθένας από τον δικό του τομέα. Επιπλέον, εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει μια εθνική αφήγηση για τη χώρα στην οποία θα εκφράζεται η αναπτυξιακή προοπτική σε συνδυασμό με την επιδίωξη κοινωνικής δικαιοσύνης και την καλλιέργεια κλίματος πολιτικής σταθρότητας.

«Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις ανατροπές μέσα από διάλογο και ανοιχτές διαδικασίες», επισήμανε ο Πρωθυπουργός στην τοποθέτηση του. Στις συσκέψεις που προηγήθηκαν της άτυπης κυβερνητικής επιτροπής ορισμένοι από τους συμμετέχοντες έθεσαν το ερώτημα αν πρέπει να ξεκαθαρίσει το στίγμα της κυβέρνησης σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, όπου παρατηρείται πολυφωνία. Η συζήτηση κατέληξε στο μοντέλο που εφαρμόζεται ήδη, δηλαδή να υπάρχει διάλογος πάνω σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, να επιδιώκονται συμμαχίες και συναινέσεις αλλά να μην καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να είναι συνεπείς στα χρονοδιάγραμματα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος αλλά και να μην υπερβαίνουν τους προϋπολογισμούς των υπουργείων τους. Υπήρξε όμως έντονος προβληματισμός για τις αντιδράσεις των πολιτών στα σκληρά μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και πως θα τις αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Ειπώθηκε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να ανοίγει πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, να προκαλεί οργή, και από την άλλη να θεωρεί ότι απευθύνεται στην κοινωνία. Μάλιστα εκφράστηκαν και φόβοι για ένταση στη ΔΕΘ και επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στο σκηνικό που πιθανόν να στηθεί στη Θεσαλλονίκη. Ο κ. Παπανδρέου έδωσε εντολή στον γραμματέα του ΠαΣοΚ κ. Μιχ. Καρχιμάκη να ανοίξει τις περιφερειακές και την πανελλαδική συνδιάσκεψη στην κοινωνία και να προετοιμάσει τη διαδικασία ώστε να μπορεί να συμμετάσχει στις εργασίες όποιος πολίτης επιθυμεί.

Το ερώτημα είναι πως θα αντιμετωπίσουν τυχόν αντιδράσεις αγανακτισμένων πολιτών ή ακόμα και θυμωμένων μελών του κόμματος. Ήδη φτάνουν στην Ιπποκράτους μηνύματα ότι τα πνεύματα ενδεχομένως να μην είναι ήρεμα στην πανελλαδική συνδιάσκεψη και είναι αμφίβολο αν θα τα κατευνάσουν τα τραπέζια που θα στηθούν για να συζητηθεί ο ρόλος των κινημάτων και του συνδικαλιστικού κινήματος.

Στην άτυπη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής έγινε εκτενής συζήτηση για την οικονομία, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος έκανε αναλυτική ενημέρωση για τους στόχους του μεσοπρόθεσμου και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. 
 
 
http://www.parapolitika.gr/Home.aspx
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...