Ε: Πόσο πιθανό είναι να χρεοκοπήσει η Ελλάδα ;
Α: έμποροι Ομολόγων στοιχηματίζουν μια Χρεοκοπία είναι σχεδόν βέβαιη. Το Κόστος ασφάλισης του Ελληνικού χρέους είναι τώρα μεγαλύτερο από ποτέ. Σε τιμές που αναγράφονται, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια δείχνουν μια πιθανότητα 80% ότι η Ελλάδα θα.....
χρεοκοπήσει στα επόμενα πέντε χρόνια (στοιχεία της Markit, παρόχου χρηματοπιστωτικών πληροφοριών).
Ε: Γιατί είναι μια πιθανή Ελληνική Χρεοκοπία τόσο μεγάλη υπόθεση;
Α: Σκεφτείτε το σαν τον ιστό της αράχνης – κόβω μία κλωστή και όλος ο ιστός ταρακουνιέται – λέει ο Guy LeBas, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος σε Janney Capital Markets
Οι τράπεζες δανείζουν τα χρήματα προς τις κυβερνήσεις και μεταξύ τους έτσι ώστε ο καθένας να έχει αρκετά μετρητά για να λειτουργεί κάθε μέρα. Επιπλέον οι τράπεζες ασφαλίζουν το χρέος ο ένας του άλλου!!!!!. Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, οι τράπεζες θα χρεώνουν περισσότερα χρήματα για να εκδίδουν τα δάνεια ή θα σταματήσει τελείως ο δανεισμός!!!!. Παράλληλα, θα πρέπει να βρουν τουλάχιστον 300 δισεκατομμύρια δολάρια (!!!) για να καλύψουν τις ασφαλιστικές συμβάσεις του ελληνικού χρέους.
Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί αναλυτές κάνουν τον παραλληλισμό με το τι συνέβη μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, την ιστορική επενδυτική τράπεζα, το 2008. Τα Δάνεια πάγωσαν σχεδόν σε όλο τον κόσμο, σε όλη τη διαδρομή προς τις μικρές επιχειρήσεις και μεμονωμένους οφειλέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πιστωτική κρίση βάθυνε την παγκόσμια ύφεση.
Διότι και κατ’ ελάχιστον, τουλάχιστον μετά από μια Ελληνική Χρεοκοπία, οι επενδυτές ομολόγων θα απαιτούσαν υψηλότερα επιτόκια δανεισμού!!!! από άλλες βαθιά χρεωμένες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και το Βέλγιο. Το κόστος δανεισμού για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία έχουν ήδη αναρριχηθεί σε επίπεδα ρεκόρ, με 10-ετή επιτόκια στο τόπ 10%. Το ποσοστό στις ΗΠΑ είναι περίπου 3 %.
Ε: Τι κάνει η Ελλάδα για όλα αυτά;
Α: Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να θεσπίσει περαιτέρω μέτρα λιτότητας, όπως αύξηση των φόρων, μείωση των μισθών στο δημόσιο και την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Και μάλλον θα πρέπει να προτού να πάρει ένα φρέσκο πακέτο διάσωσης. Όμως, το κοινό αντέδρασε οργισμένα, ξεκινώντας βίαιες διαμαρτυρίες στο κέντρο της Αθήνας.
Ε: Πώς η ευρύτερη ευρωπαϊκή κρίση βλάπτει τις ΗΠΑ;
Α: Είναι δύσκολο να πω. Αμερικανικές τράπεζες λένε ότι θα μπορούσαν να χειριστούν μια κρίση. Συνολικά, είχαν εκτεθεί σε περίπου $ 43 δισ. Ελληνικό Χρέος στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2010, σε σύγκριση με 113 δισ. δολάρια συνδεδεμένα με την Ιρλανδία και 187 δισ. $ προς την Ισπανία. Αλλά οι επενδύσεις είναι αδιαφανείς. Είναι αδύνατο να πει κάποιος ποιες τράπεζες κατέχουν περισσότερα Ελληνικά ομόλογα από τις άλλες.
“Θα ήταν αφελές να σκεφτεί κανείς ότι η τραπεζική κρίση τους δεν θα μας επηρεάσει μετά από αυτό που είδαμε τα τελευταία οικονομική κρίση», προειδοποιεί ο CarlWeinberg, επικεφαλής οικονομολόγος τηςHigh Frequency Economics.
Όταν οι πιστώσεις αρχίζουν να παγώνουν ή να στοιχίζει πιο ακριβά ο δανεισμός, άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια παρόμοια κατάσταση όπως η Ελλάδα – να επιβαρύνεται με ανεξέλεγκτο χρέος και να μην μπορεί να δανειστεί περισσότερα χρήματα για να ξεπληρώσει.
Οι τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να καταλήξουν με την κακά ομόλογα στα βιβλία τους, όπως ακριβώς συνέβη με τα επισφαλή δάνεια από την κρίση των ενυπόθηκων δανείων πριν από λίγα χρόνια. Τα αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια της έχουν επίσης επενδύσει πάρα πολύ σε ευρωπαϊκό τραπεζικό χρέος.
ΠΠ
http://kostasxan.blogspot.com/