Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

«Ποιος είναι ο Ικας; Εγώ πότε θα αρρωστήσω;»


Pωτάει τον Δούκα ο Χατζηχρήστος στην ταινιάρα «Της Κακομοίρας». Σήμερα, ο Δούκας θα του απαντούσε: «Να τος ο Ικας! Θα βάλει χέρι στις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα!». Η μεγαλύτερη επιχείρηση παραμόρφωσης της νεοελληνικής πραγματικότητας φαίνεται να ολοκληρώνεται ως κακόγουστη φάρσα. Το ΙΚΑ ιδρύεται στο μεσοπόλεμο, αλλά αρχίζει να γίνεται έντονα ενεργό μετά το 1951. Είναι μια ουσιαστική..........
πρόοδος η παροχή σύνταξης και υπηρεσιών υγείας στους Ελληνες μισθωτούς, αν και από την αρχή συνυπάρχει με «ευγενή ταμεία», πράγμα φυσιολογικό, όταν τρένα και καράβια διέθεταν διαβαθμισμένες θέσεις, αλλά ανήκουστο σήμερα.

Οχημα της ανάπτυξής του υπήρξε η ατμομηχανή της ανάπτυξης, η οικοδομή. Ηταν τολμηρά σχεδιασμένο, με βαριές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, που επί περίπου είκοσι πέντε χρόνια κι ώσπου να μεταπολιτευτούμε έπεφταν τα πεκούνια (αλλά και η εισφοροδιαφυγή) σαν το χαλάζι. Επίσης, οι συντάξεις δίνονταν ενίοτε ως κομματικό δώρο σε άτομα που δε συνεισέφεραν. Ολα τα οργανωτικά του ΙΚΑ ήταν τόσο σπάταλα, η έλλειψη συντονισμού και ελέγχων τόσο οφθαλμοφανής, ώστε το ΙΚΑ άρχισε να τρελαίνει τους δείκτες. Εδώ και 35 χρόνια το ΙΚΑ έχει πρόβλημα. Μετά την κρίση του 2008 δεν έχει παρά ελάχιστα έσοδα.

Το κράτος που έφτιαξε την αυθαιρεσία με πλήρη νομική σκευή και πειθώ χρησιμοποιεί την περιβόητη «νομιμοποίηση» εδώ και δεκάδες χρόνια είτε ως πολιτικό δώρο, είτε ως άντληση γρήγορων χρημάτων. Σε κανένα μέρος του κόσμου ξέρετε δεν υπάρχει το έκτρωμα που λέγεται «Εκτός Σχεδίου Δόμηση». Και μετά την προσφυγιά δεν υπάρχει κανένας οικισμός που να σχεδιάστηκε από το κράτος και να πουλήθηκαν οικόπεδα σε οργανωμένο μέρος. Αν λογαριάσετε τα λεφτά που πετάχτηκαν υπέρ του ΙΚΑ και του Δημοσίου στην ελληνική οικοδομή, θα απορήσετε που δε χτίσαμε εκατόν τριάντα σκανδιναβικού τύπου πόλεις.

Τέλος πάντων, χρεωμένοι του κερατά είμαστε, το κράτος περιμένει ένα φαντασιακό ποσό από τη «νομιμοποίηση διαφόρων αυθαιρεσιών» στη χώρα. Και πετάγεται το ΙΚΑ, ως Ικας, θρασύς και με μορφή ύαινας, και διεκδικεί ένσημα και εισφορές που δεν εισέπραξε! Μάλιστα, δε ζητά ένα κατ' αποκοπήν ποσό από το κράτος, αλλά, επειδή πιθανόν και όλα να τα εισπράξει από το κράτος πάλι χρεωμένο θα είναι, εξηγεί ότι ο «αυθαιρετούχος» θα πάει να πληρώσει μια «τριάρα» για το πενήντα τετραγωνικών αυθαίρετο και μετά «θα περάσει από το ΙΚΑ να κάνει ρύθμιση». Σιγά μην περάσει.

Σοβαρά, ονειρεύεστε να έρθουν οι ορδές της αυθαιρεσίας, να πληρώσουν σε δόσεις τρία χιλιάρικα για πενήντα τετραγωνικά, διψασμένες για «τακτοποίηση» και κλαίγοντας από χαρά θα συνωστίζονται απέξω από το ΙΚΑ; Δηλαδή, θα βγάλουν από τις τράπεζες ίσαμε τριάντα δισ. και θα εμπιστευτούν όλα τους τα μετρητά, συνεταιρικά, μεταξύ κράτους και ΙΚΑ;

Και μόνο που το σκέφτηκαν δείχνει ότι χάθηκαν στο ίσωμα. Αλλάξτε τους. Τους ΙΚΑτζήδες εννοώ.


http://eleftheriskepsii.blogspot.com/2011/08/blog-post_8054.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...