Η παγκόσμια ύφεση δεν κάνει διακοπές αλλά βυθίζει στο κόκκινο τα χρηματιστήρια σε κάθε άκρη της γης.Οι επενδυτές τρομοκρατημένοι από την κρίση χρέους και την εικόνα της αμερικανικής οικονομίας ξεπουλάνε όσο όσο και με το καλημέρα ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 σημειώνει βουτιά 3% στις 235,98 μονάδες.
Ο Δείκτης στη Λεωφόρο Αθηνών ξεκίνησε διαπραγμάτευση με πτώση 4,4% ενώ αυτή τη στιγμή καταγράφει απώλειες 3,5%, με τον τραπεζικό κλάδο να προηγείται της αρνητικής «κούρσας» χάνοντας έως 7%. Στο Λονδίνο οι απώλειες φτάνουν στο 3,2%, στο Παρίσι 2,3%, τη Φραγκφούρτη 3,5%, τη Μαδρίτη 1,4% και το Μιλάνο 3,5%.
Με τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια από
το 2009 έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υπό τον φόβο των αγορών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, με επίκεντρο την εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση 4,31% στις 11.383,68 μονάδες και ο δείκτης Nasdaq με απώλειες 5,08%, στις 2.556,39 μονάδες. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με πτώση μεγαλύτερη του 3%.Ενδεικτική είναι η δήλωση κορυφαίου αμερικανού αναλυτή: ''Σε μία συνεδρίαση χάθηκε το μεγαλύτερο τμήμα των κερδών όλης της χρονιάς''.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου βυθίστηκε -5,9% στα 86,52 δολ. ανά βαρέλι, σε χαμηλό Φεβρουαρίου 2010 και η τιμή του χρυσού υποχώρησε -0,5%.
Η αγωνία μπροστά στις εξελίξεις, έκανε τον Luc Coene, μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας να ''ξεχάσει'' τους τρόπους του και τη διπλωματική ορολογία, λέγοντας τα πράγματα ωμά:''Είτε οι πολιτικοί παίρνουν αποφάσεις είτε ευρώ, τέλος''.
Στη δίνη βρέθηκαν τα ισπανικά και τα ιταλικά ομόλογα, όπου τα spreads κατέγραψαν νέα ρεκόρ, ενισχύοντας την ανησυχία για την καταβολή της επόμενης δόσης στην Ελλάδα. Ωστόσο, η Κομισιόν και η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνουν ότι η δόση θα καταβληθεί κανονικά, αν όχι με τους νέους όρους της Συνόδου Κορυφής, αλλά βάσει του Μνημονίου που ισχύει.
Η εντονότατη νευρικότητα των παγκόσμιων αγορών που προκαλείται από τους αυξημένους φόβους για την ενδεχόμενη επιστροφή της οικονομίας των ΗΠΑ σε ύφεση και η πιθανή μετάδοση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους σε Ιταλία και Ισπανία επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και την ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα η σημερινή συνεδρίαση να ξεκινήσει με θεαματική βουτιά του δείκτη πάνω από 3%.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Zοζέ Mανουέλ Μπαρόζο κάλεσε χθες τους ηγέτες της Ευρωζώνης να μελετήσουν την αύξηση των πόρων του ταμείου στήριξης EFSF για να μπορέσει να αποτρέψει αποτελεσματικά την επέκταση της κρίσης και σε μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής.
Την ίδια στιγμή, έκκληση διεθνούς συνεργασίας απηύθυναν η Κίνα και η Ιαπωνία με στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης αναταραχής στις διεθνείς αγορές.
Τηλεφωνική σύσκεψη για τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις παγκοσμίως, αλλά ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη θα έχουν σήμερα Σαρκοζί, Μέρκελ και Θαπατέρο.