Θυμάμαι ότι είχα πολλούς καθηγητές στη διάρκεια της σχολικής μου ¨καριέρας¨. Θυμάμαι επίσης ότι είχα λίγους οι οποίοι...
άφησαν κάτι στο μυαλό και την ψυχή μου. Απ’ αυτούς τους ¨λίγους¨, άλλοι έφυγαν από την ενεργό δράση, άλλοι έφυγαν από τη ζωή ενώ για άλλους απλά έχω χάσει τα ίχνη τους.
Από την πρώτη μέρα που έγινα συνάδελφος αυτών των πεφωτισμένων ανθρώπων, εκτίμησα πολύ περισσότερο τα δώρα που μου έκαναν με τη διδασκαλία τους. Τέτοιος σκεφτόμουν ότι ήθελα να γίνω και ‘γώ. Ένας δάσκαλος που πέρα από την –απαραίτητη- επιστημονική κατάρτιση, θα διαθέτει και την ικανότητα να εμπνεύσει τα παιδιά ώστε να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους.
Έχουν κλείσει πλέον είκοσι χρόνια που ασχολούμαι με την εκπαίδευση. Όλα αυτά τα χρόνια το πρώτο μου μέλημα υπήρξε το να βοηθήσω στη βελτιστοποίηση των επιδόσεων κάθε μαθητή. Αυτό εξάλλου αποτελεί και την πρώτη προτεραιότητα των γονέων που με εμπιστεύθηκαν. Χαίρομαι όμως που όταν συναντώ στο δρόμο αυτά τα παιδιά, έρχονται με χαμόγελο να μιλήσουμε και δεν προσπαθούν να αποφύγουν ¨μια αντιπαθητική συνάντηση με τον Κύριο Καθηγητή¨.
Πολλές φορές ακούμε την έκφραση ¨ο καθηγητής πρέπει να είναι και παιδαγωγός¨. Αυτή βεβαία είναι η αλήθεια παρόλο που συνήθως οι άνθρωποι την χρησιμοποιούν με ένα πλαστικό, στερεότυπο τρόπο. Και είναι μέρος της δουλείας του καθηγητή να προσαρμόζει τους κώδικες διδασκαλίας του ανάλογα με το κάθε παιδί ξεχωριστά, αφού το κάθε παιδί είναι από μόνο του ξεχωριστό.
Αν μάλιστα οι συνθήκες το απαιτούν, να μπορεί να εφευρίσκει στη στιγμή και νέους τρόπους προκειμένου να εξηγήσει στο παιδί αυτό πρέπει. Έτσι δε βοηθά μονό το μαθητή, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό, αφού μόνο έτσι εξελίσσεται και εμπλουτίζει τις μεθόδους διδασκαλίας του από το θεμελιώδες και καθοριστικό επίπεδο του Γυμνασίου ως το απαιτητικό και ανταγωνιστικό επίπεδο των τάξεων του Λυκείου.
"Στα μεγάλα κράτη η δημόσια εκπαίδευση θα είναι πάντα μέτρια, για τον ίδιο λόγο που στις μεγάλες κουζίνες το φαγητό είναι συνήθως κακό»
(Φρειδερίκος Νίτσε)
Κος. Ανδρέας Λυγερός– Φυσικός
http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/