Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Κυβερνητικός προβληματισμός για το κλίμα από ξένα δημοσιεύματα


Προβληματισμό προκαλεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο το βαρύ πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται αφ’ ενός από τη σκληρή κοινωνική ατζέντα και αφ’ ετέρου από τα αντιφατικά μηνύματα αρχίζουν ξανά να έρχονται από την Ευρώπη.

Το Μαξίμου μπορεί να απέσπασε τη θετική δήλωση που ανέμενε από τον ιταλό πρωθυπουργόκατά τη συνάντηση που είχαν με τον κ. Σαμαρά ενώ, προφανώς ικανοποιήθηκε και από το μήνυμα αλληλεγγύης του Πάπα προς του ευρωπαίους ηγέτες.


Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον όμως, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα δημοσιεύματα –κυρίως από μεγάλα και έγκυρα μέσα- που αρχίζουν εκ νέου να αναδεικνύουν αρνητικά στοιχεία για τη χώρα μας. Κυριότερα ίσως παραδείγματα αποτελούν το τηλεγράφημα του Reuters που συναρτά τις αποφάσεις για την Ελλάδα και το ευρωπαϊκό της μέλλον με τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου αλλά και η «τρύπα» στο έλλειμμα του προϋπολογισμού ύψους 20 δισ. που ανακαλύπτει το Spiegel.

Υπό το πρίσμα αυτό, παραμένει άγνωστο εάν τελικά θα πραγματοποιηθεί η νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που εκτιμάτο ότι θα γίνει εντός της εβδομάδας προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πακέτο των μέτρων, δεδομένου μάλιστα ότι ακόμη και η ημερομηνία υποβολής της έκθεσης τηςτρόικας δείχνει να μετακινείται διαρκώς, προκαλώντας ακόμη εντονότερη πίεση στην ελληνική κυβέρνηση που διακαώς αναμένει την εκταμίευση των 31 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, την ανησυχία εντείνει το κλίμα στο εσωτερικό. Το μήνυμα Σαμαρά για τα 33 πολιτικά πρόσωπα που διερευνώνται ως προς τα οικονομικά τους στοιχεία, λειτουργεί ενισχυτικά για το πρωθυπουργικό προφίλ στην κονωνία. Από την άλλη, η εμπλοκή του ονόματος Μεϊμαράκηχτυπάει αυτή καθαυτή την καρδιά του κοινοβουλευτικού συστήματος αλλά και της ΝΔ ειδικότερα.

Από τη μία η μη επιλυόμενη οικονομική κρίση και από την άλλη η συνεχιζόμενη απαξία του κοινοβουλευτισμού δημιουργούν ένα εκρητικό κοινωνικό κοκτέιλ, οι συνέπειες του οποίου καταγράφοντα σε περιστατικά της καθημερινότητας.

Τελευταίο φαινόμενο τα χθεσινά επεισόδια στην Ομόνοια, μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και μουσουλμάνων (με αφορμή το βίντεο για τον Μωάμεθ) αλλά και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου μουσουλμάνοι ξεσηκώθηκαν για τον ίδιο λόγο.

Η εκταμίευση της επόμενης δόσης εκτιμάται από το κυβερνητικό στρατόπεδο ότι θα λειτουγήσει ως ανάσα στην οικονομική κρίση αλλά και ως – προσωρινό- μαξιλάρι στις κοινωνικές εκρήξεις. Τουλάχιστον μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή μία σειρά από πολιτικές – όπως επί παραδείγματι το φορολογικό νομοσχέδιο- που θα επαναπροσδιορίσουν τα οικονομικά δεδομένα αλλά και τις σχέσεις κράτους- πολίτη.

Πάνος Ρασσιάς



http://newpost.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...