Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Τα μέτρα δεν «ενθουσιάζουν» – Η τρόικα δεν έχει συμφωνήσει ακόμα



Την πρώτη γεύση από την επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα την πήρε η κυβέρνηση στο Euro Working Group της Παρασκευής, τα μέτρα από ενέκριναν οι αρχηγοί έγιναν φύλο φτερό και δεν ενθουσίασαν. Ο επικεφαλής του ΣΟΕ κ. Τσακλόγλου πέρασε σύμφωνα με το ρεπορτάζ δύσκολες ώρες.

Τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα τη Δευτέρα, στη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους Πουλ Τόμσεν, Κουρτ Μαζούχ και Μϊχαελ Μορς. Προϋπόθεση για μια θετική έκθεση που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ είναι να εγκρίνει η τρόικα τις ελληνικές αποφάσεις. Και ακόμα και οι κλητήρες στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα:
Αυτό που πρώτα από όλα θα πρέπει να αποδεχτεί η τρόικα είναι και το πιο δύσκολο: Την αλλαγή στο «μείγμα» του πακέτου των 11,6 δις. Οι ελεγκτές έφυγαν από την Αθήνα, με την εικόνα πως τα 13,6 δις για τη διετία 2013/2014 θα κατανέμονταν σε 11,5 δις περικοπές δαπανών και 2 δις φορολογικές παρεμβάσεις. Ωστόσο αυτό που συμφωνήθηκε στην Αθήνα την Πέμπτη είναι περικοπές δαπανών 10,5 δισ. και 3 δισ. φορολογικές παρεμβάσεις. Επιπλέον, αντί για 9,5 δις από μισθολογικές και συνταξιοδοτικές δαπάνες και επιδόματα που ήθελε η τρόικα αποφασίστηκαν μόνο 7,5 δις.
Στη διάθεση του Τόμσεν εναπόκειται τώρα αν θα γκρινιάξει για το 1 δις της φορολογίας ή θα αμφισβητήσει ευθέως το σύνολο των 6 δις που δεν αντιπροσωπεύουν «ζεστό χρήμα». Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι το δεύτερο είναι εξ’ ίσου πιθανό και ως εκ τούτου κρίνουν ότι η συμφωνία με την τρόικα, δηλαδή η προϋπόθεση για να πάνε τα μέτρα στη βουλή είναι στον αέρα. Ακόμα και αν δεν επιμείνουν στο συνολικό πακέτο πάντως δύσκολα θα «καταπιούν» προβλέψεις για αύξηση των φορολογικών εσόδων. Στην Οδό Νίκης υπάρχει μια απαισιοδοξία, ότι η συμφωνία έχει πολύ δρόμο ακόμα.
Στην πραγματικότητα, ο Στουρνάρας έχει μόνο ένα όπλο απέναντι στην τρόικα. Ότι έχει επιτευχθεί μετά από μήνες μια συμφωνία των αρχηγών η οποία δεν θα έπρεπε να τεθεί εκ νέου υπό αίρεση. Κανείς δεν ξέρει όμως, αν αυτό το όπλο θα λειτουργήσει. Το κλίμα άλλωστε ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους δεν είναι καλό, και αυτό που είναι το αναμενόμενο είναι ότι η τρόικα θα εκμεταλλευτεί κάθε πάτημα που θα της δώσει η Ελλάδα για να αναστείλει τις αποφάσεις. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να βιάζεται να προλάβει το «παράθυρο ευκαιρίας» στη σύνοδο Κορυφής, συμφωνία πάντως δεν προδιαγράφεται στον ορίζοντα και κατά τα φαινόμενα θα αργήσει πολύ ακόμα.


Θέμης Δαγκλής – newpost.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...