Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Σταματήστε τους – Συμβόλαιο με επικίνδυνες ρήτρες ετοιμάζεται να υπογράψει η Ελλάδα



Το όνομα της συμφωνίας είναι ρήτρα απόκλισης και θα ενταχθεί και στην έκθεση της τρόικας
- Οι “τροϊκανοί” ακόμα δεν έχουν δώσει θετική η αρνητική απάντησε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο
- Οι επιφυλάξεις επικεντρώνονται στα μέτρα στους κλάδους Υγεία, Παιδεία, Άμυνα και ΟΤΑ
- Εάν συμβεί αυτό δεν θα χρειαστεί να υπάρξουν φόροι για τα έσοδα των 2 δισ ευρώ
Ισόποσα μέτρα από τον «σκληρό πυρήνα» (μισθούς, συντάξεις, επιδόματα) θα αναγκαστεί να πάρει η κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2014, για κάθε μονάδα απόκλισης από τον στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος ή πλεονάσματος το 2013.
Πρόκειται για το «σχέδιο Β» ή τη....
«ρήτρα απόκλισης», που συζητείται με τους επικεφαλής της τρόικας να ενταχθεί στη συμφωνία, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα των 11,9 δισ. ευρώ από το σκέλος των δαπανών και των 2 δισ. ευρώ από το σκέλος των εσόδων, ώστε, οι εκπρόσωποι των δανειστών να αποσύρουν τις ενστάσεις που έχουν για τα προτεινόμενα μέτρα από την ελληνική πλευρά και να κλείσει το πακέτο.
Αυτό επισήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η τρόικα διατηρεί ακόμη ισχυρές επιφυλάξεις για ορισμένα από τα διαρθρωτικά μέτρα (Υγεία, Παιδεία, Άμυνα, ΟΤΑ), μην πιστεύοντας ότι θα αποδώσουν όλα όσα υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ο συγκεκριμένος παράγοντας, τόνισε ότι «ελπίζω να συνεισφέρουν περισσότερο» αυτά τα υπουργεία που «στοχοποιούνται».
Αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως σε περίπτωση που γίνουν δεκτές οι προτάσεις της κυβέρνησης από τους επικεφαλής της τρόικας για μη οριζόντιες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και τα μη επιβολή φόρων, όπως ο κεφαλικός φόρος, τότε η κυβέρνηση μέσω ενός ειδικού συμβολαίου θα δηλώνει πως εάν δεν καταφέρει να “πιάσει” τους στόχους, τότε για κάθε ποσό που δεν θα έχει μπει στα ταμεία, αυτομάτως θα κόβονται μισθοί, συντάξεις, επιδόματα και κάθε είδους κοινωνικής παροχής.
Σημειώνεται τέλος, ότι στο Euro Working Group (Eurogroup σε τεχνικό επίπεδο), το οποίο θα συνεδριάσει στις 28 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνος Τσακλόγλου, θα παρουσιάσει την έως τότε συμφωνία με την τρόικα. Έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία, επισήμανε ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου, πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί τόσο μέτρα στο σύνολό τους, όσο και οι όροι της «ρήτρας απόκλισης».


 newsit
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...