Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Δάνεια και τράπεζες στον… αέρα



Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τραπεζικό σύστημα της χώρας...
Σχεδόν ένα στα τρία δάνεια, όλων των κατηγοριών, αυτή τη στιγμή δεν εξυπηρετείται κανονικά. Δηλαδή, το 35% του συνολικού υπολοίπου των χορηγήσεων που έχουν γίνει κατά καιρούς από τις ελληνικές τράπεζες.


Το ποσοστό επιβεβαιώνεται και από τους επιτρόπους που έχουν εγκατασταθεί στα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και καταδεικνύει με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο το μέγεθος του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα το σύστημα.

Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι εκκρεμούν περί τις 50.000 αιτήσεις για διαγραφή χρεών από τις τράπεζες, στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία της χώρας. Τα τελευταία, ως καθ’ ύλην αρμόδια δικαστήρια, θα κληθούν να αποφασίσουν για την τύχη αυτών των αιτήσεων, που αρχικώς ήταν πολύ περισσότερες, αλλά έχει ήδη γίνει ένα πρώτο ξεκαθάρισμα τους.

Παρ’ όλα αυτά και ο αριθμός «50.000», μόνο ευκαταφρόνητος δεν μπορεί να θεωρηθεί. Κι αυτό γιατί αν τελικώς πάρει το πράσινο φως από τα δικαστήρια, τότε μπορεί να τινάξει στον αέρα όλο το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, αφού, αποδεδειγμένα, οι αντοχές του δεν είναι και ιδιαιτέρως μεγάλες.

Πηγή: voria.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...