Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Guardian – Μήνυμα από την Ελλάδα ότι περαιτέρω λιτότητα δεν μπορεί να γίνει ανεκτή – Απομονώνεται η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel...


Μήνυμα προς την Ε.Ε. ότι δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή περαιτέρω επιβολή λιτότητας, περικοπών στις δαπάνες και δημοσιονομική πολιτική στέλνει η Ελλάδα με τη ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Guardian.


Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, η έναρξη της ελληνικής προεδρίας συμπίπτει με μια αυξανόμενη αντίδραση σε όλη την Ευρώπη κατά της συνταγής λιτότητας που κυρίως προέρχεται από τη Γερμανία, γεγονός που όπως τονίζεται, ενισχύει την απομόνωση της καγκελαρίου της Γερμανίας, Angela Merkel, η πολιτική της οποίας έχει κυριαρχήσει στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Στο δημοσίευμα αναφέρονται οι χθεσινές τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών, Γ.Στουρνάρα ότι είναι εκτός συζήτησης νέοι δημοσιονομικοί όροι για την Ελλάδα, καθώς οι υπάρχοντες είναι ήδη πολύ σκληροί.
Όπως υπογραμμίζει ο Guardian, η «κραυγή αγωνίας» της Ελλάδας, η οποία χρεοκόπησε, βούλιαξε στην ύφεση και στη μαζική ανεργία και είδε το κόστος εργασίας και τα εισοδήματα των πολιτών να καταρρέουν, φτάνει όχι μόνο στο ευρωπαϊκό νότο, αλλά και στο βορρά της Ε.Ε, τονίζοντας ότι απομονώνεται η πολιτική της καγκελαρίου της Γερμανίας, Angela Merkel
Μάλιστα το δημοσίευμα επικαλείται και τις δηλώσεις του George Soros, του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου, ότι η οξεία φάση της οικονομικής κρίσης τελείωσε και ότι πλέον οι μελλοντικές κρίσεις θα είναι κυρίως πολιτικές.
Σε άλλο άρθρο στο Guardian, ο δημοσιογράφος και πολιτικός επιστήμονας John Palmer προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέας κρίσης, εάν δεν αλλάξει η πολιτική στάση της Γερμανίας.
Όπως υπογραμμίζει, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους εξακολουθεί να παραμένει άλυτη και για αυτό το λόγο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν την υφιστάμενη πολιτική λιτότητας προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα μελλοντική κρίση.
«Αν ο νέος γερμανικός συνασπισμός δεν αποδεχθεί ότι χωρίς μία νέα στρατηγική που θα βασίζεται στην προοδευτική ακύρωση χρέους και μια συντονισμένη προσπάθεια τόνωσης των επενδύσεων στην οικονομικά εξουθενωμένη νότια «περιφέρεια», ίσως να μην υπάρχει τρόπος αποφυγής μίας δεύτερης, δυνητικά μοιραίας κρίσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Palmer.
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...