Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ:"ΠΑΙΖΕΙ" ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Α.ΣΑΜΑΡΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ...


Αυξημένη υπόγεια κινητικότητα καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα μεταξύ κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας σε ότι αφορά την διαδοχή του Α.Σαμαρά στο κόμμα,
μια συζητηση που ούτως ή άλλως ξεκίνησε την επομένη των ευρωεκλογών όταν κατέστη σαφές ότι οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις που έδειχναν τη ΝΔ να ...
προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ και τελικά ηττήθηκε με σχεδόν 4 μονάδες διαφορά, απλά παραμόρφωναν την πραγματική εικόνα που υπήρχε μέσα στο εκλογικό σώμα.

Βέβαια, από τότε άλλαξαν πολλλά - προς το χειρότερο φυσικά για τη ΝΔ υπό την ηγεσία του Α.Σαμαρά: Ο ΕΝΦΙΑ μετατράπηκε σε ταφόπλακα της όποιας προσπάθειας ανάκαμψης και τώρα οι ίδιες εταιρείες (ALCO, MRB κλπ) που έδειχναν τη ΝΔ να προηγείται 1 μονάδας του ΣΥΡΙΖΑ, πριν από τις ευρωεκλογές, τώρα δείχνουν το λιγότερο 4 μονάδες μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ με την Public Issue που έχει σχέσεις "πρώτου βαθμού συγγενείας" με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναβιβάζει την διαφορά σε ...11 μονάδες!

Λογικό ήταν όλη αυτή η κατάσταση και με την προεδρική εκλογή να βρίσκεται σε χρονική απόσταση μόλις 120 ημερών και την εύρεση 180 βουλευτών να είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη (ακόμα και αν οι ΑΝΕΛΛ με την ΔΗΜΑΡ δεχθούν να υπερψηφίσουν-κάτι που όμως δεν θα γίνει χωρίς απώλειες στις ΚΟ τους...) να έχει πυροδοτήσει μια μάχη επιγόνων μέσα στη ΝΔ, καθώς όποια χρονική στιγμή και να γίνουν εκλογές είναι βέβαια ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν θα ξεπεράσουν αθροιστικά το 27-29%.

Μπορεί το Μαξίμου να "απειλεί" με εκλογές την τρόϊκα αν δεν δεχθεί η τελευταία να δώσει μερικά "ψίχουλα" φοροελαφρύνσεων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξει η τακτική κατάσταση για τη ΝΔ: Οι πολίτες θέλουν αλλαγή.

Είναι παράδοξο ότι αναζητούν την αλλαγή στο "πρόσωπο" του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο διοικεί η εξτρεμιστική ομάδα που έκανε κουμάντο στο κόμμα όταν αυτό ελάμβανε 3,5 και 4%, αλλά αυτό δείχνει και την έκταση της απόγνωσης των πολιτών.

Δεν τους ενδιαφέρει ποιος θα έρθει, τους "καίει" να φύγει η κυβερνητική ομάδα που έχει οδηγήσει 6,3 εκατομμύρια πολίτες στα όρια της φτώχειας ή κάτω από αυτά.

Αρα η ήττα βρίσκεται ante portas και επειδή ΝΔ θα υπάρχει και την επόμενη ημέρα των εκλογών, έστω της τάξης του 20-22% έχει ξεκινήσει ήδη η κούρσα της διαδοχής, η οποία εκτός απροόπτου θα γίνει στο ίδιο πλαίσιο που έγινε η εκλογή του 2009: Με προσφυγή στην λαϊκή ψήφο. Ακόμα και αν ο Α.Σαμαράς παραιτηθεί πριν τις εκλογές και προκηρύξει εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Δηλαδή τα εσωκομματικά "μαγειρέματα" δεν έχουν και τόσο σημασία, αφού οι "γραμμές" και τα "χαρτάκια" δεν περνάνε σε ένα σώμα 400-500.000 ψηφοφόρων που αναμένεται να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της ΝΔ (το 2009 με τη ΝΔ στο 32% είχαν ψηφίσει 800.000 ψηφοφόροι).

Ο αγώνα θα παιχθεί στην βάση. Και η βάση της ΝΔ είναι δεξιά, για αυτό άλλωστε και νίκησε ο Α.Σαμαράς το 2009, άσχετο αν πρόσδωσε ελπίδες και προσδοκίες.

Ενα σημαντικό κομμάτι βρίσκεται ήδη στον Λαϊκό Σύνδεσμο (εξ ου και η μείωση του εκλεκτορικού σώματος στο μισό) αλλά οι ψηφοφόροι της ΝΔ εξακολουθούν να ψηφίζουν με πατριωτικά κριτήρια.

Ηδη ο Α.Τζιτζικώστας έχει "βγει" μπροστά και έχει πίσω του "δυνατά" στελέχη και σε λίγο θα δούμε και τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, ενώ δεν αποκλείεται να υπαρξει υποψήφιος και ο υπουργός Ανάπτυξης Ν.Δένδιας, με μηδενικές πιθανότητες πάντως.

Η αποχώρηση του Δ.Αβραμόπουλου από την κεντρική πολιτική σκηνή, λόγω ανάληψης της θέσης του επιτρόπου στην ΕΕ, (ενώ θα είχε σίγουρη την εκλογή) έχει περιπλέξει τα πράγματα ενώ είναι σίγουρο ότι ακόμα και αν δεν υπάρξει απ'ευθείας εκπρόσωπος της οικογένειας Μητσοτάκη (η Ντόρα είναι μάλλον "καμμένη" και ο Κυριακός δεν θα βρει ούτε την ψήφο του), το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει έμμεσος εκπρόσωπος όπως είχε γίνει στην εκλογή του Μαρτίου του 1997 με τον Γ.Σουφλιά, που στο τέλος ηττήθηκε από τον Κ.Καραμανλή, καθαρά.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, που επίσης κινείται, δεν φαίνεται πολύ ικανός στο να κερδίσει μεγάλες μάζες ψηφοφόρων της ΝΔ.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση ο λόγος και η επιρροή του Κ.Καραμανλή παραμένουν ισχυρά μέσα στη ΝΔ. Αν εκδηλωθεί υπέρ κάποιου υποψηφίου, έστω και έμμεσα, σίγουρα αυτός θα έχει ισχυρό προβάδισμα για τη νίκη.

Από εκεί και πέρα υπάρχει ο παράγων "Χ". Ο άνγωστος "παίκτης" που θα ανατρέψει τις ισορροπίες. Αλλά τα μαγικά, μάλλον έχουν τελειώσει για τη σημερινή ΝΔ...
πηγη
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...