Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Τέλος η απειλή της φυλάκισης για εκατοντάδες χιλιάδες μικροοφειλέτες....


Να απαλλάξει από τον φόβο της φυλάκισης περίπου 1,5 εκατομμύρια νοικοκυριά και ατομικές επιχειρήσεις που έχουν πολύ μικρά χρέη στην εφορία, επιχειρεί η κυβέρνηση.

Το σχέδιο για αλλαγές στο «ποινολόγιο» της εφορίας που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις εξής προτάσεις:



-          Να αυξηθεί το όριο οφειλής (5.000 ευρώ σήμερα) άνω του οποίου ασκείται δίωξη.

-          Να μη διώκεται ποινικά ο οφειλέτης που χρωστά και δεν πληρώνει στο δημόσιο φόρο εισοδήματος ή Περιουσίας. «Δεν μπορείς να βάζεις φυλακή κάποιον που έμεινε πχ άνεργος ή έχει άλλες πιεστικές ανάγκες και η εφορία του ζητάει να πληρώνει φέτος φόρους για εισοδήματα που είχε πέρυσι, αλλά δεν έχει πια»έλεγε παράγοντας του οικονομικού επιτελείου στο newmoney.gr. Δεν έχει ξεκαθαρίσει αν το μέτρο θα ισχύει για έως ένα όριο οφειλής ή ανεξαρτήτως ποσού.

-          Να διατηρηθεί η δίωξη για όσους εισπράττουν αλλά δεν αποδίδουν το ΦΠΑ ή άλλους παρακρατούμενους φόρους. Θεωρείται δηλαδή σαν υπεξαίρεση χρημάτων που ανήκουν στο δημόσιο και θα διώκεται σαν αδίκημα φοροδιαφυγής.

-          Να  χορηγείται φορολογική ενημερότητα, ακόμα και αν υπάρχει κάποιο μικρό ποσό οφειλής από φόρους (πχ 500 ή 800 ευρώ). Θα είναι σαν ένα «πορτοφόλι» για οφειλές στην εφορία, για να μην «μπλοκάρει» το Κράτος όσους πχ έμειναν άνεργοι και προσπαθούν να ξεκινήσουν μια δική τους μικρή επιχείρηση (πχ μία ΙΚΕ με κεφάλαιο 1 ευρω) αλλά δεν έχουν πια εισόδημα για να πληρώσουν φόρους για εισοδήματα του παρελθόντος (έκτακτη εισφορά, ΕΝΦΙΑ κλπ).


 http://ksipnistere.blogspot.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...