α) έκδοση ευρω-ομολόγου ή β) κοπή χρήματος. Και μεταξύ αυτών, θα κληθεί να αποφασίσει η Σύνοδος Κορυφής της 9ης Σεπτεμβρίου την προσφορότερη για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης που πληττει την Ευρωζώνη, τους τελευταίους μήνες.
Υπάρχει και μια τρίτη επιλογή: αυτή της ενίσχυσης του EFSF με πόρους, αλλά σε αυτή την περίπτωση θεωρείται δεδομένο ότι τα λεφτά δεν θα φτάσουν για όλους, από τη στιγμή που στο «κόλπο» έχουν μπει και οικονομίες όπως η ιταλική ή ισπανική.
Ενδεχομένως, δηλαδή, να περισσεύσουν χώρες όπως η Ελλάδα, γεγονός το οποίο θα πρέπει να μας καθιστά πολύ επιφυλακτικούς σε αυτή την προοπτική. Η Αθήνα θα προτιμούσε την πρώτη εκδοχή, αυτή της έκδοσης ενός ευρω-ομολόγου.
Άλλωστε την είχε υποστηρίξει από την πρώτη στιμγή, με παρεμβάσεις που είχε κάνει σε όλα τα φόρα ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου. Το κακό είναι ότι το Βερολίνο αντιστέκεται σθεναρά στην προοπτική του, επειδή γνωρίζει ότι θα πρέπει να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη, για μια ακόμα φορά.
Η κυβέρνηση της κ. Αγκελα Μέρκελ βαδίζει ολοταχώς προς εθνικές εκλογές και φοβάται την κατηγορία ότι υποβάλλει σε θυσίες τους Γερμανούς φορολογουμένους για να σώσει τους «τεμπέληδες» Νοτιοευρωπαίους.
Η περίπτωση να κοπεί χρήμα υποστηρίζεται κυρίως από τις …ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην τελευταία επικοινωνία του με την κ. Μέρκελ και τον κ. Νικολά Σαρκοζί, στάθηκε ιδιαίτερα σε αυτό το σημείο, υπενθυμίζοντας ότι αυτή την πολιτική εφήρμοσε ο ίδιος για την αντιμετώπιση της κρίσης του 2008. Εκ του αποτελέσματος, πάντως, δεν δείχνει και να δικαιώθηκε απόλυτα.
newscode.gr