Και ακόμη κυβέρνηση δεν έχει σχηματιστεί. Το μεσημέρι οι ανακοινώσεις. Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Γ. Παπανδρέου.
Αν ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα για την Ελλάδα από την ώρα που
ανακοινώθηκε η διενέργεια δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό, σήμερα
έχει σχεδόν τελειώσει. Επί δύο 24ωρα το όνομα του πρωθυπουργού σβήνεται
και ξαναγράφεται, αλλά αποτέλεσμα δεν έχει βγει. Ο πολιτικός κόσμος της
Ευρώπης δυσφορεί, οι Έλληνες παρακολουθούν συγκρατώντας την αντίδραση
τους και η οικονομία της χώρας οδεύει κατευθείαν προς τον γκρεμό.Ούτε και χτες δεν κατάφεραν να βγάλουν οι Παπανδρέου και Σαμαράς το όνομα του πρωθυπουργού, αν και αρχικά υπήρξε κάποια σύγκλιση στο πρόσωπο του πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκά Παπαδήμου. Παράλληλα, δεν έλειψαν και οι διαρροές που έκαναν λόγο και για ένα τρίτο πρόσωπο, κυρίως από το περιβάλλον κορυφαίου υπουργού της τωρινής κυβέρνησης, αλλά οι διαπραγματεύσεις έμειναν σε πρώιμο στάδιο. Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η άρνηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου να αποδεχθεί τη λύση Παπαδήμου και οι οποίες φαίνεται να οδηγούν τώρα σε ανάδειξη πολιτικού προσώπου. Κατά μία εκδοχή, εξετάστηκε η υποψηφιότητα του προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου.
Για το κρίσιμο πόστο του υπουργού Οικονομικών πέρασε η απαίτηση του κ. Παπαδήμου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να μην το κατέχει ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ε. Βενιζέλος. Κατά τις πληροφορίες ο κ. Παπαδήμος ζήτησε να βρίσκεται στην κρίμη θέση άνθρωπος της εμπιστοσύνης του. Δεν αποκλείεται υπουργός Οικονομικών να αναλάβει, είτε ο νυν πρόεδρος της ΕΤΕ κ. Β. Ράπανος, ή ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ και πρώην πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας κ. Ι. Στουρνάρας, ο οποίος ήταν επικεφαλής του ΣΟΕ κατά την περίοδο ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ επί Κώστα Σημίτη.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συναινέσει ο κ. Σαμαράς όχι μόνο ως προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού, αλλά και ως προς τη μετάθεση του χρόνου των εκλογών, πέραν της 19ης Φεβρουαρίου που είχε συμφωνηθεί αρχικά το βράδυ της Κυριακής κατά τη συνάντηση Παπανδρέου – Σαμαρά υπό τον Κάρολο Παπούλια. Ο κ. Παπαδήμος, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, είχε ζητήσει να παραταθεί ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών προκειμένου η νέα κυβέρνηση να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τυχόν έκτακτες συνθήκες.
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς απέρριψε το αίτημα που διατύπωσε ο κ. Σόιμπλε και το Eurogroup να υπάρξει έγγραφη δέσμευση των πολιτικών αρχηγών για την υλοποίηση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.
Σε ανακοίνωσή του ο κ. Σαμαράς αναφέρει ότι “υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια” και προσθέτει ότι από την στιγμή που έχει δηλώσει ότι η εφαρμογή των αποφάσεων είναι αναπόφευκτη “δεν επιτρέπω σε κανέναν τις δηλώσεις αυτές να τις θέτει σε αμφιβολία”. Στέλεχος παρά τω πλευρώ του προέδρου της ΝΔ εξηγούσε ότι “ο κ. Σαμαράς δεν γίνεται δηλωσίας όπως έπραξαν άλλοι εσωτερικοί παράγοντες χωρίς να κερδίσουν τίποτε για την χώρα”.
Ως αντίδραση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει στις γραπτές διαβεβαιώσεις εκ μέρους της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν σχολιάζοντας την άρνηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κυρίου Αντώνη Σαμαρά να υπογράψει το κείμενο των δεσμεύσεων, δήλωσε πως «η Ευρωζώνη είναι σε αναμονή για τη γραπτή δέσμευση και επιβεβαίωση της Ελλάδας».
Την ίδια ώρα οι ευρωπαίοι συνεχίζουν με δηλώσεις να πιέζουν τις εξελίξεις. Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε χτες τη θέση ότι ήταν λάθος η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Είναι ξεκάθαρο ότι θα υιοθετηθεί το μοντέλο των δύο ταχυτήτων στην Ευρώπη: η μία ταχύτητα θα κινηθεί στην κατεύθυνση της βαθύτερης ενοποίησης εντός της ευρωζώνης και άλλη στην προοπτική της συνομοσπονδίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διευκρίνισε ο Σαρκοζί, δίνοντας μία γεύση του τι θα επακολουθήσει.
Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα λίγο μετά το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα του νέου πρωθυπουργού και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται μέχρι το μεσημέρι να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο θα υποβάλλει την παραίτησή του και την παραίτηση της κυβέρνησής του.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με την συμμετοχή όσων επιθυμούν και εν συνεχεία θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.
http://www.reporter.gr/