Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Reuters : τρία δραματικά σενάρια για την Ελλάδα



Σε κάθε περίπτωση θα κυριαρχήσει πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα για την οικονομία λέει το ειδησεογραφικό πρακτορείο
Reuters : τρία δραματικά σενάρια για την ΕλλάδαΤο πολιτικό δράμα στην Ελλάδα επιταχύνεται. Με αυτή την εκτίμηση τιτλοφορείται σημερινό τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters το οποίο αναφέρεται σε τρία σενάρια για τις πολιτικές στις επόμενες εβδομάδες.
Κοινό σημείο και των τριών υποθέσεων είναι η κατάληξη: η Ελλάδα βυθίζεται ουσιαστικά σε παρατεταμένη ακυβερνησία που δημιουργεί με τη σειρά της ερωτηματικά για τη στάση των δανειστών της χώρας. Το Reuters σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει χρήματα μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου επικαλούμενη τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου. Οι συντάκτες του κειμένου χρησιμοποιούν τις λέξεις «χάος» και «διαλυτικό κλίμα» για να περιγράψουν τις ημέρες που θα ακολουθήσουν στη χώρα μας, σύμφωνα με τις τρεις υποθέσεις:

Το σενάριο Παπαδήμου
Το πιθανότερο από τα τρία σενάρια, σύμφωνα με το Reuters, προβλέπει ότι ο η κυβέρνηση παίρνει σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια όμως ο Γ. Παπανδρέου παραιτείται για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τη Νέα Δημοκρατία για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος τοποθετείται επικεφαλής μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών Όμως στη συνέχεια η συμφωνία «σπάει» καθώς τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν τα βρίσκουν στη διάρκεια ζωής που πρέπει να έχει. Η κυβέρνηση κλονίζεται και προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές «αφήνοντας τη χώρα στο χάος στο ενδιάμεσο διάστημα».
Το σενάριο των αλλεπάλληλων εκλογών
Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση δεν λαμβάνει σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης και η χώρα οδηγείται αυτομάτως σε προεκλογική περίοδο. Με βάση το Σύνταγμα οι εκλογές δεν μπορούν να γίνουν σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα. Όμως ούτε και οι εκλογές εγγυώνται σταθερότητα καθώς οι δημοσκοπήσεις «δίνουν» στη Νέα Δημοκρατία προβάδισμα χωρίς όμως την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Το αποτέλεσμα των εκλογών οδηγεί το πρώτο κόμμα είτε σε αναζήτηση πιθανών συμμάχων είτε σε νέες εκλογές για να εκμαιεύσει μια ισχυρότερη κοινοβουλευτική παρουσία. «Είναι αμφίβολο όμως αν οι ξένοι πιστωτές θα εγκρίνουν υπό αυτές τις συνθήκες την εκταμίευση της επόμενης δόσης»
Το σενάριο με άγνωστη κατάληξη
Στην τρίτη περίπτωση ο Γ. Παπανδρέου δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην ψηφοφορία της Παρασκευής. Όμως υπό την απειλή της μη εκταμίευσης της έκτης δόσης του δανείου τα πολιτικά κόμματα προσπαθούν να σχηματίσουν μια μεταβατική κυβέρνηση που θα αναλάβει τα ηνία μέχρι να εξασφαλιστεί η διεθνής βοήθεια. Τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων δίνοντας κατά σειρά τρεις ημέρες σε κάθε κόμμα προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. «Η διαδικασία αυτή είναι πρωτόγνωρη για την πολιτική ζωή της Ελλάδας» και σε κάθε περίπτωση αφήνει και πάλι «μετέωρη» τη χώρα για μεγάλο διάστημα καθώς οδηγεί πιθανότατα σε κήρυξη εκλογών σε ενάμιση περίπου μήνα από σήμερα.


http://www.star-fm.gr/?p=26926
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...