Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

«Καθηγητές τρεις και εχάθη η πατρίς»




Οι «φωστήρες» του νέου φορολογικού
 «Καθηγητές τρεις και εχάθη η πατρίς» έλεγε κάποτε ο Γερμανός καγκελάριος Βίσμαρκ. 

Στη δική μας περίπτωση οι καθηγητές είναι τέσσερις, ένας εκ των οποίων είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, και είναι οι πατέρες του νέου φορολογικού.

Οι τρεις εξ αυτών...


ο Γ. Στουρνάρας, ο Πάνος Τσακλόγλου και Μάνος Ματσαγγάνης, έχουν θητεύσει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ενώ ο τέταρτος, ο Νίκος Καραβίτης (ο επονομαζόμενος και Γιουλ Μπρίνερ), είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Πάντειου Πανεπιστημίου.

Γνωστοί από παλιά μεταξύ τους, από τα χρόνια της διακυβέρνησης Σημίτη, θεωρούν τους εαυτούς τους εκσυγχρονιστές, που βρίσκουν σήμερα πεδίον δόξης λαμπρόν για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. 

Τούτο φάνηκε με τον καλύτερο τρόπο και στην πρόταση που εμφανίστηκε για εφαρμογή συντελεστή 45% για εισοδήματα πάνω από 26.000, την οποία πήρε πίσω ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. 

Το νέο φορολογικό πλήττει ιδιαίτερα τη μεσαία τάξη και κυρίως τις οικογένειες με παιδιά, που θα πληρώσουν το μάρμαρο της χρεοκοπίας, την οποία προκάλεσε η ανερμάτιστη πολιτική τάξη της Μεταπολίτευσης.

Στις διατάξεις που εμφανίστηκαν μέχρι τώρα δεν υπάρχει τίποτα για το κυνήγι της φοροδιαφυγής. 

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι αυτό θα είναι το αντικείμενο άλλου νομοσχεδίου, που θα εμφανιστεί την άνοιξη, αλλά μέχρι τότε οι Ελληνες ξέρουν ότι θα περάσουν έναν κυριολεκτικά σιδερένιο χειμώνα.

Οι τέσσερις καθηγητές θα μπορούσαν μια χαρά να χαρακτηριστούν και νεοφιλελεύθεροι, καθώς οι απόψεις τους ελάχιστα απέχουν από τις σκέψεις και τις ιδέες του Στέφανου Μάνου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Καραβίτης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο πάλαι ποτέ υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στην πλατεία Συντάγματος όταν υπουργός ήταν ο αρχηγός της Δράσης επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. 

Ανέλαβε θέση συνεργάτη στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), θέση στην οποία διατηρήθηκε και αργότερα με το ΠΑΣΟΚ.

Επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, ο Νίκος Καραβίτης απόκτησε την εμπιστοσύνη του Γιάννου Παπαντωνίου και βρέθηκε γενικός γραμματέας στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ). 

Ειδικά από το 1996 και μετά ο συγκεκριμένος γενικός γραμματέας, σύμβουλος σήμερα του Γ. Στουρνάρα, μεταμόρφωνε τα νούμερα και την εικόνα της ελληνικής οικονομίας (κρύβοντας ελλείμματα και χρέη) με τη δημιουργική λογιστική. 

Η Εurostat επέτρεπε τα κόλπα, έλεγε ο Νίκος Καραβίτης, που έκανε το άσπρο μαύρο και το μαύρο άσπρο. Την ίδια ακριβώς εποχή το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας απογείωνε τη δημιουργική λογιστική, με την ανακάλυψη της άσπρης τρύπας, που μείωνε τα ελλείμματα (τα οποία έκρυβε κάτω από το χαλί) και έκανε «ισχυρή» σιγά σιγά την ελληνική οικονομία.

Ο συγκεκριμένος σύμβουλος, στη βάση των εντολών που του δόθηκαν από τον υπουργό αλλά και των αναγκών για έσοδα που είχε καθορίσει η τρόικα, κατανάλωσε πολλές εργατοώρες για να κάνει «αποδοτικό» το φορολογικό, τσεκουρώνοντας άγρια τη μεσαία τάξη.

Στενή συνεργασία για το συγκεκριμένο θέμα είχε ο Νίκος Καραβίτης με τον σημερινό πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), τον Πάνο Τσακλόγλου.

Ο Πάνος Τσακλόγλου (πρώην σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου όταν ήταν πρωθυπουργός) προέρχεται από την εκσυγχρονιστική Αριστερά και σήμερα λέγεται ότι πρόσκειται στη ΔΗΜ.ΑΡ. 

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 άνθρωποι που τον θυμούνται έχουν να λένε ότι εξέφραζε θέσεις «πρωτοποριακές» αναφορικά με τον περιορισμό των κοινωνικών δαπανών.

Με σκέψεις και ιδέες τροφοδοτούσε και συνεχίζει να τροφοδοτεί άτυπα τους δύο παραπάνω και ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Μάνος Ματσαγγάνης, ο οποίος έχει εργαστεί ως ειδικός σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου την περίοδο 1997-1998 και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη τα έτη 1998-2001. 

Πολλοί θυμούνται από τα χρόνια εκείνα τον συγκεκριμένο καθηγητή (που συχνά πυκνά είναι προσκεκλημένος σε τηλεοπτικά παράθυρα) να εμφανίζει «αρραγές μέτωπο» με τον Πάνο Τσακλόγλου, με θέσεις αντικοινωνικές, που εμφανίζονταν πάντα με τον μανδύα του προοδευτικού και του εκσυγχρονιστικού.

Τα φορολογικά προσχέδια που έφτιαχναν οι παραπάνω έπαιρνε κατόπιν υπό μάλης ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης και συναντούσε κάθε Παρασκευή μεσημέρι τους εκπροσώπους του κομμάτων στο πλαίσιο της διακομματικής επιτροπής. Εκεί έκοβαν και έραβαν όλοι μαζί τη μεσαία τάξη, που θέλουν να τη στείλουν πριν από την ώρα της στον Παράδεισο.


Ποιος ο ρόλος της εταιρίας συμβούλων-ελεγκτών KPMG

Κάποτε το υπουργείο Οικονομικών είχε τους δικούς του φορομπήχτες. Τώρα παίρνουν άλλους από την αγορά και τους πληρώνουν για συμβουλές και οδηγίες σχετικά με το γκρέμισμα της μεσαίας τάξης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει εν προκειμένω και ο ρόλος της εταιρίας συμβούλων - ελεγκτών KPMG στην κατάρτιση του φορολογικού νομοσχεδίου. 

Ο Γιώργος Μαυραγάνης, όταν ανέλαβε υφυπουργός Οικονομικών, ανέθεσε στην προαναφερόμενη εταιρία τον πρώτο σχεδιασμό του φορολογικού νομοσχεδίου, όπως επιβεβαίωσαν στην «κυριακάτικη δημοκρατία» πηγές προσκείμενες στην εταιρία. 

Αργότερα προσλήφθηκαν και άλλες εταιρίες με το ίδιο αντικείμενο, δηλαδή να συμβουλέψουν το υπουργείο πάνω σε φορολογικά θέματα. 

Ενας πρώην διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού, ο Χρήστος Γιαννόπουλος, που παραιτήθηκε, διατηρούσε συμμετοχή στη Γιαννόπουλος Χρήστος & Υιοί Ο.Ε. EUROCOM ACCOUNTANTS.

Την «παρέα» συμπληρώνει και ένας άλλος φίλος από τα παλιά, ο Γιώργος Κριτσέλης. 

Αναλαμβάνει ρόλο συμβούλου δίπλα στον Μαυραγάνη, με στόχο να βάλει και αυτός ορισμένες πινελιές στο φορολογικό νομοσχέδιο. 

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρνουν τον υιό του Κριστέλη να συνεργάζεται με την KPMG.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...