Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Η αυτοεκπληρούμενη προφητεία του διαμελισμού


Γράφει η Βαρβάρα Ντάβαρη

«...τα εθνικά σύνορα κι ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιοριστούν χάριν της ειρήνης και της ευημερίας και της ασφάλειας στην διευρυμένη Ευρώπη...»

Τα λόγια της Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη προς τον Κάρολο Παπούλια το 2005 αποδεικνύονται προφητικά. Τα σενάρια ύπαρξης σχεδίου διάσπασης της Ελλάδας ολοένα και πληθαίνουν. Κι όσο πληθαίνουν τόσο... παύουν να μοιάζουν με σενάρια αλλά με καλά οργανωμένο σχέδιο τεμαχισμού της χώρας και απώλειας της εθνικής κυριαρχίας. Η χρονική συγκυρία κατά την οποία δυναμώνουν οι αυτονομιστικές φωνές είναι τουλάχιστον ύποπτη ενώ το μίσος που, συνήθως, τις διακρίνει αφήνει ελάχιστα περιθώρια καλοπροαίρετης οπτικής των πραγμάτων.

Στη δυτική Θράκη οι μουσουλμάνοι έχουν δικό τους εθνικό ύμνο και δική τους σημαία- εργαλεία έτοιμα για το μελλοντικό, επίσημα αναγνωρισμένο, ανεξάρτητο κρατίδιό τους. Πρόσφατα οι δρόμοι της Θράκης γέμισαν με αφίσες του χάρτη της «Αυτόνομης Δημοκρατίας της Θράκης» ενώ η ίδια αφίσα δημοσιεύτηκε στο Facebook από Τούρκο δημοσιογράφο. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Εθνικών Μειονοτήτων, το «Europeada 2012», που διεξήχθη στη Γερμανία, συμμετείχε, η ομάδα της «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης». Οι ποδοσφαιριστές της εμφανίστηκαν με τα «εθνικά» τους χρώματα, το μαύρο και το πράσινο, τα χρώματα δηλαδή της σημαίας τους. Μάλιστα, κατά την είσοδο της ομάδας στο γήπεδο, ακούστηκε ο εθνικός ύμνος της «δυτικής Θράκης», με τίτλο «My Western Thrace» (Η δυτική μου Θράκη).

Στην Κρήτη εμφανίζονται κατά καιρούς σύλλογοι αγνώστου προέλευσης και χρηματοδότησης που εργάζονται για την «αυτονόμηση» της Κρήτης. Στο διαδίκτυο αναρτώνται σελίδες με τίτλο «Ανεξάρτητη Κρήτη εδώ και τώρα», με κεντρικό σύνθημα το «Έξω οι Έλληνες από την Κρήτη» ενώ στην κεντρική σελίδα δεσπόζει η μαντινάδα «Θέλω να ζω ανεξάρτητος, μόνο με νόμους Κρήτης, να μη λογούμε Έλληνας, μα Κρητικός πολίτης». Επιπλέον, η προπαγάνδα που θέλει την Κρήτη να μην έχει ανάγκη την «αδιάφορη για την περιφέρεια Αθήνα» καλά κρατεί χρόνια τώρα.

Στην Ήπειρο, οι Τσάμηδες αυτοπροσδιορίζονται ως «ξεκληρισμένοι Αλβανοί» και ονειρεύονται την «Μεγάλη Αλβανία» που εκτείνεται από το Μαυροβούνιο μέχρι την Πρέβεζα. Οι Αλβανόφωνοι που ζουν στην Ελλάδα προορίζουν για αρχηγό του κόμματός τους τον Οδυσσέα Τσενάι, τον Αλβανό μαθητή που είχε διχάσει την κοινή γνώμη σχετικά με το αν έπρεπε ή όχι να κρατήσει την ελληνική σημαία στην παρέλαση. Ο ίδιος, τότε, επέμενε ότι μέσα του νιώθει Έλληνας μιας κι έχει λάβει ελληνική παιδεία. Πρόσφατα ομολόγησε ότι όσα έλεγε ήταν καθοδηγούμενα (από ποιους άραγε;) κι ότι η εθνική του ταυτότητα είναι αλβανική (πίστεψε ποτέ κανείς το αντίθετο;). Το κερασάκι στην τούρτα αποτέλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα που συμπεριέλαβε την Ήπειρο στα «αλβανικά εδάφη», θέτοντας ουσιαστικά θέμα Τσαμουριάς. Αλήθεια, τι αντιδράσεις θα προκαλούνταν εντός κι εκτός συνόρων αν ένας Έλληνας πρωθυπουργός τολμούσε να μιλήσει προεκλογικά για χαμένες κι αλύτρωτες πατρίδες; Για Βόρειο Ήπειρο, Μικρά Ασία, Πόντο, Κωνσταντινούπολη...

Κανείς δεν τολμά να πιστέψει ότι η χώρα θα γίνει μια δεύτερη Γιουγκοσλαβία, διαιρεμένη σε κρατίδια, όπου όμαιμοι άνθρωποι μισιούνται διότι έτσι τους είπαν ότι πρέπει να κάνουν. Πολύ, δε, περισσότερο, κανείς δε θέλει να πιστέψει ότι θα έρθει κάποια στιγμή που θα χρειαζόμαστε διαβατήριο για να ταξιδέψουμε εντός Ελλάδας. Μην ξεχνάμε, όμως, ότι ζούμε σε μια χώρα όπου η πραγματικότητα ξεπερνά ακόμη και την πιο νοσηρή φαντασία...



(pragmatikotita.gr)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...