Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Στον Εισαγγελέα για τις συνθήκες στα κρατητήρια των Ιωαννίνων


Στον Εισαγγελέα καταφεύγουν οι αστυνομικοί στα Γιάννινα, για να βρεθεί λύση στο εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα που έχει προκύψει με την υπερπληθώρα κρατουμένων στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων...




Αυτό έκανε την Πέμπτη γνωστό ο πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, κ. Κώστας Κίτσιος, που σημείωσε ότι έχει σταλεί το έγγραφο στον Εισαγγελέα και αναμένεται να διατάξει προκαταρκτική έρευνα.

Σαν να μην έφθανε, λοιπόν, η ασφυκτική κατάσταση στις φυλακές Σταυρακίου, όπου στοιβάζονται εκατοντάδες κρατούμενοι, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στα κρατητήρια των Ιωαννίνων.

Μάλιστα, λόγω της υπερπληθώρας κρατουμένων, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων έχει επισημάνει πολλάκις και τον κίνδυνο για την εξάπλωση ασθενειών, που είναι «ξεχασμένες» στην Ελλάδα, όπως η ψώρα (σχετικά έχει γράψει πρωτοσέλιδα και ο «Π.Λ.»). Η κατάσταση είναι το ίδιο ασφυκτική και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου, όπως στην Άρτα, αλλά και της χώρας, ενώ με χθεσινή επιστολή της στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια και τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αντώνη Ρουπακιώτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Αστυνομικών (ΠΟΑΣΥ) ζητά να ληφθούν μέτρα.

Δεν απολυμαίνονται…
Ο κ. Κίτσιος υπογράμμισε, ότι το πρόβλημα των ασθενειών έγκειται στο γεγονός ότι τα κρατητήρια δεν απολυμαίνονται, αφού δεν αδειάζουν ποτέ. «Τώρα λειτουργούμε οριακά και θα χαρακτήριζα την κατάσταση φυσιολογική! Όμως, ενώ προβλέπεται απολύμανση κάθε μήνα, υπάρχουν κρατητήρια που δεν έχουν απολυμανθεί ακόμη και για 6 μήνες!» σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Η ΕΛ.ΑΣ. στα Γιάννινα κάνει καθημερινές «επιχειρήσεις – σκούπα» για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών. Επειδή οι συλλήψεις είναι πολλές (αφού η περιοχή μας είναι κόμβος διακίνησης «λαθραίων»), οι μετανάστες στοιβάζονται στα κρατητήρια μέχρι να απελαθούν, μια διαδικασία όμως που απαιτεί πολύ χρόνο. «Υπάρχουν κίνδυνοι για την Υγεία όλων. Των μεταναστών, των αστυνομικών και των πολιτών βεβαίως, που έρχονται για μια δουλειά στο Τμήμα και βλέπουν πολλές φορές τους κρατούμενους στα γραφεία των αξιωματικών υπηρεσίας, γιατί δεν υπάρχουν χώροι!» σημείωσε ο κ. Κίτσιος.

Η δικαίωση…
Υπενθυμίζεται, ότι πριν λίγες ημέρες οι κρατούμενοι που είχαν αποδράσει από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας κηρύχτηκαν αθώοι!
Και αυτό, γιατί είχαν προβεί σε αυτή την ενέργεια διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες κράτησής τους, ενώ όπως αποφάσισε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Η­γουμενίτσας «η διάρκεια και οι συνθήκες κράτησης παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Η ΠΟΑΣΥ…
Τέλος, στην χθεσινή επιστολή της η ΠΟΑΣΥ επαναφέρει το θέμα της κατάστασης στα κρατητήρια, με αφορμή το κρούσμα ψώρας σε αυτά της Λάρισας. Ανάλογα συμβάντα έχουν αναφερθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων στην Άρτα (στις 17 Δεκεμβρίου).
«Είμαστε αποφασισμένοι, με την καταγγελία νέων κρουσμάτων να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας σε τοπικό επίπεδο, εκεί όπου θα εμφανιστεί το πρόβλημα, αναζητώντας επιπλέον τον καταλογισμό ευθυνών, προσφεύγοντας στις περιπτώσεις που απαιτείται και στην ποινική δικαιοσύνη, όπως ήδη έχει γίνει από Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις μας» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ΠΟΑΣΥ.

πηγή: εφημερίδα "Πρωινός Λόγος"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...