Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Έρχεται ανάπτυξη... με φτώχεια και ανεργία


Την ώρα που οι πανηγυρισμοί για εσωτερική κατανάλωση βρίσκονται στο απόγειό τους επειδή ηFitch αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και από τη χωματερή μας έριξε στον σκουπιδοτενεκέ και που η μισή κυβέρνηση βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου υπογράφοντας διακρατικές συμφωνίες για επενδύσεις που μόνο στα λόγια μέχρι τώρα έχουμε δει, η πραγματικότητα...
για το μέλλον της οικονομίας και της Ελλάδας περιγράφεται με τον χειρότερο τρόπο στην έκθεση της Κομισιόν.
Δύο λέξεις είναι κυρίαρχες στην πολυσέλιδη έκθεση: Φτώχεια και ανεργία. Μπορεί οι καθαρά οικονομοτεχνικές προβλέψεις να βλέπουν αχτίδες ανάκαμψης για το 2014 και οι τεχνοκράτες να κάνουν λόγο για βελτίωση των δημόσιων οικονομικών ωστόσο η ανάκαμψη του λαού και του ελληνικού νοικοκυριού θα αργήσει πολύ να έρθει. Σύμφωνα με την έκθεση η ανεργία δεν πρόκειται να μειωθεί ούτε στο ελάχιστο το 2013 οπότε θα φτάσει το 27%, ενώ δεν θα πέσει κάτω από το 20% αν δεν περάσουν τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμα.

Οι προβλέψεις λένε 26% το 2014 και 21% το 2016. Η Ελλάδα λένε οι ειδικοί θα μπει σε ένα άλλο οικονομικό μοντέλο, αυτό της ανάκαμψης χωρίς θέσεις εργασίας (Jobless Recovery). Πρόκειται για ένα μοντέλο σύμφωνα με το οποίο μια χώρα σε ύφεση αρχίζει να ανακάμπτει οικονομικά αλλά τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά. Κάτι τέτοιο συνέβη στις ΗΠΑ στις αρχές του 1990 που αν και τεχνικά η ύφεση στο πρώτο τρίμηνο το 1991 τερματίστηκε, η ανεργία άρχισε να σταθεροποιείται δύο χρόνια αργότερα.

Έρχεται νέο «ψαλίδι» στον κατώτατο μισθό

Το εφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα όμως δεν τελειώνει μόνο με την ανεργία καθώς το σενάριο των μισθών πείνας ολοένα και παίρνει σάρκα και οστά. Μέσα στην έκθεση της Κομισιόν είναι ξεκάθαρο πως ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο για περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού. Όπως αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά, πριν από τα τέλη Μαΐου δηλαδή τις επόμενες 15 μέρες θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα πλαίσιο για τη μελλοντική ρύθμιση του νόμου για τον κατώτατο μισθό που να συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Σε συνέχεια, λένε οι δανειστές μας, των μεταρρυθμίσεων του 2012 οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να βελτιώσουν την εργασιακή νομοθεσία.

Αυτό περιλαμβάνει τον μηχανισμό λήψης αποφάσεων για τις ενημερώσεις του κατώτατου μισθού που θα υπερισχύει όταν το τρέχον πάγωμα λήξει. Και φυσικά οι «ενημερώσεις» αυτές κάθε άλλο παρά προς τα πάνω θα είναι αφού σε άλλο σημείο επισημαίνεται πως η μείωση του κόστους εργασίας συνδέεται άμεσα με την αύξηση της απασχόλησης.

Οι Έλληνες οι πιο φτωχοί Ευρωπαίοι

Συγκλονιστικά είναι και τα στοιχεία για τη φτώχεια, με την Ελλάδα να ξεπερνά το μέσο όρο της Ε.Ε . Σύμφωνα με την Κομισιόν κάποιες κατηγορίες νοικοκυριών βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο και αντιμέτωπα άμεσα με το φάσμα της φτώχειας. Αυτά είναι κυρίως τα νοικοκυριά που βασίζονται σε έναν ενεργά οικονομικό πολίτη ο οποίος είναι άνεργος και οι οικογένειες με παιδιά. Επισημαίνεται δε πως τα οικογενειακά επιδόματα αφορούν στους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους ενώ οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά ή μονογονεϊκές οικογένειες να μαστίζονται οικονομικά.

Έλενα Σιάνου


 http://www.moneypost.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...