αντιμετωπίζει ο κρατικός Προϋπολογισμός. Μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει και να κάνει λόγο για νοικοκύρεμα, αλλά τα στοιχεία είναι αδήριτα.
Το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2013 η υστέρηση στα έσοδα από τους έμμεσους φόρους έφτασε τα 500.000.000 ευρώ με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις εισπράξεις από το ΦΠΑ και τους φόρους κατανάλωσης.
Συγκεκριμένα:
-Οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ καταγράφουν υστέρηση 265.000.000 ευρώ από τους στόχους. Το υπουργείο Οικονομικών έχασε 169.000.000 ευρώ σε σχέση με τον στόχο από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και 26.000.000 ευρώ από τον ΦΠΑ καπνού.
-Τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης παρουσιάζουν απόκλιση από τον στόχο κατά 329.000.000 ευρώ.
-Από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, στα τσιγάρα και τα ποτά, εισπράχθηκαν 107.000.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον στόχο.
-Οι εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας εμφανίζουν απόκλιση κατά 135.000.000 ευρώ.
Ολα τα παραπάνω είναι η βάση στην οποία θα στηριχτούν οι τροϊκανοί για να θέσουν επί τάπητος το θέμα των πρόσθετων μέτρων τα οποία θα καλύψουν τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού. Ηδη πιέζουν για επέκταση, πέραν από το 2015, της εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος, και του φόρου πολυτελείας στα Ι.Χ. Επίσης η τρόικα θα επιμείνει στο θέμα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, στην περικοπή των επιδομάτων και του εφάπαξ, στην αύξηση των τιμολογίων στις ΔΕΚΟ κ.λπ.
Ειδικότερα, τα νέα μέτρα που θα απαιτήσει η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση μπορούν να προσδιοριστούν ως εξής:
-Επέκταση ή και «μονιμοποίηση» της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, όπως προτείνουν οι ελεγκτές του ΔΝΤ, αν και τυπικά λήγει το 2015.
-Επέκταση του χαρατσιού της ΔΕΗ στην περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει σχέδιο για νέο φόρο ακινήτων με απόδοση 3,2 δισ. ευρώ ετησίως.
-Κατάλογο με τα ονόματα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που μπαίνουν στην κινητικότητα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τα οργανογράμματα και να έχει καταγράψει ποιες θέσεις καταργούνται.
-Απολύσεις 4.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους και πρόσληψη ισάριθμων μέσω ΑΣΕΠ.
-Μεγαλύτερες περικοπές σε επιδόματα και πάσης φύσεως βοηθήματα, όπως ΕΚΑΣ, επίδομα τέκνων, επιδόματα ανεργίας κ.λπ., και επαναξιολόγησης των προγραμμάτων Πρόνοιας.
-Μεγαλύτερες μειώσεις στα εφάπαξ, κατόπιν αναλογιστικών μελετών στα επικουρικά ταμεία.
-Νέο «ψαλίδι» στις παροχές Υγείας, εάν δεν ελεγχθεί η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ για την οποία «ανησυχεί» η τρόικα.
-Νέες περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), που αποδείχτηκε η «εύκολη λύση» για τις κυβερνήσεις όλα τα τελευταία χρόνια.
-Επέκταση ή αύξηση του τέλους επιτηδεύματος σε επαγγελματίες, για αναπλήρωση των χαμένων εισπράξεων λόγω μείωσης του αριθμού τους.
-Αναπροσαρμογή και επέκταση των αντικειμενικών αξιών, ώστε οι φόροι των ακινήτων όλης της χώρας να υπολογίζονται από την Εφορία «κατά βούληση».
-Νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, καθώς η τρόικα απαγορεύει πλέον την κρατική επιδότηση ή την επιχορήγηση των επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας.
Τα προαπαιτούμενα
Ως προαπαιτούμενα μέχρι την επόμενη επίσκεψη θεωρούνται τα παρακάτω:
- Τραπεζικός τομέας. Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών για την οποία η τρόικα θέλει να εξετάσει και κατά πόσο εφαρμόστηκαν τα συμφωνημένα.
Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων. Η τρόικα έχει διαπιστώσει (όπως αφήνουν να διαρρεύσει οι άνθρωποί της) ότι μόνο με τη συνεχή άσκηση πίεσης μπορεί να αρθούν οι περιορισμοί που υπάρχουν στην είσοδο και την άσκηση 20 επαγγελμάτων.
Ψήφιση του νόμου για τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Ομαδικές απολύσεις και νέο... ηλεκτροσόκ
Στο εργασιακό... μέτωπο η τρόικα εμφανίζεται διατεθειμένη να ασκήσει πιέσεις, έτσι ώστε να μεγαλώσει και άλλο το ποσοστό των ομαδικών απολύσεων που έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν οι επιχειρήσεις. Κάνοντας το χατίρι μεγάλων επιχειρηματιών του τραπεζικού κλάδου και εξυπηρετώντας όλους εκείνους που καλοβλέπουν την εξαγορά μιας από τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, οι δανειστές της χώρας φαίνεται ότι ήδη έχουν ανοίξει το θέμα, μέσω των επαφών που έχουν τα τεχνικά τους κλιμάκια με στελέχη του υπουργείου Εργασίας. Η πρόταση που φαίνεται να υπάρχει ως τώρα είναι για διπλασιασμό του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από το 5%, που ισχύει σήμερα, στο 10%. Ομως κάτι τέτοιο αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, καθώς θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας.
Αυτός είναι και ο λόγος που ως τώρα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης δηλώνει άγνοια για το θέμα. Από τις υπόλοιπες δράσεις που έχει αναλάβει το υπουργείο και που η τρόικα θέλει να επιταχυνθούν ξεχωρίζει η καλύτερη στελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Το ΣΕΠΕ έχει τεράστια κενά στο προσωπικό του, υπάρχει η δέσμευση από το υπουργείο Εργασίας να αυξηθούν οι έλεγχοι, μαζί με τον αριθμό των επιθεωρητών, όμως ακόμα κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Υπενθυμίζεται ότι το ΣΕΠΕ θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 800 επιθεωρητές σε όλη την Ελλάδα και έχει μόλις 620 άτομα.
Παράλληλα η Κομισιόν ετοιμάζει νέο «ηλεκτροσόκ» στα νοικοκυριά, καθώς προτείνει να τριπλασιαστεί μέχρι τον Ιούνιο το πρώην τέλος ΑΠΕ (νυν ΕΤΜΕΑΡ) που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Η τρόικα υιοθετεί πλήρως σχετική εισήγηση του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) και ζητεί προοδευτική αύξηση του τέλους από τα 9,32 ευρώ/μεγαβατώρα στα 27,3 ευρώ/μεγαβατώρα. Σύμφωνα με εισήγηση του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) -θυγατρική εταιρία της ΔΕΗ-, τριπλασιάζεται το ΕΤΜΕΑΡ, προκειμένου να καλυφθεί το μεγάλο έλλειμμα στον λογαριασμό του, από τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Συγκεκριμένα, ο ΛΑΓΗΕ ζητεί να αυξηθεί το εν λόγω τέλος από 9,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh=1.000kWh) που ισχύει σήμερα, στα 27,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα.