Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Το Eurogroup είπε όχι σε εκλογές στην Ελλάδα


Μπλόκαραν την κρυφή ατζέντα Σαμαρά για κάλπες πριν το τέλος του έτους. Άδειασαν Στουρνάρα, έδειξαν πυγμή

Η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε κι έχασε, κι αυτό είναι πασιφανές. Η στήριξη της Μέρκελ ήταν μόνο για το θεαθήναι, ο Γιαννης Στουρνάρας φάνηκε μικρότερος από το κοστούμι που φορούσε και οι ευρωπαίοι εταίροι έστειλαν μήνυμα στον πρωθυπουργό ότι δεν θα συμμετάσχουν στα εσωτερικά μικροπολιτικά παιχνίδια του...
Αν και οι ερμηνείες που δίνονται στην απόφαση του Eurogroup να χορηγήσει με το σταγονόμετρο τις δόσεις του τρίτου τριμήνου και να κρατήσει στον κουμπαρά τα 2,6 δισ. του λεταίου τριμήνου, είναι οικονομικές και τεχνοκρατικές.

Χρήστος Φράγκου

Στην πραγματικότητα το Eurogroup συμπεριφέρθηκε πολιτικά και ήταν σε απόλυτη συνενόηση με το ΔΝΤ, καθώς μετά τη συνάντησή που είχε η Άνγκελα Μέρκελ με τον Αντώνη Σαμαρά συμπέρανε ότι ο ρωθυπουργός έχει στην ατζέντα του εκλογές πριν τα τέλη του έτους, εξέλιξη που οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν. Αντιλαμβανόμενοι ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε κρυφή ατζέντα και επιδιώξεις επικράτησης στο εσωτερικό σκηνικό μέσω νέας εκλογικής διαδικασίας οι Ευρωπαίοι του τράβηξαν το χαλί, διαμηνύοντς παράλληλα ότι δεν θα συμμετάσχουν στους σχεδιασμούς ως πιόνια.

Ετσι η απόφαση του Eurogroup κατα αρχήν αδειάζει τον Γιάννη Στουρνάρα και το κλίμα υπεραισιοδοξίας που καλλιεργούσε με διαρροές και προπαγάνδα μέσα από τα media, ενώ αφήνει έκθετους όσους συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία.

Παράλληλα καθιστά σαφές ότι η Κομισιόν και το Eurogroup κρατούν τα ηνία από το χαλινάρι που έχουν περάσει στην Ελλάδα και το σφίγγουν κατά το δοκούν, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται σε ρυθμιστές και των εσωτερικών πολιτικών εξελίεων.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που οι Ευρωπαίοι δείχνουν στον Αντώνη Σαμαρά ότι δεν μπορεί να χειριστεί τις πολιτικές ισορροπίες κατά το δοκούν. Όπως αποκάλυψαν με δηλώσεις τους ο Φώτης Κουβέλης και ο Κώστας Σκανδαλίδης ο Αντώνης Σαμαράς οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές με αφορμή την ΕΡΤ. Ενώ η πολιτική ερμηνεία της απόφαση του Eurogroup δείχνει ότι το ζήτημα αυτό παρέμενε στην κρυφή ατζέντα του Μαξίμου.

Τι δίνουν και τι... κρατούν

Το Eurogroup αποφάσισε την καταβολή 4 δισ. ευρώ εντός του Ιουλίου και επιπλέον 1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο μετά από την επίτευξη μιας σειράς προαπαιτούμενων δράσεων.

Από τα 5 δισ. ευρώ που συνολικά εγκρίθηκαν εκ μέρους της Ε.Ε., τα 2 δισ. ευρώ προέρχονται από SMPs, δηλαδή από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (1,5 δισ. τον Ιούλιο και 500 εκατ. επιπλέον τον Οκτώβριο).

Το ΔΝΤ αναμένεται να διαθέσει στην Ελλάδα την δόση του 1,8 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τα prior actions πριν της 19 Ιουλίου για να δοθούν τα 2,5 δισ. ευρώ από το EFSF και πρόσθεσε ότι η χώρα θα λάβει επιπλέον 0,5 δισ. ευρώ από το ταμείο τον Οκτώβριο. Την ανάγκη πιο αποφασιστικής εφαρμογής μέτρων σε ορισμένους τομείς προκειμένου να τονωθούν η ανταγωνιστικότητα και οι επενδύσεις και να επιταχυνθούν η ανάκαμψη και η απασχόληση τόνισε από την πλευρά του ο Επίτροπος της Ε.Ε. για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Olli Rehn.

Η Ελλάδα προσδοκούσε από την διαπραγμάτευση, όπως ανέφεραν το προηγούμενο διάστημα κυβερνητικά στελέχη, να λάβει έως 8,1 δισ. ευρώ, καθώς αναμενόταν να εγκριθούν μαζί οι δόσεις τρίτου και τετάρτου τριμήνου. Κάτι που όμως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, φαίνεται πως δε συνέβη, με το ποσό να διαμορφώνεται στα 6,8 δισ. ευρώ.

Από τον EFSF θα έρθει μόνο η δόση του τρίτου τριμήνου (3 δισ. ευρώ) και όχι η τελευταία δόση του 2013 (2,6 δισ. ευρώ). 
http://www.sofokleousin.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...