Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Η Ελλάδα σύντομα θα βρεθεί σε αδιέξοδο – Βιώσιμο θα είναι το χρέος μόνο αν υπάρξει haircut στα δάνεια 30-35% και ο ESM αναλάβει τα 50 δισεκ. των τραπεζών – Τι θα προσφέρει η Ελλάδα στην γενναία προσφορά των Ευρωπαίων haircut στις καταθέσεις

Η Ελλάδα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε νέο οικονομικό αδιέξοδο.
Το χρέος ήδη βρίσκεται στα 317,8 δισεκ. ευρώ και αν η Ελλάδα λάβει νέο δάνειο γέφυρα 20 δισεκ. τότε θα εκτιναχθεί το χρέος στα 330 δισεκ.
Δηλαδή το ελληνικό χρέος θα βρεθεί σύντομα σε επίπεδα υψηλότερα από τα επίπεδα που ήταν προ του PSI+.


Η εξέλιξη αυτή δεν είναι μόνο δραματική, αποδεικνύει ότι απέτυχε η προσπάθεια μείωσης του χρέους, απέτυχε παταγωδώς το PSI+.
Το χρέος θα καταστεί βιώσιμο μόνο αν υπάρξει haircut 30% με 35% στο χρέος του επίσημου τομέα δίνοντας ένα όφελος στην Ελλάδα κοντά στα 70 δισεκ. ευρώ.
Ταυτόχρονα να μεταφερθούν τα κεφάλαια που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δηλαδή τα 50 δισεκ. ή μέρος των 50 δισεκ. στον ESM στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης.
Με τα μέτρα αυτά το χρέος καθίσταται βιώσιμο.
Ωστόσο αν η Ευρώπη αποδεχθεί να προσφέρει στην Ελλάδα μια τόσο γενναία προσφορά….το ερώτημα είναι τι θα ζητήσει ως αντιστάθμισμα;
Θα ζητήσει haircut στις καταθέσεις ανεξαρτήτως ποσού;
Η Γερμανία παραμονές των εκλογών της τον Σεπτέμβριο σε καμία περίπτωση δεν θα θέλει να βάλει στην πολιτική ατζέντα θέμα που θα πλήξει τον Γερμανό και ευρωπαίο φορολογούμενο πολίτη.
Μετά της γερμανικές εκλογές θα ανοίξει ξεκάθαρα το θέμα «πως το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο».
Ωστόσο αν προχωρήσει το haircut στο χρέος και οι φορολογούμενοι πολίτες υποστούν ζημίες, εξέλιξη πιθανή, θα πρέπει να προετοιμάζονται και οι έλληνες καταθέτες να υποστούν ζημίες εξέλιξη ακόμη πιθανότερη.
Όσοι πιστέψουν ότι η Γερμανία και η Ευρώπη θα κάνει ένα μεγάλο δώρο στην Ελλάδα χωρίς αιματηρές θυσίες των ελλήνων αυταπατώνται.
Το haircut στις καταθέσεις, μπορεί να μην σχετιστεί με τις τράπεζες αλλά να αποτελέσει συνεισφορά της ελληνικής κοινωνίας στην μείωση του χρέους.

www.bankingnews.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...