φαίνεται δεν κατάφεραν και πολλά.
Οι βουλευτές «φώναζαν» πως οι διατάξεις δεν έχουν προθεσμίες ψήφισης έως το τέλος του 2013 και δεν αποτελούν δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι των δανειστών. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επέμεινε στη συζήτηση και ψήφιση -με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος- του επίμαχου άρθρου 7 του νομοσχεδίου με το οποίο τροποποιούνται διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), ανάμεσα στις οποίες και οι διατάξεις τα πρόστιμα και τους τόκους που θα επιβάλλονται για ληξιπρόθεσμα χρέη. Πάντως γι ανα ηρεμήσουν τα πνεύματα απέσυρε κάποιες από τις διατάξεις.
Ποιες διατάξεις αφαιρέθηκαν
Με την επανέναρξη της συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου -η οποία είχε διακοπεί, μετά από τις διακομματικές αντιδράσεις βουλευτών ώστε να συνεννοηθεί η κυβέρνηση ποιες ρυθμίσεις θα αποσύρει- ο κ. Στουρνάρας «πήρε πίσω» τα άρθρα 10, 11 και 13 και τις παραγράφους από 1 έως 18 του άρθρου 9. Το άρθρο 10 που αποσύρθηκε από τον υπουργό αφορά την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ΠΑΕ προς το Δημόσιο. Το άρθρο 11 που αποσύρθηκε επιφέρει τροποποιήσεις στην Οργάνωση και Λειτουργία του Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών. Το άρθρο 13, που επίσης αποσύρθηκε, προβλέπει ότι η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων συγχωνεύονται σε μια Γενική Διεύθυνση. Ως προς τις παραγράφους του άρθρου 9 που αποσύρθηκαν, αυτές αφορούσαν θέματα του ΤΑΙΠΕΔ.
Τι εξηγήσεις έδωσε ο Στουρνάρας
Όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, οι διατάξεις που απαλείφονται τώρα -ώστε να διευκολυνθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία επεξεργασίας των υπολοίπων ρυθμίσεων που έχουν προθεσμίες, όπως ο ΚΕΔΕ- θα ενταχθούν στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που θα έρθει αρχές Ιανουαρίου για τις τράπεζες και είναι αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, των πιστωτικών ιδρυμάτων ή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Ως προς τις διατάξεις που πρέπει να ψηφιστούν επειγόντως, ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε επίσης ότι υπάρχει προθεσμία εκκαθάρισης του ΟΔΙΕ η οποία λήγει 24 Ιανουαρίου του 2014, οι προθεσμίες των ρυθμίσεων του άρθρου 18 λήγουν την 31η Δεκεμβρίου του 2013 και απαιτείται παράταση, οι διατάξεις του ΚΕΔΕ για την είσπραξη εσόδων από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και το άρθρο που αφορά στην ελληνική Προεδρία.
Ειδικά για τις διατάξεις που αφορούν στον ΚΕΔΕ, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι έχουν απόλυτη προτεραιότητα διότι ο ΚΕΔΕ πρέπει να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από 1ης Ιανουαρίου του 2014, έχει αλλάξει το παλαιότερο αναχρονιστικό πλαίσιο με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις και έχουν προσαρμοστεί οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας στα ισχύοντα στις χώρες της ΕΕ. «Εάν δεν το κάνουμε τώρα, θα δημιουργηθεί ένα κομφούζιο» προειδοποίησε τους βουλευτές ο υπουργός Οικονομικών για την αναγκαιότητα εφαρμογής των νέων διατάξεων από την αρχή του 2014.Ως προς το επίμαχο άρθρο 7, με το οποίο αλλάζει σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα η διαδικασία της βεβαίωσης και της είσπραξης οφειλής, ο υπουργός είπε ότι εκσυγχρονίζει το πλαίσιο προστίμων και προσαυξήσεων που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη και προειδοποίησε ότι θα ήταν μεγάλο ρίσκο για την είσπραξη εσόδων αν δεν ψηφιστεί τώρα.
Για το άρθρο 6, που ρυθμίζει τα της διοίκησης του επενδυτικού ταμείου, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι επείγει η ψήφισή του προκειμένου να έχουμε έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις και να μην χρειαστεί να πάρουμε μέτρα.
Εκτός εαυτού «γαλάζιοι» και «πράσινοι» βουλευτές
Αρκετοί βουλευτές της ΝΔ απειλούν με αντάρτικο και εξέφρασαν την εντονότατη δυσαρέσκεια τους στις διατάξεις που προσπαθούν να περάσουν τα υπουργεία. Συγκεκριμένα:
Η Ντόρα Μπακογιάννη είπε πως η κυβέρνηση αδικεί ένα πολύ καλό νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς και αναφερόμενη στον υπουργός Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη είπε «οι διατάξεις που σας ανάγκασαν να βάλετε ξεπερνούν και τις αντοχές των πιο καλόπιστων υποστηρικτών της κυβέρνησης». Γιάννης Ιωαννίδης: να αποσυρθούν όσες διατάξεις δεν είναι επείγουσες Φεβρωνία Πατριανάκου: Οι διατάξεις που προστέθηκαν ενισχύουν τον απίθανο Χάρη Θεοχάρη Η Φωτεινή Πιπιλή πρότεινε να μην κλείσει η Βουλή μέχρι τα Φώτα ώστε «να έχουμε το χρόνο να κουβεντιάσουμε και όχι να φτάνουμε σε… ακραίους χαρακτηρισμούς» Ο Κώστας Μαρκόπουλος είπε: «Αδικείτε την προσπάθεια που κάνει ο υπουργός όταν μέσα στο νομοσχέδιο ευνοείτε τις ΠΑΕ».
Και η Χαριλάου Τρικούπη πάντως αντέδρασε έντονα στις διατάξεις που προσπάθησαν να περάσουν τα υπόλοιπα υπουργεία στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς με τον Πάρι Κουκουλόπουλο να υποστηρίζει πως το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει μόνο τις επείγουσες διατάξεις, για τις άλλες είπε πως οι πράσινοι βουλευτές είναι από επιφυλακτικοί έως αρνητικοί.
Επίθεση κατά του υπουργού Ανάπτυξης εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν σέβεται το Κοινοβούλιο με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος, με την οποία έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο.
Στα κάγκελα η αντιπολίτευση
Παρά την απόσυρση διατάξεων από τον κ. Στουρνάρα, η αξιωματική αντιπολίτευση επέμεινε στις ενστάσεις της. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε ότι μπορεί να αποσύρθηκαν διατάξεις αλλά παραμένει η φιλοσοφία της κυβέρνησης να «νομοθετεί μέσα στην τούρλα του Σαββάτου». Κατήγγειλε, ειδικότερα, το άρθρο 11 για τις ΠΑΕ (σ.σ. αποσύρθηκε από τον υπουργό Οικονομικών) λέγοντας ότι μυρίζει συμφέροντα Μελισσανίδη. Ο βουλευτής ζήτησε να αποσυρθούν τα άρθρα που αφορούν στον ΚΕΔΕ και το άρθρο 12 (τροποποιήσεις στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών), λέγοντας πως αν έχουμε φτάσει εδώ και δεν έχει φροντίσει το υπουργείο Οικονομικών με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους να καταστήσει εφαρμόσιμη τη νομοθεσία, είναι ευθύνη της κυβέρνησης και όχι των βουλευτών, πολύ περισσότερο που στην Ολομέλεια συζητείται φορολογικό νομοσχέδιο και θα μπορούσαν οι διατάξεις να κατατεθούν εκεί.
Ειδικά για τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις ΠΑΕ, ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον κ. Παπαδημούλη ότι κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι οι διατάξεις εξασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και τον κάλεσε να απαντήσει ποιους εξυπηρετεί το να μην ψηφιστούν αυτές.
Την αντίθεσή της για το γεγονός ότι παρέμεινε το άρθρο 7 στο νομοσχέδιο εξέφρασε η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ), ενώ ο Τέρενς Κουΐκ (ΑΝ.ΕΛΛ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιβάλλει εκβιαστικά διλήμματα στο κοινοβούλιο. Τις διευκρινίσεις του κ. Στουρνάρα για τις διατάξεις που επείγει να ψηφιστούν απέρριψε και η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) και κάλεσε τον κ. Στουρνάρα να εξηγήσει ποια είναι η χρονική πίεση, ώστε η κυβέρνηση να επιδιώκει να ψηφίσει διάταξη με την οποία απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη, αστική και ποινική, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ.
http://arouraios.gr/