Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Νεκρός αντιπύραρχος κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς


Πολλά τα πύρινα μέτωπα σε όλη την Ελλάδα. Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της πυροσβεστικής.


Τη ζωή του έχασε, εν ώρα υπηρεσίας, ο 49χρονος αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής, διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή Βαθύ Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία.
Ο 49χρονος έφερε εγκαύματα στο σώμα, ωστόσο τα ακριβή αίτια του θανάτου του θα γίνουν γνωστά μετά την ιατροδικαστική εξέταση. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, για τις συνθήκες και τα αίτια που προκάλεσαν το θάνατο του αξιωματικού θα διενεργηθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Την οδύνη του για τον θάνατο του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου, αντιπυράρχου Κωνσταντίνου Καστρή, που έπεσε σήμερα εν ώρα καθήκοντος, κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης πυρκαγιάς στο Βαθύ Ανατολικής Μάνης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Στο μήνυμά του ο κ. Παπούλιας αναφέρεται στην αυτοθυσία και την αυταπάρνηση του αξιωματικού και κάνει λόγο για αρετές οι οποίες «μας συγκινούν βαθιά και μας φέρνουν αντιμέτωπους με το αδιαμφισβήτητο καθήκον μας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να είναι το τελευταίο θύμα στα μέτωπα της φωτιάς». Εκφράζει δε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Κωνσταντίνου Καστρή και το Πυροσβεστικό Σώμα.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση, για τον θάνατο του Αντιπυράρχου του Πυροσβεστικού Σώματος Κωνσταντίνου Καστρή: Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια του Αντιπυράρχου Κωνσταντίνου Καστρή και τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Η θυσία του την ώρα του καθήκοντος μας υπενθυμίζει τη συλλογική μας ευθύνη να προστατεύσουμε την κοινή μας κληρονομιά, τον φυσικό πλούτο της χώρας μας. Ας είναι το τελευταίο θύμα που θρηνούμε σε αυτήν την προσπάθεια.
Εξάλλου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής έδωσε εντολή να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες σε όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού αύριο, Τρίτη, ημέρα ταφής του αντιπυράρχου.
Τα πύρινα μέτωπα
Πληθαίνουν τα πύρινα μέτωπα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας λόγω των δυνατών ανέμων.
Πιο συγκεκριμένα, πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε δασική έκταση στη Γαβρολίμνη Ναυπάκτου. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 20 πυροσβέστες, με οκτώ οχήματα, τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής.
Φωτιά έχει εκδηλωθεί, επίσης, σε δασική έκταση στην περιοχή Βαρδάλη στο Δομοκό. Επί τόπου επιχειρούν 24 πυροσβέστες, με 12 οχήματα και 15 άτομα πεζοπόρο, ενώ από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής.
Σε πλήρη περιορισμό τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους στην κατοικημένη περιοχή Καλλιθέα της πόλης των Σερρών. Παρότι οι πρώτες πληροφορίες έδιναν τη φωτιά να έχει εξαπλωθεί σε σπίτια, μετά την κλήση στην πυροσβεστική υπηρεσία των Σερρών, από τους τρομοκρατημένους κατοίκους της περιοχής, εντούτοις η φωτιά περιορίστηκε στη γύρω βλάστηση της περιοχής καίγοντας πεύκα και ξερόχορτα του λόφου Κουλά. Στην περιοχή έσπευσαν άμεσα, τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα και δέκα άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας Σερρών, ενώ στην κατάσβεση της φωτιάς συμμετείχαν και άνδρες του δήμου Σερρών με δύο υδροφόρα οχήματα.
Εξάλλου, υπό μερικό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις την πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα, σε αγροτοδασική έκταση, στο Κρανίδι, στην περιοχή Ηλιόκαστρο στην Αργολίδα. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 20 πυροσβέστες, με 8 οχήματα, και ένα αεροσκάφος.
Μετά από πολύωρη μάχη με τις φλόγες τέθηκε, υπό έλεγχο η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει περίπου στις 3 το μεσημέρι, σε δασική έκταση στην περιοχή Σούλι Πατρών. Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή είχαν καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης που εξελίσσονταν από ξηρά και αέρα. Συγκεκριμένα συμμετείχαν 2 αεροσκάφη που έκαναν συνεχείς ρίψεις και 4 οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας με 10 άνδρες. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω των ισχυρών ανέμων που συνεχίζουν να πνέουν στην περιοχή και δημιουργούν συνθήκες αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς.
Επίσης, σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Βαθύ του Δήμου Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία. Τη φωτιά προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο 20 πυροσβέστες, 8 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρων και 4 αεροσκάφη.
Υπό έλεγχο κατάφερε να θέσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία τις φωτιές που εκδηλώθηκαν σήμερα στην Ελιά της Μυκόνου, στη Σκουτεσιάδα Αγρινίου, στην Αστροβίτσα Μεσολογγίου, και στην Κυψέλη Πάργας. Επίγειες δυνάμεις θα συνεχίσουν να επιχειρούν επί τόπου για την πλήρη κατάσβεσή τους και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Καμία από τις πυρκαγιές δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή, ωστόσο το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει από τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στις περιοχές.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...