Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Σχέδιο σοκ για κατάργηση φοροαπαλλαγών



Το σενάριο προβλέπει ότι το «ψαλίδισμα» ξεκινά πάνω από τα 20.000 ευρώ κλιμακούμενο μέχρι την πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
Του Θανάση Παπαδή
Πρόταση – σοκ έχει πέσει στο τραπέζι σε περίπτωση που συνεχιστεί η υστέρηση στα έσοδα του Δημοσίου. Σύμφωνα με αυτή, θα κοπούν όλες οι φοροαπαλλαγές για εισοδήματα από ένα ύψος και πάνω, με επικρατέστερο σενάριο το όριο να οριστεί στα 30.000 ευρώ. Αν και στο υπουργείο Οικονομικών δεν γίνεται, επισήμως τουλάχιστον καμία απολύτως αναφορά, εν τούτοις πληροφορίες αναφέρουν πως
έχει υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση για δραστική περικοπή όλων των φοροαπαλλαγών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, με στόχο την είσπραξη επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ.

Μετά τις μειώσεις στις εκπτώσεις δαπανών για αποδείξεις, γιατρούς, τόκους στεγαστικών δανείων και ασφαλιστικές εισφορές που έγιναν τον Ιούνιο, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν δεύτερο κύμα περικοπών σε όλο το φάσμα των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα για εισοδήματα, ακίνητα και έμμεσους φόρους και που αγγίζουν τις 1.000.
Κριτήρια 
Για τα φυσικά πρόσωπα η κατεύθυνση είναι η περικοπή ακόμα και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών μέσω της σύνδεσής τους με το ύψος του εισοδήματος, αλλά και την περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου, έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι αδικίες και ανισορροπίες του συστήματος και να εξοικονομηθούν πολύτιμοι πόροι για τον προϋπολογισμό. «Δεν μπορεί σε περίοδο δημοσιονομικής στενότητας να πριμοδοτεί το Δημόσιο μέσω της μείωσης του φόρου εισοδήματος τις δαπάνες φορολογούμενων με υψηλά εισοδήματα και μεγάλη οικονομική επιφάνεια, έλεγε χαρακτηριστικά αρμόδιος παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, δίνοντας το στίγμα των σχεδιαζόμενων αλλαγών.
Στο πλαίσιο αυτό, επανεξετάζονται από μηδενική πλέον βάση οι εκπτώσεις δαπανών για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, οι τόκοι, στεγαστικών δανείων, τα ασφάλιστρα, οι ασφαλιστικές εισφορές, τα αφορολόγητα για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, οι γονικές παροχές και κληρονομιές ακινήτων, οι εκπτώσεις δαπανών για επιχειρήσεις και οι απαλλαγές στον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε ενεργειακά προϊόντα, βιομηχανοποιημένα καπνά, αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά, καθώς και στο ΦΠΑ.
Κλίμακες 
Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι το ψαλίδισμα θα αρχίσει από ένα ορισμένο ύψος εισοδήματος και πάνω, με το πήχυ να τοποθετείται στα 20.000 ευρώ και θα κλιμακώνεται μέχρι τη πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ. Ωστόσο οι φόβοι για τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος θέτουν στο τραπέζι και το ακραίο σενάριο να μην αναγνωρίζεται καμία έκπτωση δαπάνης από το φόρο για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ ως «εφεδρικό μέτρο» για την κάλυψη τυχόν νέας «τρύπας» στα έσοδα του Δημοσίου. Πάντως οι οριστικές αποφάσεις για το βάθος και το εύρος των περικοπών θα ληφθούν το Σεπτέμβριο, ανάλογα με τις εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο και θα συνδυασθούν και με τη σχεδιαζόμενη μείωση στους φορολογικούς συντελεστές για το εισόδημα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.
Εισοδήματα 
Επιπλέον 5 δισ. από την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα και τα ακίνητα για την περίοδο 2011-2014 προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο. Συνολικά αν συνυπολογισθούν και οι αναπροσαρμογές στους έμμεσους φόρους και το χτύπημα της φοροδιαφυγής, ο στόχος για τα πρόσθετα έσοδα του Δημοσίου από φόρους είναι 9,536 δισ. ευρώ. Το βάρος πέφτει στους άμεσους φόρους, που ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε. και συγκεκριμένα στο 7,4% του ΑΕΠ έναντι 11,5%.
Στα 8 δισ. ευρώ το κόστος
Στο στόχαστρο μπαίνουν 980 απαλλαγές που κοστίζουν στο Δημόσιο 7,8 δισ. ευρώ (προϋπολογισμος 2011)
250 εκπτώσεις και απαλλαγές κόστους: Αφορούν εισοδήματα των φυσικών προσώπων (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτη­δευματίες κ.ά.).
3,4 δισ. ευρώ: Σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι δαπάνες για ενοίκια, νοσήλια, γιατρούς, το αφορολόγητο για προστατευόμενα τέκνα, κ.ά.
2,4 δισ. ευρώ: Δεκάδες απαλλαγές ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ενεργειακά προϊόντα, βιομηχανοποιημένα καπνά, αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά.
1 δισ. ευρώ: Τα αφορολόγητα όρια και οι ειδικές εξαιρέσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές.
560 εκατ. ευρώ: Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και οι ειδικές εξαιρέσεις από το φόρο.
120 εκατ. ευρώ: Οι απαλλαγές από τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων για ειδικές κατηγορίες πολιτών, όπως οι πολύτεκνοι και άλλοι.
380 εκατ. ευρώ: Οι εκπτώσεις δαπανών, οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές και άλλου είδους απαλλαγές για τις επιχειρήσεις.
http://www.imerisia.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...