Ειδικότερα, έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών – μελών της Ευρωζώνης θα συγκληθούν για να το ψηφίσουν κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, όπερ σημαίνει ότι η διαδικασία, το νωρίτερο, θα ολοκληρωθεί αρχές Οκτωβρίου.
Έως τότε, όμως
, η Ελλάδα θα έχει άμεση ανάγκη αυτών των κεφαλαίων, γι αυτό κι αναζητούνται τρόποι για να ξεπερασθεί το πρόβλημα.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο που εξετάζεται αυτή τη στιγμή μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών είναι αυτό το οποίο προβλέπει την ενίσχυση του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης των ευρωπαϊκών οικονομιών (EFSF) με collaterals, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίσουν την απαραίτητη ρευστότητα προς την χώρα.
Αν ο EFSF είναι σε θέση να παρέχει στην Ελλάδα τις εγγυήσεις που έχει ανάγκη, προκειμένου να διασφαλίζει την οικονομική βοήθεια που χρειάζεται, τότε η ψήφιση της συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια μπορεί να καθυστερήσει περίπου «όσο θέλει».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αυτή «έπεσε» στο τραπέζι της τελευταίας μίνι τηλεφωνικής συνεδρίασης του Eurogroup, που έγινε στις αρχές της εβδομάδας και έδειξε να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες εφαρμογής.
Προς το παρόν, αντιδρά το Βερολίνο, βεβαίως, ωστόσο το γεγονός ότι η καθυστέρηση στην ψήφιση της συμφωνίας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αναμένεται ότι θα λειτουργήσει υπέρ μιας ειδικής εξαίρεσης για την περίπτωση της Ελλάδας. Πολύ σύντομα, πάντως, η κατάσταση αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει και σε αυτό το μέτωπο, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν απελπιστικά.
Γ.Μ.
http://www.newscode.gr/