Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν θέλουν “εφεδρεία”, απολύσεις θέλουν!




«Μπορούμε να πετύχουμε μεγαλύτερη μείωση ελλειμμάτων και μεγαλύτερη μείωση προσωπικού χωρίς να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι”, τόνισε χθες ο σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία και παραδείγματα σύμφωνα με τα οποία ο συνδυασμός της πρότασης της Ν.Δ. για την εφεδρεία αλλά και το συνολικό πάγωμα των προσλήψεων για τρία χρόνια θα έχει όφελος που θα ξεπερνά τα 11 δις ευρώ, ενώ για την ίδια χρονική περίοδο η πρόταση της κυβέρνησης θα μειώσει το έλλειμμα μόλις κατά 9 δις ευρώ, προβλέποντας μάλιστα και απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων. Αν εφαρμοστεί η πρότασή της ΝΔ για την εργασιακή εφεδρείας, το έλλειμμα σε πέντε χρόνια θα είναι μειωμένο κατά 25% περισσότερο σε σχέση με την πρόταση της κυβέρνησης για το ίδιο θέμα”


Η πρόταση για την εργασιακή εφεδρεία, ως γνωστόν, ήταν της  Ν.Δ.  Με εξέπληξε βέβαια η ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση έσπευσε να την υιοθετήσει.
«Θέλει να την εφαρμόσει ή να την ακυρώσει;» με ρώτησε, όλο νόημα, ένας φίλος εμπειρότερος εμού.
Οφείλω να ομολογήσω ότι με προβλημάτισε, αλλά επειδή η εργασιακή εφεδρεία  αποτελούσε  όντως  «μια κάποια λύση»,  θεώρησαν μάλλον υπερβολική την καχυποψία του.
Πολύ φοβούμαι πως ο φίλος μου είχε δίκιο!
Η Κυβέρνηση άφησε να περάσει σχεδόν ένα τρίμηνο, από τότε που υιοθέτησε την πρόταση, χωρίς   όλο αυτό το διάστημα να κάνει ακόμη και  τη στοιχειώδη προετοιμασία.
Αίφνης, χθες  ανακάλυψαν νομικά και κυρίως Συνταγματικής φύσεως προβλήματα. Ορισμένα δε εξ αυτών, ανυπέρβλητα! Έτσι, λένε!
Με Αντιπρόεδρο … συνταγματολόγο …ανακάλυψαν τα προβλήματα με τόση καθυστέρηση, ή μήπως τα επινόησαν;
Σήμερα μας λένε, ότι αν δεν βρεθεί λύση στα ανακύψαντα προβλήματα, θα καταφύγουν στην έσχατη λύση, που είναι οι απολύσεις.
Βέβαια, ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του έχουν πάψει προ πολλού να μας εκπλήσσουν με το μέγεθος της ανικανότητάς τους!  Οπότε δεν αποκλείεται  να …παράπεσε ο φάκελος της εφεδρείας, ή ο κ. Αντιπρόεδρος να ήλπιζε ότι θα το επαναδιαπραγματευόταν, όπως  εκείνο το βράδυ που έφυγε η τρόϊκα.
Όμως, δεν είναι μόνο αυτό.
Κατ΄αρχήν στην τρόϊκα ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι την εφεδρεία. Την θεωρούσαν, εξυπαρχής,  μεσοβέζικη λύση.
Ήθελαν απολύσεις. Αποδίδουν άμεσα και προκαλούν μεγαλύτερη εντύπωση.  Έδωσαν, λοιπόν, την κυβέρνηση κάποιο διάστημα να ….παίξει, όντας βέβαιοι ότι, όπως τους  έχει συνηθίσει, θα αποτύχει. Όπερ και εγένετο!
Και τώρα πιέζουν για απολύσεις εδώ και τώρα!
Όμως, και στην κυβέρνηση δεν νομίζω να ήταν πολύ θερμοί με την ιδέα να εφαρμόσουν μια πρόταση της Ν.Δ. Αυτό θα ενίσχυε την κυβερνητική πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μήπως, λοιπόν, έβαλαν λίγο το χεράκι τους, ώστε η πρόταση να φαίνεται προβληματική και εν πάση περιπτώσει να μην είναι άμεσα υλοποιήσιμη, δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών πιέσεων;
Και το τελευταίο, μήπως ο κ. Παπανδρέου, είχε δεσμευτεί να προχωρήσει σε απολύσεις και όλα τα άλλα απλώς ήταν μεθοδεύσεις και  φύλο συκής;
Μήπως λέμε, γιατί δεν ήμασταν παρόντες  στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του…
Δηλαδή, μήπως μας δουλεύουν και μας εκβιάζουν πάλι;
Για τη σωτηρία της χώρας βεβαίως-βεβαίως!
Αδέξιος Δεξιός



http://www.antinews.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...