Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Το σχέδιο «Εύρηκα» για να διαμοιραστούν τα ιμάτια της Ελλάδας



Το «κόλπο του αιώνα» μπορεί να αφορά την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου. Η έκθεση που, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, είχε καταθέσει προ ημερών στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ η εταιρία συμβούλων Roland Berger για πώληση ελληνικών κρατικών εταιριών και ακινήτων δεν είναι πλέον μυστική.

Η γερμανική εταιρία δημοσιοποίησε το αποκαλούμενο «Σχέδιο ΕΥΡΗΚΑ» με κάθε λεπτομέρεια, εν μέσω πανηγυρικών δηλώσεων από στελέχη της για τα οφέλη που θα έχει η Ελλάδα.

Το σχέδιο των Γερμανών προβλέπει...
τη μεταφορά των προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχειών της Ελλάδας σε μία εταιρία συμμετοχών (holding) που θα μπορούσε π.χ. να εδρεύει στο Λουξεμβρούργο. Η συγκεκριμένη εταιρία θα αγοραστεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία θα καταβάλει στην Ελλάδα 125 δισ. ευρώ (τόσο αποτιμά τη δημόσια περιουσία η Roland Berger) για να αποπληρώσει το χρέος. Ετσι, κατά τη γερμανική εταιρία, το δημόσιο χρέος θα περιοριστεί άμεσα στο 88% του ΑΕΠ, από 145% που είναι σήμερα.

Ομως η Ελλάδα δεν θα έχει κανέναν ρόλο στη διαχείριση της εταιρίας συμμετοχών στην οποία θα έχουν περιέλθει τα «φιλέτα» των ΔΕΚΟ και των ακινήτων. Η διαχείριση θα γίνεται από στελέχη που θα επιλέξουν οι ισχυροί της Ε.Ε. έως το 2025. Με τη λήξη της περιόδου εκμετάλλευσης, αν προκύψει κεφαλαιακό κέρδος από την αξιοποίηση / πώληση των περιουσιακών στοιχείων, θα επιστραφεί στην Ελλάδα. Στην περίπτωση που υπάρξουν ζημιές, αυτές βαρύνουν αποκλειστικά τη χώρα μας μέχρι ενός ποσού που φτάνει το 30% του ΑΕΠ.

Παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της Roland Berger είναι πλέον λαλίστατη και στον διαδικτυακό τόπο της εταιρίας φιλοξενείται πολυσέλιδη παρουσίαση του «Σχεδίου ΕΥΡΗΚΑ», πουθενά δεν αναφέρονται λεπτομέρειες για τα περιουσιακά στοιχεία που θα περιέλθουν στην εταιρία συμμετοχών. Στην παρουσίαση δεν υπάρχει ούτε λέξη και για τον τρόπο με τον οποίο αποτιμήθηκαν οι προς πώληση ΔΕΚΟ ή ακίνητα και γιατί αξίζουν 125 δισ. ευρώ.

Στην ουσία, η διετής καθυστέρηση και η απουσία σχεδιασμού και πολιτικής βούλησης έχουν οδηγήσει στον βάλτο το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων που εμφανίζεται να προωθεί η κυβέρνηση (δεν έχει πωληθεί ούτε μια εταιρία ή ακίνητο επί δύο χρόνια). Με την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας, οι επενδυτές ούτε θέλουν να ακούσουν για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Θεωρούν ότι σύντομα θα είναι σε θέση να αγοράσουν τις ίδιες ΔΕΚΟ σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Για να σιγουρευτούν ότι θα αγοράσουν φτηνά, προτείνουν το «Σχέδιο ΕΥΡΗΚΑ» με το επιχείρημα ότι μειώνει άμεσα το δημόσιο χρέος και συμβάλλει στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, αλλά και στην «ανάσταση» των τραπεζών. Η δημοσιοποίησή του συνδέθηκε με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Γερμανία και τις συναντήσεις με την καγκελάριο Μέρκελ.


Φώτης Κόλλιας



http://www.dimokratianews.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...