Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Απολύσεις υπαλλήλων «εδώ και τώρα»


Ο εκ των επικεφαλής της τρόικας Μ. Μορς στο ανσασέρ ενώ πηγαίνει για την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο AΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Οι επικεφαλής της τριμερούς εκτιμούν ότι η εφεδρεία δεν θα αποδώσει δημοσιονομικά οφέλη έως το τέλος του έτους και αντιπροτείνουν άμεσες απομακρύνσεις υπαλλήλων

Ο εκ των επικεφαλής της τρόικας Μ. Μορς στο ανσασέρ ενώ πηγαίνει
για την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο
Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων ζητεί επιτακτικά η τρόικα αδιαφορώντας για την εμπλοκή στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας.
Οι επικεφαλής της τριμερούς, οι οποίοι ξεκίνησαν εκ νέου χθες διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, εκτιμούν ότι ο νέος θεσμός δεν θα αποδώσει δημοσιονομικά οφέλη μέχρι το τέλος του έτους και αντιπροτείνουν απολύσεις "εδώ και τώρα".
Κι αυτό καθώς τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ενημερωθεί πως η ανταπόκριση των διοικήσεων των ΔΕΚΟ δεν ήταν η αναμενόμενη. Από τους 151 φορείς ζητήθηκε να τεθεί σε εφεδρεία το 10% των υπαλλήλων τους, αλλά απάντησαν μόνο περίπου 90 φορείς. Και το σημαντικότερο οι διοικήσεις των φορέων αυτών πρότειναν να τεθούν σε εφεδρεία 300 υπάλληλοι, τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο είχε θέσει ως στόχο 3.500 υπαλλήλους.

Για τη χθεσινή σύσκεψη με την τρόικα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν πως πραγματοποιήθηκε σε "θετικό" και "δημιουργικό" κλίμα.
Οι συναντήσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες με τον κ. Βενιζέλο αλλά και με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης, επί του συνόλου των θεμάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Πιο αναλυτικά στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να "κλειδώσει" η συμφωνία για τα μέτρα του 2011 και του 2012, ώστε να συνταχθεί το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, αλλά και να εξειδικευτούν οι παρεμβάσεις για τη διετία 2013-2014, ώστε να αποδεσμευτούν εγκαίρως τα 8 δισ. ευρώ της έκτης δόσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επιδίωξη είναι οι συνομιλίες με την τρόικα να έχουν ολοκληρωθεί έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ώστε να δρομολογηθεί εγκαίρως η διαδικασία εκταμίευσης της έκτης δόσης. Ψηλά στην ατζέντα της τρόικας είναι το θέμα της εφεδρείας στο Δημόσιο καθώς κεντρικός άξονας των απαιτήσεών της είναι η δραστική μείωση της μισθολογικής δαπάνης με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων φέτος, εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για την εφεδρεία. Στο "μικροσκόπιο" της τρόικας τίθενται και οι ρυθμίσεις για το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, που κατατίθεται ως νομοσχέδιο στη Βουλή εντός της επόμενης εβδομάδας, ενώ αμετακίνητη είναι η θέση των πιστωτών για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων.
Στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχαν οι κ. Μ. Μορς και Κ. Μαζούχ από την Κομισιόν και την ΕΚΤ αντίστοιχα, ενώ απουσίαζε λόγω ασθένειας ο Π. Τόμσεν από το ΔΝΤ. Αμέσως μετά τη συνάντηση με την τρόικα, συνήλθε το συμβούλιο συστημικής ευστάθειας υπό τον κ. Βενιζέλο για την τακτική, όπως υποστήριζαν χθες κυβερνητικές αλλά και τραπεζικές πηγές συνεδρίασή του.
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Εμπόδια στην ενημέρωση της τρόικας
Μετ΄ εμποδίων γίνεται η ενημέρωση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας λόγω του αποκλεισμού του υπουργείου Οικονομικών και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), γεγονός που καθυστερεί την αξιολόγηση.
Μάλιστα στην ΕΛΣΤΑΤ η απεργία και ο αποκλεισμός του κτιρίου από τους εργαζομένους έχουν ξεκινήσει από την Τρίτη και είναι ορατός ο κίνδυνος να μην αποσταλεί σήμερα στη Γιούροστατ το εξαμηνιαίο δελτίο (EDP) με την καταγραφή του ελλείμματος και του χρέους (EDP).
Τα στοιχεία αυτά για έλλειμμα - χρέος αποτελούν τη βάση για τις συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως, όπως έχει ανακοινωθεί, ο αποκλεισμός του κτιρίου της ΕΛΣΤΑΤ θα διαρκέσει έως την Κυριακή.
Κώστας Τσαχάκης
ethnos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...