Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ελλάδα ξεχρεώνει σε… 100 χρόνια


Η πληροφορία την οποία επικαλείται το, παραδοσιακά έγκυρο, πρακτορείο Reuters είναι εντυπωσιακή, και δείχνει το βάθος και την ποικιλία των ιδεών που ζυμώνονται παρασκηνιακά, προκειμένου να εξευρεθεί μια ρεαλιστική και βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα λοιπόν με το Reuters, συζητείται η προοπτική έκδοσης…
εκατονταετούς ομολόγου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της ανταλλαγής με άλλα, τα οποία λήγουν σε εξαιρετικά βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Και πιθανότατα θα συνοδευτεί από ένα γενναίο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, σε ποσοστό άνω του 50%.
Άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι η μεγάλη διάρκεια των 100 ετών, εξασφαλίζει στους επενδυτές ότι θα υπάρξει μικρότερη διακύμανση, στην περίπτωση κατά την οποία αυξηθούν τα επιτόκια, ενώ συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές στην ονομαστική αξία, για μικρότερες κινήσεις των αποδόσεων, ώστε να προσελκυστούν hedge funds.
Η πρακτική της έκδοσης 100ετων ομολόγων αποτελεί θεωρία που και στο παρελθόν είχε διατυπωθεί για χώρες, η οικονομία των οποίων χαρακτηρίζεται από δομικά προβλήματα και στρεβλώσεις.
Μέχρι πρότινος ωστόσο δεν είχε εφαρμοστεί πουθενά. Για να έρθει πριν από μερικές εβδομάδες το Μεξικό και να προχωρήσει στην έκδοση ενός τέτοιου ομολόγου, το οποίο αποδέχτηκαν με ενθουσιασμό οι αγορές.
Η Ελλάδα φαίνεται ότι θα ακολουθήσει. Και θα έχουμε μπροστά μας… έναν αιώνα, για να απαιτήσουν οι πιστωτές μας πίσω τα χρήματά τους.
ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ



http://www.statesmen.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...