Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

«Φωτιά» βάζει στα οικονομικά των νοικοκυριών το κόστος θέρμανσης


Οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας 12 διαμερισμάτων στην πρωτεύουσα θα πρέπει να συγκεντρώσουν ποσά 6.860 έως 7.000 ευρώ και στη συμπρωτεύουσα πολύ περισσότερα χρήματα και συγκεκριμένα 

«Φωτιά» στα οικονομικά των νοικοκυριών, τα οποία δοκιμάζονται από την ύφεση και τους απανωτούς φόρους, βάζουν οι αυξημένες κατά 40% σε σχέση με πέρυσι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης.

Στα 0,98 με 1 ευρώ το λίτρο εκτιμάται ότι θα κυμανθούν οι τιμές πώλησής του, κάτι που σημαίνει,
σύμφωνα με έρευνα της «Η», ότι μια μέση τετραμελής οικογένεια που ζει σε τεσσάρι διαμέρισμα στην Αθήνα και τις νότιες περιοχές θα πληρώσει για τη χειμερινή θέρμανσή της από 784 έως 800 ευρώ. Ενα αντίστοιχο νοικοκυριό της Θεσσαλονίκης ή άλλης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας θα βάλει βαθύτερα το χέρι στην τσέπη καταβάλλοντας για τα λίτρα που θα «κάψει» από 1.411,2 έως 1.440 ευρώ.
Οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας 12 διαμερισμάτων στην πρωτεύουσα θα πρέπει να συγκεντρώσουν ποσά 6.860 έως 7.000 ευρώ και στη συμπρωτεύουσα πολύ περισσότερα χρήματα και συγκεκριμένα από 12.348 έως 12.600 ευρώ.
Μεγάλο πλήγμα θα δεχτούν συνταξιούχοι και φοιτητές που ζουν σε δυάρια διαμερίσματα. Στην Αθήνα θα πληρώσουν για τα λίτρα που θα καταναλώσουν από 490 έως 500 ευρώ, ενώ στη Θεσσαλονίκη το κόστος θα είναι από 882 έως 900 ευρώ.
Οι δαπάνες αυτές υπολογίζονται με βάση την ελάχιστη κατανάλωση που κάνουν τα διαμερίσματα. Αν μια οικογένεια δεν έχει καθόλου πετρέλαιο θέρμανσης, τότε για 1.000 λίτρα θα πρέπει να καταβάλουν από 980 έως 1.000 ευρώ, ενώ πέρυσι πλήρωσε 650 έως 700 ευρώ.
Το κόστος θέρμανσης ανεβαίνει λόγω της σταδιακής εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το ντίζελ κίνησης. Ετσι, όπως εξήγησε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Χάρης Μαυράκης κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο φόρος του πετρελαίου θέρμανσης από τα 412 ευρώ τα χίλια λίτρα ανεβαίνει στα 600 ευρώ.
Η ΠΟΠΕΚ ζήτησε την πλήρη εξίσωση των δύο ΕΦΚ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μάστιγα του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ανέρχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις τους στα 400 με 500 εκατ. ευρώ η φοροδιαφυγή. Το κίνητρο είναι η διαφορά των φόρων στους δύο τύπους καυσίμων.
Ωστόσο, τα μέλη της Ομοσπονδίας ζήτησαν το μέτρο να συνοδευτεί με επίδομα θέρμανσης στα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά κοινωνικά στρώματα. Ταυτόχρονα ζήτησαν την εφαρμογή του μέτρου της εγκατάστασης συστημάτων εισροών - εκροών στα πρατήριά τους αλλά και στους υπόλοιπους διακινητές των καυσίμων.
Βέβαια, τόσο η ΠΟΠΕΚ όσο και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για ατολμία: «Το πολιτικό σύστημα κλείνει διαχρονικά το μάτι στο λαθρεμπόριο», είπε.
Ταυτόχρονα, τα μέλη της Ομοσπονδίας εκτίμησαν τις αυξημένες πιθανότητες για φοροδιαφυγή με την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση, ώστε οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες να καταναλώνουν για θέρμανση ντίζελ κίνησης. Οπως διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ, «σε μια πολυκατοικία όπου υπάρχουν επαγγελματίες και νοικοκυριά - ένοικοι, οι παραγγελίες θα είναι σε πετρέλαιο θέρμανσης ή ντίζελ κίνησης»;
Από τις 15 Οκτωβρίου του 2012
Πλήρης εξίσωση φόρων στα πετρέλαια
Από του χρόνου, και συγκεκριμένα από τις 15 Οκτωβρίου του 2012 θα εφαρμοστεί η πλήρης εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το ντίζελ κίνησης, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος.
Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού, από τη χειμερινή περίοδο 2012-2013 θα δοθεί επίδομα θέρμανσης κατά κύριο λόγο στους κατοίκους περιοχών με ειδικές κλιματολογικές συνθήκες (όπως η Β. Ελλάδα). Φέτος θα αρχίσει η δημιουργία βάσης δεδομένων, με πληροφορίες από την κατανάλωση σε περιοχές της χώρας με ειδικές κλιματολογικές συνθήκες.
Το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιο θα ορίζει το πώς θα συγκεντρώνονται τα αναγκαία παραστατικά από τους κατοίκους αυτών των περιοχών, οι οποίοι θα πρέπει να τα «διοχετεύουν» στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω ΚΕΠ. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα δίνεται η επιδότηση θέρμανσης.
Λαθρεμπόριο
Ενα στα 3 πρατήρια ανακάλυψε νέο τρόπο νοθείας
Σε έξαρση βρίσκεται το λαθρεμπόριο καυσίμων, με ένα στα τρία πρατήρια υγρών καυσίμων να έχουν ανακαλύψει νέο τρόπο νοθείας. Οπως αποκάλυψε χθες το μέλος της ΠΟΠΕΚ, Γ. Ασμάτογλου, επιτήδειοι νοθεύουν τη βενζίνη με βιοαιθανόλη (βιοκαύσιμο), πετυχαίνοντας με τον τρόπο αυτό πολύ περισσότερα κέρδη. Η βιοαιθανόλη, σύμφωνα με τον ίδιο, κοστίζει μόλις 0,50 ευρώ το λίτρο και το 30% των πρατηρίων την αναμειγνύει με την αμόλυβδη.
Παράνομα
Ερχεται από την Ιταλία και τη Βουλγαρία και διακινείται παράνομα στη χώρα μας, καθώς εδώ απαγορεύεται η χρήση της. Μάλιστα τα ειδικά βαν των Κλιμακίων Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων του ΥΠΕΚΑ δεν μπορούν να την εντοπίσουν. Μάλιστα, τα μέλη της ΠΟΠΕΚ έκαναν λόγο για έκρηξη του λαθρεμπορίου με τις εικονικές εξαγωγές του αδασμολόγητου ναυτιλιακού καυσίμου, το οποίο επανέρχεται στην εγχώρια αγορά για παράνομη χρήση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ



http://www.imerisia.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...