Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Aντιδρά η ΕΣΕΕ για το.."ΧΩΡΙΣ απόδειξη ΔΕΝ πληρώνω "



"Eάν ο πελάτης ζητήσει την απόδειξή του και ο καταστηματάρχης αρνηθεί να την εκδώσει, μπορεί να καταγγείλει το γεγονός στις αρμόδιες αρχές και φυσικά μπορεί να αρνηθεί την αγορά, να αφήσει τα προϊόντα και να αποχωρήσει, όχι όμως να τα πάρει και να φύγει χωρίς να πληρώσει.
Η κίνηση αυτή είναι...

παράνομη και πληροί την αντικειμενική υπόσταση του ποινικού αδικήματος της κλοπής, οπότε ο καταναλωτής μπορεί να εμπλακεί σε περιπέτειες, τις οποίες και ο ίδιος προφανώς δεν επιθυμεί".
Αυτό υπογραμμίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στο πλαίσιο των ανακοινώσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για θέματα αγοράς και με αφορμή τις εξαγγελίες για το μέτρο της άρνησης πληρωμής από τον καταναλωτή σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεως.

Η ΕΣΕΕ απέστειλε σχετική επιστολή προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης Αθανάσιο Σκορδά, με το εξής περιεχόμενο:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα και αναγγελίες τόσο του έγγραφου όσο και του ηλεκτρονικού Τύπου, επίκειται η μεταβολή της νομοθεσίας στην κατεύθυνση της άρνησης πληρωμής από τον καταναλωτή σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεως.
Οι συγκεκριμένες αναφορές του Τύπου θα πρέπει να περιορισθούν σχεδόν αποκλειστικά στον χώρο της παροχής υπηρεσιών π.χ. εστίασης, επισκευών κ.λπ. υπό την έννοια ότι εάν κάποιος επαγγελματίας δεν εκδώσει το νόμιμο παραστατικό, τότε ο καταναλωτής και πελάτης του θα έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την πληρωμή και –παρ’ ότι έχει δεχθεί την υπηρεσία- να αποχωρήσει αζημίως για αυτόν.

Ωστόσο, κακώς παρερμηνεύεται και ακούγεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο πάταξης της φοροδιαφυγής, όταν νομοθετηθεί, θα επεκταθεί ώστε να καλύπτει και τον αγοραστή διαρκών προϊόντων από οργανωμένο εμπορικό κατάστημα.


Θεωρούμε αυτές τις φήμες ανεφάρμοστες και ότι εξυπηρετούν σκοπούς παραπλάνησης και μόνο, μέσα στο γενικότερο –και βολικό- πλαίσιο της συλλήβδην συκοφάντησης του εμπορικού κόσμου, διότι στην παρούσα φάση τα οργανωμένα εμπορικά καταστήματα είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία νομότυπα και εκδίδουν την προβλεπόμενη απόδειξη αγορών στους πελάτες τους. Αλλού είναι η φοροδιαφυγή και κυρίως στο παρεμπόριο, το οποίο πολύ σωστά έχει στοχεύσει το Υπουργείο Ανάπτυξης κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.


Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι συγκεκριμένες προτροπές για παράνομες πράξεις και ενέργειες τύπου «ο κλέψας του κλέψαντος» δεν θα βρουν υποστηρικτές στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Κάτι τέτοιο θα ήταν παρακινδυνευμένο, θα αποτελούσε αποκλειστικά κίνηση επικοινωνιακού εντυπωσιασμού και όχι ουσίας και θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα επέλυε".

Ως εκ τούτου, σημειώνει η ΕΣΕΕ, ελπίζουμε ότι η σχετική αγορανομική διαδικασία που θα υιοθετηθεί από το υπουργείο θα είναι ιδιαίτερα προσεκτική και η νομοθέτηση του συγκεκριμένου μέτρου «δεν παίρνω απόδειξη, δεν πληρώνω» θα περιοριστεί μόνο στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών, όπου δυνητικά υπάρχει ακόμη το περιθώριο σύλληψης διαφεύγουσας φορολογητέας ύλης.


Σημειώνεται ότι είναι υποχρέωση του υπουργείου να ενημερώσει σωστά και υπεύθυνα για τα δικαιώματα και τις επιλογές των καταναλωτών σε περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων. Επίσης, απαραίτητη θεωρεί η ΕΣΕΕ την αναλυτική ενημέρωση από το υπουργείο σχετικά με την εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ στα παραστατικά παροχής υπηρεσιών για συγκεκριμένες εργασίες επισκευής και συντήρησης ιδιωτικών κατοικιών όπως προβλέπει το σχετικό άρθρο 23 του ν.3522/2006 καθώς και η εγκύκλιο εφαρμογής του.


Τέλος, η ΕΣΕΕ ενημέρωσε ότι επανεκκινεί την καμπάνια του νόμιμου, στεγασμένου, ελληνικού εμπορίου για την πάταξη της φοροδιαφυγής με σχετική αφίσα που φέρει το μήνυμα «Ταμειακές παντού, Αποδείξεις από όλους»....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...