Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Διαβάστε όλο το νέο τρίτο Μνημόνιο




Τα μέτρα που προβλέπει το νέο μνημόνιο παρουσιάζει σήμερα το Βήμα της Κυριακής. Στο νέο, το τρίτο κατά σειρά, μνημόνιο προβλέπεται μεταξύ άλλων, η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας ,η μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης, η διεύρυνση του ωραρίου όλης της αγοράς και ειδικά των σουπερμάρκετ που θα ανοίγουν μία ώρα νωρίτερα το πρωί και θα κλείνουν μία ώρα αργότερα το βράδυ.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται περικοπές -αναδρομικές απο 1ης Αυγούστου- στα ειδικά μισθολόγια που θα ξεκινούν από 2% και θα φτάνουν κλιμακωτά ως και 35%. Προβλέπεται κούρεμα μισθών στις ΔΕΚΟ ώστε οι μεικτές αποδοχές των εργαζομένων να μην ξεπερνούν τα 1.900 ευρώ τον μήνα.Μειώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι παντού σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα του προσωπικού στους φορείς και τους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται.
Καταργούνται τα δώρα και επιδόματα σε Δημόσιο και ΟΤΑ πέραν του ενιαίου μισθολογίου.
Στο νέο μνημόνιο περιλαμβάνεται η καθιέρωση "πόθεν έσχες" για όλους όσοι παίρνουν επίδομα από το Δημόσιο ή τα Ταμεία τους. Θα ελέγχονται όλοι και εφόσον έχουν εισοδήματα π.χ. άνω των 30.000 ευρώ των χρόνο ή μεγάλη περιουσία θα χάνουν το επίδομα. Κάτι ανάλογο θα εφαρμοστεί και για τις συντάξεις των ανύπαντρων θυγατέρων στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες σε πρώτη φάση θα χάσουν τη μισή σύνταξη.
Αναλυτικά
Εξανεμίζονται εισοδήματα ύψους 14 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας για: δημοσίους υπαλλήλους, μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, και αγρότες, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής».

* Μειώσεις σε μισθολόγια και αναδρομικά

* Αμεση εφαρμογή των μέτρων

* Αιματηρές περικοπές στις συντάξεις

* Πλήττονται σκληρά οι άνεργοι

Αναλυτικά οι περικοπές σε συντάξεις, σε επιδόματα και στον δημόσιο τομέα:

Μισθολογικό κόστος δημοσίου τομέα

1 Ειδικά μισθολόγια

Προβλέπεται η θέσπιση νομοθεσίας για τη μείωση των μηνιαίων αποδοχών των εργαζομένων των ειδικών μισθολογικών καθεστώτων . Εξαιρούνται τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και διακοπών.

Ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Αυγούστου 2012 , με την ακόλουθη κλίμακα μείωσης:

2% για μισθούς κάτω των 1.000 ευρώ
10% για μισθούς που κυμαίνονται από 1.000 έως 1.500 ευρώ.
20% για το τμήμα μισθών μεταξύ 1.500 και 2.000 ευρώ
30% για μισθούς από 2.500 έως 4.000 ευρώ και
35% για μισθούς μεγαλύτερους των 4.000 ευρώ.

2 Μισθολογικό κόστος

Θέσπιση νομοθεσίας για τη μείωση του μισθολογικού κόστους του δημοσίου κατά 151 εκατ. Ευρώ το 2013 κα επί πλέον 34 εκατ. ευρώ το 2014.

Συμπεριλαμβάνονται η μείωση του κόστους των συμβούλων (κατά 11 εκατ. ευρώ το 2013), καθώς και το πάγωμα των προσλήψεων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

3 Νέο μισθολόγιο

Εφαρμογή νέου μισθολογίου του προσωπικού της Βουλής με στόχο την εξοικονόμηση 14 εκατ. ευρώ το 2013 και επί πλέον 194 εκατ. ευρώ το 2014.

4 Εποχικά επιδόματα

Θέσπιση νομοθεσίας για την κατάργηση των δώρων στο δημόσιο τομέα για εργαζόμενους στην κεντρική διοίκηση και τις τοπικές κυβερνήσεις, καθώς και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου. Τα μέτρα αυτά θα εξοικονομήσουν 424 εκατ. ευρώ το 2013.

5 Εργασιακή εφεδρεία

Το 1% των δημοσίων υπαλλήλων θα τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Θέσπιση νομοθεσίας για την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων από το ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου τομέα που εισήχθη το 2011. Οι δαπάνες υπολογίζεται ναμειωθούν κατά 15 εκατ. ευρώ το 2013.

6 Φορολογικά επιδόματα

Κατάργηση των κινήτρων επίτευξης στόχων των δημοσίων υπαλλήλων για την εξοικονόμηση 13 εκατ. ευρώ το 2013 και επί πλέον 66 εκατ. ευρώ το 2014.

7 Μπόνους απόδοσης

Θέσπιση νομοθεσίας για την κατάργηση του μπόνους απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων.
Θα εξοικονομηθούν 36 εκατ. ευρώ το 2013 και 178 εκατ. ευρώ το 2014.

8 Περικοπές στην Παιδεία

Θέσπιση τριών νομοσχεδίων για να:

α) επιτραπούν οι υποχρεωτικές μεταθέσεις των εκπαιδευτικών από τη μία περιοχή στην άλλη

β) να γίνει συγχώνευση σχολικών μονάδων και

γ) να μετακινηθεί διοικητικά το προσωπικό από τον υπόλοιπο δημόσιο τομές προς το υπουργείο Παιδείας.

Μετά την έγκριση των νομοσχεδίων, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση για τη μείωση του αριθμού του μη μόνιμου διδακτικού προσωπικού σε ετήσια βάση από 15.226 σε 2.000 δασκάλους.

9 ΑΕΙ

Μείωση του προσωρινού προσωπικού των πανεπιστημίων και των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων κατά 90% (βάσει του προγράμματος «Αθηνά»).

10 ΟΤΑ

Θέσπιση νομοθεσίας για τη μείωση του μισθολογικού κόστους των ΟΤΑ κατά 75 εκατ. ευρώ. (τίθεται σε ισχύ από 1-1-2013).

11 Ο κανόνας 1 προς 5

Επέκταση του κανόνα 1 προς 5 για τις προσλήψεις στην κεντρική κυβέρνηση μέχρι το 2016.

12 ΔΕΚΟ

Θέσπιση νομοθεσίας για την ένταξη όλων των ΔΕΚΟ στο ενιαίο μισθολόγιο. Θα ισχύσει από 1-1-2013.
Μείωση του μέσου μηνιαίου κόστους σε 1.900 ευρώ το μέγιστο. Συμπεριλαμβάνονται όλες οι ασφαλιστικές εισφορές, τα επιδόματα, οι υπερωρίες και οι μη μισθολογικές παροχές.

13 Υποχρεωτικές Μεταθέσεις

Θέσπιση νομοθεσίας που επιτρέπει τις υποχρεωτικές μεταθέσεις προσωπικού (οριζόντιες και κάθετες), μέσα στη γενική κυβέρνηση και από τη μία περιοχή στην άλλη.

14 Ελάχιστες Προσλήψεις

Έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τον περιορισμό των προσλήψεων στα κέντρα μεταλυκειακής και επαγγελματικής κατάρτισης σε 500 άτομα ετησίως και για την αφαίρεση της εγγύησης εργασίας μετά την αποφοίτηση.

Θέσπιση νομοθεσίας για όλες τις προσλήψεις που γίνονται από τον ΑΣΕΠ ώστε να λήγει μετά από τρία χρόνια η υποχρέωση διορισμού, εάν η πρόσληψη δεν έχει πραγματοποιηθεί.

15 Μειωμένη σύνταξη

Κατάργηση της διάταξης που παρέχει πλήρη σύνταξη σε δημοσίους υπαλλήλους με 20 έτη υπηρεσίας σε περίπτωση απόλυσης

Συντάξεις

1 Επί πλέον 2 χρόνια για σύνταξη

Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια. Θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2013. Η αύξηση θα εφαρμοσθεί στο νόμιμο όριο συνταξιοδότησης (και σε οποιαδήποτε ηλικία συνταξιοδότησης για τις ειδικές ομάδες) και στα ελάχιστα προαπαιτούμενα για τη λήψη σύνταξης. Αυτή η αύξηση δεν θα επηρεάσει τη θεμελίωση του δικαιώματος πλήρους συνταξιοδότησης στα 40 έτη.

2 Μειώνεται το «εφάπαξ»

Μείωση των εφάπαξ συντάξεων κατά 23% για τους δημοσίους υπαλλήλους που έπαιρναν εφάπαξ σύνταξη κε εισαγωγή φόρου 3% στις κύριες συντάξεις των συνταξιούχων του δημοσίου που έχουν ήδη λάβει τις εφάπαξ συντάξεις τους πριν από το 2010.
Θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2013.

3 Μητρώο συντάξεων

Έκδοση από το υπουργεί Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας, κοινού υπουργικού διατάγματος για την εισαγωγή ενός μητρώου συντάξεων που θα το διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ.

Το διάταγμα θα απαιτήσει τα ασφαλιστικά ταμεία να υποβάλλουν στοιχεία στην ΗΔΙΚΑ για τη σύνταξη μέχρι τη 10η ημέρα κάθε μήνα, για το σύνολο κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Το σύστημα πρέπει να οργανωθεί και να λειτουργήσει μέχρι το Δεκέμβριο του 2012.

Οι πληρωμές θα παρακρατούνται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις υποβολής στοιχείων.

4 Περικοπές

Θέσπιση νομοθεσίας για την εφαρμογή των ακόλουθων περικοπών με βάση το μητρώο συντάξεων της ΗΔΙΚΑ:

α) Μείωση συνολικής μηνιαίας σύνταξης (κύριας και επικουρικής) για κάθε συνταξιούχο κατά:
3% για συντάξεις από 1.000 έως 1.500 ευρώ,
5% για συντάξεις από 1.500 έως 2.000 ευρώ και
12% για συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ.

β) Περικοπή για τα ειδικά μισθολογικά καθεστώτα 20,6% (24,6% για τους δικαστές).
Θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2013

5 Εξορθολογισμός

Περαιτέρω εξορθολογισμός συντάξεων με:

Α) κατάργηση όλων των εποχικών επιδομάτων για τις επικουρικές και τις κύριες συντάξεις.
(συμπεριλαμβάνονται τα εποχικά επιδόματα του ΟΓΑ).

Β) Πόθεν έσχες συντάξεις για ανύπαντρες θυγατέρες που δικαιούνταν σύνταξη πριν από τον Ν.3865/2010.

Γ) Μείωση των επιδομάτων των μη ανταποδοτικών συντάξεων για τους αγρότες κατά 30 ευρώ μηνιαίως.

Δ) Κατάργηση των ειδικών επιδομάτων σύνταξης στους συνδικαλιστές.

Ε) Χρήση ολοκληρωμένων διασταυρώσεων για την κατάργηση επιδομάτων σύνταξης που δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια από το 2013.

6 Κριτήρια για πρόωρες συντάξεις

Νομοθεσία για την αύξηση των κριτηρίων πρόωρης σύνταξης από 18 έως 24 έτη καταβολής εισφορών.
Θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2013

Κοινωνικά Επιδόματα

1 «Πόθεν έσχες» για όλους

Εκδοση κοινής υπουργικής απόφασης (υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας), για να καθ9οριστούν οι διοικητικές διαδικασίες κα ιτα σχετικά έγγραφ, ώστε να στηθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο «πόθεν έσχες», ε βάση το εισόδημα και την ιδιοκτησία. (οι διαδικασίες «πόθεν έσχες» θα πρέπει να έχουν τεθεί σε λειτουργία έως τον Ιανουάριο του 2013.

2 Μειώσεις για ανασφάλιστους

Θέσπιση νομοθεσίας για τη μείωση επιδομάτων για τα ανασφάλιστα άτομα ανάλογα με το αν ο δικαιούχος ενοικιάζει ή όχι τον τόπο κατοικίας του (περικοπή 50 ευρώ) για τους ιδιοκτήτες και 30 ευρώ για τους μη ιδιοκτήτες), με στόχο την εξοικονόμηση 13 εκατ. ευρώ το 2013 και επί πλέον 13 εκατ. ευρώ το 2014.

3 Κατάργηση φοροαπαλλαγών

Θέσπιση νομοθεσίας για την αντικατάσταση των οικογενειακών επιδομάτων με ένα συγκεκριμένο επίδομα για τη μείωση των δαπανών κατά 86 εκατ. ευρώ το 2013. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών βάσει εισοδήματος για τα έσοδα του 2012 με στόχο την εξοικονόμηση 339 εκατ. ευρώ, το 2013.

4 Επιστροφές με μέτρο

Αναδιάρθρωση του συστήματος επιστροφής των εξόδων μεταφοράς για επιλεγμένες κατηγορίες ασθενών ώστε να επιστρέψουν στο επίπεδο του 2009.

5 Καταργούνται τα εποχικά επιδόματα

Κατάργηση των εποχικών επιδομάτων για εργαζόμενους σε βιομηχανίες με εποχικά κριτήρια απασχόλησης (κατασκευές, τουρισμός, εκπαίδευση) με στόχο την ετήσια εξοικονόμηση 70 εκατ. ευρώ από το 2013.

6 Γεωγραφικά κριτήρια

Μείωση επιδόματος ανεργίας σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές για την εξοικονόμηση 20 εκατ. ευρώ το 2013

7 Συγχώνευση εταιριών

Θέσπιση νομοθεσίας για την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων σε ανέργους λόγω συγχώνευσης εταιριών. Θα εξοικονομηθούν περίπου 10 εκατ. ευρώ και θα ισχύσει από το 2013.

7 Στο στόχαστρο το ΕΚΑΣ

Στόχευση βοηθητικών συντάξεων του ΕΚΑΣ σε άτομα άνω των 64 ετών, για την εξοικονόμηση 115 εκατ. ευρώ από το 2013.

8 Κόβονται από αγρότες

Θέσπιση νομοθεσίας για την κατάργηση δύο προγραμμάτων για την οικονομική ενίσχυση των αγροτών για να εξοικονομηθούν 25 εκατ. ευρώ το 2013.

9 Νέα κοινωνικά προγράμματα

Θέσπιση νομοθεσίας για τη δημιουργία νέων κοινωνικών προγραμμάτων:

Α) Επιδόματα ίσα με 200 ευρώ μηνιαίως για διάστημα 12 μηνών προς τους μακροπρόθεσμα αν ανέργους που έχουν εξαντλήσει όλο το διάστημα περιοχής του επιδόματος ανεργίας (12 μήνες), δεδομένου ότι δεν έχουν τα προσόντα για άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα και έχουν φορολογήσιμο οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ, με ανώτατο όριο δαπανών 35 εκατ. ευρώ.

Β) Εφαρμογή ενός συστήματος Εγγύησης Ελάχιστου Εισοδήματος σε δύο πιλοτικές περιοχές της χώρας με διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά, με ανώτατο όριο δαπανών 20 εκατ. ευρώ.

 http://www.madata.gr/epikairotita/economy/230368.html
Zougla.gr    
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...