Οι προβλέψεις για χαμηλή πετρελαϊκή ζήτηση «έριξαν» τις τιμές του πετρελαίου κάτω από... τα 59 δολάρια το βαρέλι, συνεχίζοντας την ορμητική καθοδική του πορεία, η οποία φαίνεται να είναι δύσκολο να ανατραπεί σύντομα.
Η τιμή του αργού έχει υποχωρήσει 9% αυτή την εβδομάδα και 45% από τον Ιούνιο του 2014, όπου ήταν στα 107 δολάρια το βαρέλι. Τον Αύγουστο η τιμή του πετρελαίου ήταν πάνω από το 93 δολάρια, αλλά τον Οκτώβριο ξεκίνησε να υποχωρεί κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.
Το Νοέμβριο έφτασε σε χαμηλά διετίας, γύρω στα 80 δολάρια το βαρέλι και σήμερα κατρακύλησε στα 58,90 δολάρια το βαρέλι, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου 5,5 ετών.
Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι, εφόσον έχασε την τιμή των 60 δολαρίων το βαρέλι, τότε η επόμενη στάση είναι τα 55, τα 50 και μπορεί και τα 40 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι από τα τέλη του μήνα θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη.
Οι καταναλωτές και οι βιομηχανίες παγκοσμίως έχουν ωφεληθεί από την εν λόγω εξέλιξη, ενώ η εξοικονόμηση του ενεργειακού κόστους παγκοσμίως ξεπερνά το ένα τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τη Citigroup.
Από την άλλη, οι εξαγωγείς ενέργειας αντιμετωπίζουν σημαντικές επιπτώσεις. Η Ρωσία έχει χάσει στη διάρκεια του έτους 90 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα. Η Fitch Ratings υπολογίζει ότι μία πτώση 20% στις τιμές του πετρελαίου θα ωθήσει την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,3% τα επόμενα δύο χρόνια.
Οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου παγκοσμίως έχουν χάσει πάνω από 500 δισεκατομμύρια δολάρια. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη Moody’s, για μία μείωση των τιμών του αργού της τάξης των 25 δολαρίων στο βαρέλι, ένα νοικοκυριό μπορεί να εξοικονομήσει 500 δολάρια κατά το επόμενο έτος.
Η Ελλάδα μπορεί να βγει κερδισμένη και να δει βελτίωση στο εμπορικό ισοζύγιο λόγω της μείωσης του κόστους εισαγωγής του πετρελαίου, με τα πετρελαιοειδή τώρα να αντιστοιχούν στο 52%.
Η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) εκτίμησε ότι η μέση αξία των αεροπορικών εισιτηρίων θα είναι κατά 5,1% φθηνότερη το 2015 σε σύγκριση με φέτος. Η βιομηχανία αερομεταφορών παγκοσμίως θα σημειώσει κέρδη ρεκόρ κοντά στα 25 δισ. δολαρίων.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την πετρελαϊκή ζήτηση, υπογραμμίζοντας ότι θα αυξηθεί κατά 900.000 βαρέλια ημερησίως το 2015, μείωση 230.000 βαρελιών σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις. Ο OPEC μείωσε τις εκτιμήσεις κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως, στα 28,9 εκατ. βαρέλια.
Η BNP εκτιμά ότι το πετρέλαιο θα διαμορφωθεί στα 70 δολάρια το 2015 (από 88 δολάρια) και η Barclays στα 66 δολάρια (από 85 δολάρια).
Πηγή: protothema.gr