Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

"Μπαλαντέρ ο Καμμένος στο πολιτικό μέλλον της Ελλάδας"


ΑΜΕΙΩΤΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΜΕ...
Στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, αλλά και στο ρόλο των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη σημερινή τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εστιάζουν τη Δευτέρα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.Σύμφωνα με την Wall Street Journal η κυβέρνηση Σαμαρά υπολείπεται 12 ψήφων για τους 180 που χρειάζεται για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η σταθερότητα της στηρίζεται σε ένα από τα πιο ασταθή πολιτικά κόμματα της χώρας, τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, εάν στη σημερινή ψηφοφορία δεν συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, πιθανώς στα τέλη Ιανουαρίου, περίπου 18 μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.
«Τις τελευταίες ημέρες η στήριξη προς τον υποψήφιο της κυβέρνησης, πρώην Επίτροπο Σταύρο Δήμα έχει αυξηθεί» σημειώνει το σχετικό δημοσίευμα, αλλά προσθέτει πως η δυναμική δεν είναι αρκετή και πως για να επιτευχθεί το ελάχιστο των ψήφων που απαιτούνται η κυβέρνηση βασίζεται σε μια «χούφτα αποστάτες» από τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
«Αυτό σημαίνει ότι ο Πάνος Καμμένος, ο 49χρονος ηγέτης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μπορεί να είναι ο μπαλαντέρ στο πολιτικό μέλλον στην Ελλάδα» τονίζει η Wall Street Journal.
Η εφημερίδα σημειώνει πως τα τελευταία πέντε χρόνια της ελληνικής κρίσης χρέους, οι κυβερνητικοί βουλευτές έχουν επανειλημμένα ψηφίσει δύσκολες πολιτικές, ωστόσο αυτή τη φορά η διαφορά είναι ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν χρειάζεται να αγωνιούν για την ψηφοφορία, καθώς οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν το βάρος των αποφάσεων: είναι ή δεν είναι έτοιμοι να «ρίξουν» την κυβέρνηση.
Και οι Financial Times αναφέρονται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά μέσα από ένα ευρύτερο πλαίσιο.
Όπως σημειώνουν, το 2015 το εκλογικό ημερολόγιο της Ευρώπης θα είναι ασφυκτικά γεμάτο, καθώς θα διεξαχθούν εκλογές στη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Βρετανία, αλλά και ενδεχομένως να γίνουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.
Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψει κανείς το νικητή αυτών των αναμετρήσεων και συμπληρώνει πως η Ευρώπη οφείλει αυτό το πολιτικό σκηνικό αβεβαιότητας εν μέρει στις λαϊκιστικές δυνάμεις της δεξιάς και της αριστεράς, που απέκτησαν μετά το 2008 νέα ισχύ σε βάρος του ευρωπαϊκού πολιτικού κατεστημένου που χαρακτηρίζεται ως κουρασμένο, αναποτελεσματικό και απόμακρο.
Σύμφωνα με τους Financial Times είτε φορά ρούχα της αριστεράς, είτε της δεξιάς, ο ευρωπαϊκός λαϊκισμός προσφέρει απλοϊκές ακόμη και παράλογες λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα.
Αναφερόμενη ειδικά στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των Podemos για μεγάλες αυξήσεις των δημοσίων δαπανών και του κατώτατου μισθού, η εφημερίδα σημειώνει πως τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις δύσκολες, αλλά αναγκαίες επιλογές για να αντιμετωπιστούν τα βαθιά προβλήματα της Ελλάδας και της Ισπανίας.
 


ΠΗΓΗ:tovima.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...