Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Σκληρό μπρα ντε φερ Τρόικας – Κουτρουμάνη για μισθούς και συντάξεις

της Ρούλας Σαλούρου
Τη δημιουργία διαφορετικών μισθολογικών ζωνών σε όλη την επικράτεια, ανάλογα με τις τοπικές ή κλαδικές ανάγκες, ακόμη και με διασυνοριακές συμφωνίες και ενιαίους χαμηλούς μισθούς εντός κι εκτός συνόρων ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης οι εκπρόσωποι των δανειστών, ενώ στον τομέα του ασφαλιστικού, ξανανοίγει η συζήτηση για νέες σκληρές παρεμβάσεις στις συντάξεις, με στόχο τη μείωση των δαπανών. Η τρόικα ζητά περιστολή δαπανών και αύξηση εσόδων για τα ταμεία, κάτι που μπορεί να γίνει είτε με την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, είτε με μείωση των δαπανών, ή βέβαια και με νέα οριζόντια παρέμβαση στις συντάξεις. Η αρχή γίνεται με τις επικουρικές, που όπως παραδέχθηκε και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, οι περικοπές στην περίπτωση των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών, θα είναι της τάξης του 40%.

Τόσο το εργασιακό στον ιδιωτικό τομέα όσο και... το ασφαλιστικό αποτελούν δύο από τα κύρια «αγκάθια» στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Τρόικας, όπως φάνηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.

Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναζητούν ήδη φόρμουλα ώστε αφενός να μην προχωρήσουν στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, αφετέρου να πείσουν τους δανειστές ότι προωθούν μέτρα που θα επιφέρουν θεσμοθετημένα και επίσημα μείωση του κόστους εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό, γιατί οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαπίστωσαν ότι οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, που τόσο πολύ είχαν πιστέψει πως θα λειτουργήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, τελικά, δεν «έτρεξαν» στη χώρα μας. Μόλις 10 επιχειρήσεις έχουν υπογράψει ειδική σύμβαση στην οποία προβλέπεται μείωση μισθών. Παράλληλα, δεν πείθονται ότι στην ελληνική αγορά εργασίας επικρατούν οι ατομικές συμφωνίες μείωσης μισθών, αφού επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία δεν υπάρχουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας έχουν ήδη ξεκινήσει την κατάρτιση σχεδίων που προβλέπουν τη δυνατότητα εφαρμογής διαφοροποιημένων μισθολογικών ζωνών, ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες (πχ τοπικά σύμφωνα απασχόλησης) ή ακόμη και με τις ιδιαιτερότητες συγκεκριμένων κλάδων (πχ περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος).

Μάλιστα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πριν από τη διακοπή των συζητήσεων, έπεσε από τους εκπροσώπους της Τρόικας η πρόταση ακόμη και για διασυνοριακές μισθολογικές ζώνες, όπου θα εφαρμόζονται χαμηλοί μισθοί, με βασικό επιχείρημα την παραμονή ή την είσοδο των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, αντί να κατευθυνθούν στις βαλκανικές χώρες. Έτσι, δεν αποκλείεται, για παράδειγμα τη Βόρειο Ελλάδα να εφαρμόζονται μισθοί Βουλγαρίας, που δεν ξεπερνούν τα 350 ευρώ το μήνα!

Με στόχο να πέσουν οι τόνοι και να σταματήσει η πίεση για τις κλαδικές συμβάσεις, το υπουργείο προωθεί μέτρα ώστε να γίνουν ακόμη πιο εύκολες οι διαδικασίες υπογραφής ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, με την κατάργηση της υποχρέωσης για γνωμοδότηση από το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου και την επίσπευση των διαδικασιών για ίδρυση επιχειρησιακών σωματείων.

Το κλιμάκιο της Τρόικας επανήλθε την περασμένη Δευτέρα και στο  θέμα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων σε κλάδους ή επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε ώστε  να υπάρχει αυστηρός έλεγχος της αντιπροσωπευτικότητας των εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων, στις περιπτώσεις επέκτασης.

Την περασμένη εβδομάδα, με το θρίλερ της διακοπής των διαπραγματεύσεων άνοιξε και επίσημα ο δρόμος για νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, εν μέσω  Φθινοπώρου, καθώς οι εκπρόσωποι της Τρόικας έφθασαν να αμφισβητούν, όχι μόνο τις αναλογιστικές προβολές του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και τις τρέχουσες ταμιακές ροές.

Η Τρόικα προέβαλλε  ενστάσεις ακόμη και όσον αφορά στο ποσό που εγγράφεται στον κρατικό προϋπολογισμό ως συνολικό ποσό για τις συντάξεις που θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές υπολογίζουν ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα απαιτηθούν επιπλέον 400 εκατ. ευρώ, για συντάξεις, το ΙΚΑ ήδη ζητά προκαταβολή από τη χρηματοδότηση του 2012, ενώ ήδη οι δαπάνες έχουν ξεφύγει.

Συνολικά, υπολογίζεται πως η  διαφορά αγγίζει τα 2,4 δισ. ευρώ ανάμεσα στην αρχικώς προϋπολογισθείσα δαπάνη από το υπουργείο και αυτήν που τελικώς θα «κλείσει» το 2011. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι των δανειστών υποστήριξαν στον κ. Κουτρουμάνη, πως εφόσον ισχύουν τα στοιχεία για συνολικό πλεόνασμα του ασφαλιστικού συστήματος που ξεπερνά τα 2,4 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος, δεν υπάρχει θέμα επιπλέον χρηματοδότησης του συστήματος.

Εξελίξεις υπάρχουν και στο θέμα των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς κατά τη συνέντευξη τύπου της Παρασκευής, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα ταμεία θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή των ομολόγων του Δημοσίου που κατέχουν με τα νέα εγγυημένα από το EFSF ομόλογα. Οι διοικήσεις των ταμείων, που ενημερώθηκαν την περασμένη Πέμπτη από τον ΟΔΔΗΧ ζητούν πλέον από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έγγραφες οδηγίες και εγγυήσεις, ώστε να μην κατηγορηθούν στο μέλλον, για τη ζημιά ύψους περίπου 4δισς. ευρώ που θα υποστούν τα ταμεία. Να σημειωθεί ότι,  τα ταμεία, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, κατέχουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 7 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 11 δισ. ευρώ βρίσκονται επενδεδυμένα σε ομόλογα, από την ΤτΕ. 


Πηγή:www.capital.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...