Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Την Κυριακή οι αποφάσεις για την εφεδρεία

Σε νέα συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα την Κυριακή το απόγευμα, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας.

Την Κυριακή οι αποφάσεις για την εφεδρεία
Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθεί και προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, σύμφωνα με τη σχετική συνταγματική πρόνοια.
Το θέμα συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό, χωρίς να ληφθούν αποφάσεις.

Στην εισήγησή του ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε πως "οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, αυτές και μόνο αυτές, καθορίζουν το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε", και "σε αυτό πλαίσιο πρέπει να είμαστε συνεπείς".
Για μία ακόμη φορά τόνισε πόσο ζωτική είναι η συμφωνία για τη χώρα, καθώς όπως είπε, οι αποφάσεις αυτές, όταν εφαρμοστούν, "θα αλλάξουν δεδομένα, θα διασφαλίσουν χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους για τα επόμενα χρόνια και θα μειώσουν το βάρος του χρέους", δίνοντας ανάσα στη χώρα.
Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε πως ο δρόμος για την ολοκλήρωση της εφαρμογής της συμφωνίας είναι μακρύς και με πολλούς εξωγενείς παράγοντες, όμως όπως σημείωσε, ήδη οι αλλαγές που αφορούν στο πλαίσιο λειτουργίας του νέου μηχανισμού στήριξης (EFSF) έχουν επικυρωθεί από αρκετά κοινοβούλια.
Από τη δική μας πλευρά, διεμήνυσε, αυτό σημαίνει να είμαστε απόλυτα συνεπείς και υποστήριξε ότι το γεγονός και μόνο ότι προχωρούν με θετικές αποφάσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη, στα κοινοβούλια των χωρών, "οφείλεται στις δικές μας αποφάσεις και αποφασιστικότητα".
O πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ενώ προσέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
O πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ενώ προσέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε, η αναμόρφωση της Ελλάδας δεν πρόκειται να έρθει απ' έξω, αλλά από εμάς τους ιδίους, "από την κυβέρνηση και από το λαό, μέσα από μια πλατειά - έστω και σιωπηλή - πλειοψηφία, από μια συμμαχία, που απαιτεί ακριβώς αυτές τις μεγάλες αλλαγές", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Στο σημείο αυτό χαρακτήρισε άλλοθι για αδράνεια -ή ακόμα και αντίσταση στις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα- τη "σεναριολογία" και την προσμονή κάποιων διεθνών ή ευρωπαϊκών εξελίξεων.
Η συζήτηση περί ανάπτυξης είναι έωλη εάν δεν δούμε τα εμπόδια που υπάρχουν για ανάπτυξη στη χώρα μας, τα οποία αφορούν στη θεσμική λειτουργία του κράτους, στις πρακτικές και τις αντιλήψεις. Αυτά δεν κοστίζουν, όμως σίγουρα εμποδίζουν, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.
Εξάλλου, χαιρέτισε τη γενναία, όπως την χαρακτήρισε, στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή για το τέλος στα ακίνητα και ευχήθηκε κι άλλες πολιτικές δυνάμεις να έδειχναν την ίδια υπευθυνότητα.
"Μακάρι και άλλες πολιτικές δυνάμεις να είχαν αυτό το θάρρος, να είχαν την ίδια υπευθυνότητα απέναντι στις ιστορικές προκλήσεις, αντί να κρύβονται πίσω από τη δική μας στάση ευθύνης... Η δική μας στάση ευθύνης, η δική μας αρραγής ενότητα, η δική μας ισχυρή ψήφος, τους επιτρέπει –δυστυχώς κατά μίαν έννοια- να θεωρούν ότι μπορούν ανενόχλητα να λαϊκίζουν, να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να ακολουθούν συμπεριφορές καιροσκοπικές", παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου.
Ο Πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την εισήγησή του με ένα σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες: Η επίκληση της βίας ή της ανομίας, παρατήρησε, υπονομεύει τα βασικά δικαιώματα του πολίτη και την προοπτική του, γι αυτό, "όλοι μας πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στην κοινωνία, φτιάχνοντας μια Πολιτεία δικαιοσύνης και ευνομίας".
Στη Βαρσοβία το απόγευμα ο Πρωθυπουργός
Τα απόγευμα ο Πρωθυπουργός αναμένεται στη Βαρσοβία, για τη Σύνοδο Κορυφής της "ανατολικής εταιρικής σχέσης" στην οποία συμμετέχουν αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ και οι ανατολικοί εταίροι (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία).
Το βράδυ θα παρακαθίσει στο δείπνο που παραθέτουν στους ηγέτες ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τούσκ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ενώ από αύριο το πρωί θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής και θα έχει και διμερείς επαφές με ηγέτες.
Οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, αυτές και μόνο αυτές, καθορίζουν το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε", ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "πρέπει εμείς να είμαστε συνεπείς σ΄αυτό το πλαίσιο" και χαιρέτησε την "γενναία", όπως την χαρακτήρισε, στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή για την ρύθμιση του τέλους στα ακίνητα.

"Μακάρι να έδειχναν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις την ίδια υπευθυνότητα", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι "δεν χρειάζεται κανένας να εκμεταλλεύεται τον πόνο του λαού και να αναμοχλεύει πάθη".

"Όλοι είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στην κοινωνία για να προχωρήσουμε το σχέδιο μας", κατέληξε.



http://www.ethnos.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...