Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Δίνουν γην και ύδωρ, αλλά η εκταμίευση της έκτης δόσης παραμένει στον αέρα



Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοίμασε ένα νέο αιματηρό πακέτο οικονομικών μέτρων δίνοντας γην και ύδωρ στους δανειστές, η εκταμίευση της έκτης δόσης δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί.

Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Ολι Ρεν ξεκαθάρισε χθες ότι δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για τη δόση στη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών στις 3 Οκτωβρίου, ενώ ανάλογη ήταν και η απάντηση που έδωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.


Ετσι, παρά την αναγκαστική υποβολή του ελληνικού λαού στις νέες «θυσίες» που ζήτησε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, η εκταμίευση της δόσης παραμένει ακόμη ανοιχτή. Προκειμένου να ληφθεί κάποια σχετική απόφαση, είναι αναγκαίο να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα και να αξιολογήσει το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας.

«Μπορείτε να το αποκλείσετε αυτό» ξεκαθάρισε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου, ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχει ενδεχόμενο απόφασης για την εκταμίευση στις συνεδριάσεις του Eurogroup/Ecofin. Οι ελεγκτές θα επιστρέψουν «σύντομα, αλλά δεν έχω την ακριβή ημερομηνία» είπε.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιοργκ Ασμούσεν, λέγοντας και αυτός ότι δεν θα ληφθεί σχετική απόφαση στις 3 Οκτωβρίου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Κ. Λαγκάρντ, η οποία σε συνάντησή της με τον κ. Βενιζέλο τού ζήτησε έγγραφες διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει γρήγορα και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα τα νέα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Παράλληλα ο Αμαντέου Αλταφάζ επεσήμανε χθες ότι η διεύρυνση του μηχανισμού ευρωστήριξης EFSF δεν θα επιτρέψει την περαιτέρω αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα «βρίσκεται αντιμέτωπη με τη στιγμή της αλήθειας, είναι η τελευταία της ευκαιρία να αποφύγει την κατάρρευση της οικονομίας της» υπογράμμισε.

Σχετικά με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου ο κ. Αλταφάζ απέφυγε να χαρακτηρίσει τη συμφωνία επαρκή για την Ελλάδα και τη χαρακτήρισε «απόφαση που συνιστά καλή παρέμβαση».


Νεκταρία Σταμούλη



http://www.dimokratianews.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...