Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Σχέδιο Ιφιγένεια για το Δημόσιο (Σενάρια για χιλιάδες εφεδρείες , για να... φυσήξει ούριος άνεμος από τρόικα)


Θυσία 60.000 απαιτούν οι τροϊκανοί! Αλλάζει πάλι το νέο μισθολόγιο, στο στόχαστρο τα επιδόματα των ρετιρέ!
(του Κ. Οικονόμου) 
‘Ολοι οι οργανισμοί, επιχειρήσεις και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και όχι μόνο αυτοί που ήδη έχει προγραμματισθεί να κλείσουν ή να συγχωνευθούν βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο της κυβέρνησης, που καλείται να εφαρμόσει ένα σχέδιο «Ιφιγένεια» μέχρι το τέλος του χρόνου, προχωρώντας σε θυσίες υπαλλήλων για να... φυσήξει ούριος άνεμος από την τρόικα. Ουσιαστικά, η διαπραγμάτευση που άρχισε με την τρόικα θα ολοκληρωθεί σε πολιτικό επίπεδο, στην έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup στις 14 Σεπτεμβρίου. Κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι προσδοκούν μια πολιτική διαπραγμάτευση σε επίπεδο υπουργών, για να αποφευχθεί μια... αιματοχυσία στο δημόσιο τομέα. Αναγνωρίζουν, όμως, ότι το κλίμα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι βαρύ για την Αθήνα και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται τελικά οι υπουργοί να αναπέμψουν το θέμα στην τεχνική αντιπροσωπεία της τρόικας, πιέζοντας την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις βλέψεις της για πολιτικό «νέρωμα» των νέων περικοπών. 
Οι αποκλίσεις 
Το πρόβλημα, όμως, στην τεχνική διαπραγμάτευση με τους τροϊκανούς είναι ότι οι μεγάλες αποκλίσεις στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, που οδηγούν το έλλειμμα του 2011 τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ πάνω από τους στόχους, έχουν ανεβάσει πέρα από κάθε όριο τις απαιτήσεις για άμεσο «τσεκούρωμα» του δημόσιου τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, πριν τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, η τρόικα είχε ζητήσει τρεις μεγάλες θυσίες από την κυβέρνηση:...
 
1. Να προχωρήσει μέχρι το τέλος του χρόνου σε τουλάχιστον 20.000 απολύσεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καρατομώντας όλους τους υπαλλήλους που χάνουν το αντικείμενό τους από συγχωνεύσεις ή λουκέτα σε φορείς και οργανισμούς. 
2. Να θέσει το συντομότερο σε εργασιακή εφεδρεία τουλάχιστον 40.000 υπαλλήλους των φορέων της γενικής κυβέρνησης που θα καταγραφούν ως πλεονάζον προσωπικό. Οι υπάλληλοι αυτοί θα λαμβάνουν μόνο το 60% περίπου των αποδοχών τους για 12 μήνες και αν δεν βρεθεί άλλη θέση για να αξιοποιηθούν, βάσει αξιολόγησης από το ΑΣΕΠ, στη συνέχεια θα απολύονται. 
3. Να «ξηλώσει» το νέο μισθολόγιο που παρουσιάσθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, με το οποίο τα επιδόματα των ρετιρέ του Δημοσίου χαρακτηρίζονται ως προσωπική διαφορά μισθοδοσίας και διατηρούνται. Η απαίτηση της τρόικας είναι να ψαλιδισθούν αυτά τα επιδόματα, που σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και διπλασιάζουν το βασικό μισθό, ώστε η κυβέρνηση να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για εξοικονομήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
(Nίκη)
 
 
 
http://online-pressblog.blogspot.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...