θεαματικές κινήσεις εντός του Σεπτεμβρίου, όπως διαμήνυσαν οι επικεφαλής της τρόικας την Πέμπτη το βράδυ. Ωστόσο οι αντιδράσεις που αναμένεται να προκαλέσει η δημοσιοποίηση του σχεδίου και το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται μία τέτοια απόφαση τρομάζουν και διχάζουν τα κυβερνητικά στελέχη.
Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην υλοποίηση του σχεδίου, διευκρινίζοντας όμως στην τρόικα ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να βάλει «κόκκινη» γραμμή ως προς τη λήψη νέων μέτρων. Η σκλήρυνση της στάσης που θα επιχειρηθεί θα βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση και με το θέμα των εγγυήσεων που πιέζεται η χώρα να δώσει στους Φινλανδούς για τη συμμετοχή στο δεύτερο πακέτο βοήθειας, αλλά και με την προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της συμφωνίας.
Εξάλλου, προτάσσοντας το γεγονός ότι η ύφεση είναι βαθύτερη απ’ όσο είχε εκτιμήσει η τρόικα, η κυβέρνηση διεκδικεί αναθεώρηση του στόχου του ελλείμματος για φέτος και του χρόνου. Για το λόγο αυτό τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών θα επιδιώξουν την ερχόμενη εβδομάδα επαφές με ευρωπαίους ομολόγους τους. Ωστόσο η τρόικα επιμένει ότι η κυβέρνηση πρέπει απλώς να εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και εκτιμά ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα 1,7 δισ. ευρώ φέτος και άνω των 2 δισ. το 2012.
Στο «μικροσκόπιο» και οι ΔΕΚΟ
Αναλυτικά στοιχεία από 160 φορείς ζητά έως τις 9 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, ζητείται να αποσταλούν στην ειδική γραμματεία ΔΕΚΟ στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν, καθώς και όλες τις λεπτομέρειες για το κόστος μισθοδοσίας τους, την αναλογία συμβασιούχων / μονίμων, την κατάρτιση κάθε υπαλλήλου κ.λπ.
Να σημειωθεί ότι στους φορείς που εστάλη η σχετική επιστολή για την καταγραφή των εργαζομένων περιλαμβάνονται και οι εισηγμένες ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, ο ΟΠΑΠ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα. Δηλαδή, επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης (όπως η ΑΤΕ) και σε διαδικασία αποκρατικοποίησης.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι εφόσον έχουν μια πλήρη εικόνα του αριθμού των εργαζομένων σε όλους αυτούς τους φορείς μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, θα μπορούν να επεξεργαστούν τα στοιχεία αυτά και να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το πόσοι αποτελούν πλεονάζον προσωπικό και θα μπορούσαν να τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.
http://logia-starata.blogspot.com/