Σαν σήμερα, συμπληρώνονται 17 χρόνια από την καταδίκη του τραπεζίτη Γιώργου Κοσκωτά για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης, στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο τότε υπουργός εθνικής οικονομίας Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Το σκάνδαλο Κοσκωτά μονοπώλησε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης τη δεκαετία του 1980 και έφθασε έως τις αρχές του 1990, καθώς σηματοδότησε τον αγώνα για τον έλεγχο των ΜΜΕ και των τραπεζών.
Στις 9 Νοεμβρίου 1994, ο Γ. Κοσκωτάς καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, αφού κρίθηκε ένοχος για τέσσερις κακουργηματικές πράξεις.
Ποιος ήταν όμως ο ρόλος του Παναγιώτη Ρουμελιώτη; Ο τέως υπουργός εθνικής οικονομίας παραπέμφθηκε για παράβαση του άρθρου 2 του Ν.Δ. 802/71, επειδή δεν έλαβε μέτρα ελέγχου της Τράπεζας Κρήτης. Τελικά, δεν καταδικάστηκε, αφού είχε ήδη εκλεγεί Ευρωβουλευτής το 1989 και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ήρε την ασυλία του.
Παρόλο που το όνομα του ενεπλάκη σε μια από τις σημαντικότερες πολιτικές και οικονομικές υποθέσεις της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, ο Π. Ρουμελιώτης τα επόμενα χρόνια τοποθετήθηκε ως εκπρόσωπος σε Διεθνείς Οργανισμούς και εν τέλει διορίστηκε στο ΔΝΤ από τον Γ. Παπακωνσταντίνου.
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τον Γ. Κοσκωτά και τον Π. Ρουμελιώτη, σε δίκη είχαν παραπεμφθεί ο Α. Παπανδρέου (πρώην πρωθυπουργός), ο Μ. Κουτσόγιωργας (πρώην υπουργός Δικαιοσύνης), ο Δ. Τσοβόλας (πρώην υπουργός οικονομικών) και ο Γ. Πέτσος (πρώην υφυπουργός Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας).
Από αυτούς, ο Α. Παπανδρέου και ο Π. Ρουμελιώτης δεν καταδικάστηκαν, ο Μ. Κουτσόγιωργας, κατά τη διάρκεια της δίκης πέθανε από εγκεφαλικό, ενώ ο Δ. Τσοβόλας και ο Γ. Πέτσος κρίθηκαν ένοχοι για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
N.M
http://www.newpost.gr/