Σενάρια «τρόμου» περιγράφουν οι Financial Times, αναλύοντας τα έξι βήματα που θα ακολουθήσει η Ελλάδα αν αποχωρήσει από το ευρώ και επιστρέψει στη δραχμή.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, Ρόμπερτ Τζένκινς, παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ουδόλως ενδιαφέρονται για την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ, οι κυβερνήσεις της Ευρώπης θεωρούν το....
συγκεκριμένο ζήτημα ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας.
Ο αρθρογράφος μάλιστα αναλύει βήμα προς βήμα τις εξελίξεις, σε περίπτωση που η Ελλάδα τεθεί εκτός ευρωζώνης
Πρώτο βήμα: Το υπουργικό συμβούλιο αποφασίζει ότι η χώρα θα αποχωρήσει από το ευρώ, ενώ η είδηση αναπαράγεται συνεχώς από εγχώρια και ξένα ΜΜΕ. Οι πολίτες αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις τους σε ευρώ, για να μην μετατραπούν σε δραχμές. Οι τραπεζικές καταθέσεις μειώνονται και οι επιχειρήσεις βγάζουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό. Οι ξένες εταιρείες ακυρώνουν τα πιστωτικά όρια των ελληνικών επιχειρήσεων και οι τράπεζες κλείνουν.
Δεύτερο βήμα: Η κυβέρνηση της Ελλάδας, μετά από έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, ανακοινώνει την επιστροφή στη δραχμή. Αυτομάτως, μηχανισμοί ελέγχου κεφαλαίων που φεύγουν στο εξωτερικό μετατοπίζονται. Το δημόσιο χρέος αναπροσδιορίζεται σύμφωνα με τη νέα δραχμή, η αξία της οποίας καταρρέει. Ο πληθωρισμός εκτοξεύεται.
Τρίτο βήμα: Προκύπτουν τεράστια προβλήματα και διαφωνίες όσον αφορά τα ιδιωτικά χρέη, όπως π.χ. για τα δάνεια γερμανικής τράπεζας σε θυγατρική εταιρεία πολυεθνικής, όπως η BMW. Το ερώτημα αφορά αν τα δάνεια παραμένουν σε ευρώ ή μετατρέπονται σε δραχμές.
Τέταρτο βήμα: Η κρίση μεταδίδεται. Οι Πορτογάλοι βρίσκονται υπ' ατμόν και αποσύρουν τις καταθέσεις τους σε ευρώ, λόγω φόβων για επιστροφή στην παλαιά ισοτιμία. Οι επιχειρήσεις βγάζουν τα κεφάλαιά τους, οι τράπεζες κλείνουν, ενώ οι ίδιες εξελίξεις ακολουθούν και στην Ιρλανδία. Οι τράπεζες «κλείνουν τις πόρτες τους» σε περιθωριοποιημένες χώρες της Ευρώπης.
Πέμπτο βήμα: Επικρατεί σύγχυση για τις τράπεζες, ενώ η συναλλαγή μεταξύ τραπεζών παίρνει τέλος.
Έκτο βήμα: Σταματά ο δανεισμός των τραπεζών εκτός Ε.Ε. Η οικονομική δραστηριότητα σταματά.
Ως εκ τούτου, καταλήγει ο συντάκτης, μια χρεοκοπία της Ελλάδας εντός ευρωζώνης μπορεί να ελεγχθεί. Ωστόσο, κάτι τέτοιο εκτός ευρώ θα προκαλέσει ανεξέλεγκτες συνέπειες.
http://www.prionokordela.gr/