Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

«Tολμά να ελπίζει, φοβάται να αποτύχει»


«Τολμά να ελπίζει, φοβάται να αποτύχει...» Αυτός είναι ο τίτλος του νέου άρθρου του περιοδικού Economist για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία.

«Οι διαδηλωτές έκαναν εκ νέου την εμφάνισή τους στην....

πλατεία Συντάγματος την 1η του Μάη, επιχειρώντας για μια ακόμη φορά να θυμίσουν τις συνεχιζόμενες πιέσεις που αντιμετωπίζει η σχεδόν ενός έτους τρικομματική κυβέρνησης στην Ελλάδα, την ώρα που προσπαθεί να επιτύχει τους όρους του οικονομικού προγράμματος που ακολουθεί», σχολιάζει χαρακτηριστικά το περιοδικό.

Και συνεχίζει: Τα εμπόδια αυτά θα ενταθούν περαιτέρω, στην περίπτωση που η ελληνική οικονομία παραμείνει δέσμια της ύφεσης.

Αλλά, κατά τον Economist, υπάρχουν ενθαρρυντικά και πολλά υποσχόμενα σημάδια για την ελληνική οικονομία. Όπως υποστηρίζει, οι διαδηλώσεις της τρέχουσας εβδομάδας δεν είχαν τη δυναμική που είχαν άλλες προηγούμενες διαμαρτυρίες.

Στα θετικά στοιχεία το περιοδικό περιλαμβάνει επίσης: τη σταδιακή εμφάνιση νέων καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας, τις προσδοκίες για τα έσοδα από τον τουρισμό ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, αλλά και την επιστροφή της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

«Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες κατέγραψαν πτώση 37% από το 2009 μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, έχουν από τότε καταγράψει μια άνοδο της τάξης του 9%», προσθέτει ο Economist.

Και επισημαίνει: Το ελληνικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί σωρευτικά 20% από το 2007. Και η συρρίκνωση θα συνεχιστεί. Αλλά, όπως ο ίδιος ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, έχει τονίσει: Η ελληνική κυβέρνηση είναι εφικτό να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,5% από το 2016.

Η Κομισιόν, συνεχίζει το περιοδικό, προβλέπει ήπια επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη από το 2014, ωστόσο το στοίχημα αυτό θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις τράπεζες, η ανακεφαλαιοποίηση των οποίων βαίνει προς ολοκλήρωση...
 
 
 http://ksipnistere.blogspot.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...