Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Το ΔΝΤ θέλει το «κούρεμα» να είναι πάνω από 50%



του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, από το 50% που προβλέπει η συμφωνία της 26ης-27ης Οκτωβρίου, επιθυμεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η θέση αυτή έγινε γνωστή στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας.

Μεγαλύτερο «κούρεμα» του...
ελληνικού χρέους, από το 50% που προβλέπει η συμφωνία της 26ης-27ης Οκτωβρίου, επιθυμεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η θέση αυτή έγινε γνωστή στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας.
Οι αξιωματούχοι του Ταμείου που ασχολούνται με την Ελλάδα φέρονται να πιστεύουν ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν, όπως και τα λάθη και οι παλινωδίες της προηγούμενης κυβέρνησης, ουσιαστικά ακύρωσαν το μέρος της συμφωνίας των Βρυξελλών που αφορά το «κούρεμα», καθώς άλλαξαν οι συνθήκες, ενώ το χρέος αυξήθηκε.

Το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει (όπως είχε πράξει και τον περασμένο Ιούλιο) για την πιθανότητα
αποτυχίας της συμφωνίας του περασμένου Οκτωβρίου, εάν αυτή δεν εφαρμοστεί αμέσως. Η νέα εξέλιξη δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες συναντούν «διαφόρων ειδών εμπόδια», που ξεκινούν από το ύψος του «κουρέματος» και φτάνουν στο επιτόκιο, για το οποίο η συμφωνία χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά δύσκολη» αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΕτΚ», τις τελευταίες ημέρες επικρατεί μια τάση ανάμεσα στους ιδιώτες που διαθέτουν ελληνικό χρέος «για να τελειώνει αυτή η υπόθεση, ούτως ώστε να μη συμβούν τα χειρότερα». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διευθυντής του IIF Τσαρλς Νταλάρα σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να υποβάλει πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση, με βάση την οποία να δρομολογηθεί η τελική συμφωνία.

Ο κ. Νταλάρα, εκφράζει φόβους σε συνομιλητές του ότι θα υπάρξει αναγκαιότητα ενεργοποίησης των CACs (Collective Actions Clause) και εξαναγκασμός όσων αποφασίσουν να μη συμμετάσχουν στο «κούρεμα» προκειμένου να αποδεχθούν τη συμφωνία.
Πηγή στην Ουάσιγκτον ανέφερε στο «ΕτΚ» ότι οι διαπραγματεύσεις «περνούν από χίλια κύματα» και εξήγησε ότι «μερικές φορές καταλήγουν σε συμφωνία, μερικές φορές οι θέσεις των πλευρών είναι απομακρυσμένες».

Αναφερόμενος στο δίκαιο που θα διέπει τα νέα ομόλογα είπε ότι ενώ ο πρωθυπουργός δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο στη Βουλή ότι θα επικρατήσει το ελληνικό δίκαιο, στη συνέχεια άλλαξε θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η πηγή χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις σαν «κινούμενη άμμο» και προέβλεψε πολλά σκαμπανεβάσματα μέχρι να επιτευχθεί η συμφωνία. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση και το IIF «θα βρουν τρόπους και κοινό έδαφος συνεννόησης μέχρι το τέλος Ιανουαρίου».
 
 
 http://anti-ntp.blogspot.com/2011/12/50.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...