Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

"Παγωμένη" όσο ποτέ η Μόσχα με την Αθήνα



Τη νέα διαπραγμάτευση της τιμής διάθεση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα έθεσε με επιστολή του στα τέλη Ιουλίου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά η απάντηση ακόμα δεν έχει δοθεί, και σίγουρα κατ'αρχήν δεν είναι θετική.
Η ενέργεια του πρωθυπουργού έγινε σε συνέχεια του αιτήματος της ΔΕΠΑ προς τη ρωσική Gazprom ένα μήνα νωρίτερα, για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας από τη Ρωσία, αλλά μάλλον επέλεξε κακό timing: Η Μόσχα είναι πιο "παγωμένη" έναντι της Αθήνας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ.Λαβρόφ ματαίωσε την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Ευάγγ. Βενιζέλο. Μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί να γίνει από υπουργίας Δ. Αβραμόπουλου.
Στην επιστολή, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ζητά από τον Β. Πούτιν να υπάρξει έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου, όπως έχει κάνει η ρωσική εταιρεία και με άλλους πελάτες της στην Ευρώπη, "αλλά εκεί τα συμβόλαια είχαν λήξει ή ή έγιναν στ πλαίσιο πολυετούς ανανέωσης, κάτι που δεν ισχύει για την Ελλάδα", αναφέρουν πηγές του Defencenet από την Μόσχα. Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι το κόστος διάθεσης του ρωσικού αερίου στη χώρα μας είναι κατά 30% υψηλότερο από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσo όρο.
Σε σχετικό ερώτημα που υπέβαλε το Defencenet σε υψηλά ιστάμενη πηγή του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας στην Μόσχα, η απάντηση ήταν ότι "όλες αυτές οι χώρες έχουν ρωσικής κατασκευής αγωγούς, όπως αυτοί που περνάνε από την Ουκρανία τον Nord Stream, και σε λίγο και τον South Stream και τον καινούριο αγωγό που θα περάσει από την Πολωνία. Η Ελλάδα μετά τον Κ.Καραμανλή απέρριψε όλους υτούς τους αγωγούς και προτίμησε τον TAP, άρα δεν υπάρχει άμεση προοπτική για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου."
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η Gazprom έχει κάνει μειώσεις και σε άλλους πελάτες, ενώ σε περιπτώσεις που αρνήθηκε, υπήρξε παραπομπή σε διαιτητικά δικαστήρια, που την υποχρέωσαν σε σημαντικές μειώσεις. Είτε κατόπιν συμφωνίας είτε από τη διαιτησία αναγκάστηκε μάλιστα σε επιστροφή μέρους των εισπραχθέντων.
"Αν θελήσει η κυβέρνηση του Α. Σαμαρά μπορεί να ακολουθήσει την ίδια οδό" λέχθηκε από την Μόσχα και αυτό έμοιαζε περισσότερο με απειλή...
Το βέβαιο είναι ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε περίπτωση να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου, η Μόσχα θα λάβει πολλά και σημαντκά αντισταθμιστικά οφέλη, σε όλα τα επίπεδα. Η εποχή που τα έδινα όλα στην Αθήνα, και οι ελληνικές κυβερνήσεις της χώρας τα έδιναν όλα στην Γερμανία ή στις ΗΠΑ με μηδενικά ανταλλάγματα, έχουν παρέλθει...

Πηγή ΕΛΚΕΔΑ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...