Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Tην άλλη Δευτέρα κατατίθεται ο προϋπολογισμός: Φέρνει φόρους 44 δισ. ευρώ....


Αλλαξε η πολιτική ατζέντα αλλά όχι η οικονομική. Την ερχόμενη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού και το βέβαιον είναι...
ότι το 2014 θα αποτελέσει ένα ακόμη έτος λιτότητας για τους Ελληνες πολίτες.
Οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλλουν αυξημένους φόρους αλλά το 2014 θα σημαδευτεί από περαιτέρω περιστολή των δαπανών σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως είναι η υγεία και η παιδεία.
Ο πήχης των φορολογικών εσόδων (από την άμεση και έμμεση φορολογία) είναι στα 44 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων δεν αποκλείεται να προέλθει από νέους φόρους, αν και το μεγάλο μέρος θα σηκώσουν μέτρα (κατάργηση φοροαπαλλαγών, αύξηση φορολογικών συντελεστών κλπ.), τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου.
Οπως αναφέρει το euro2day, o νέος προϋπολογισμός θα πρέπει να ενσωματώσει τις αποφάσεις για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2014- 2017, αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ όπως συμφώνησαν υπουργείο Οικονομικών και δανειστές.
Το κρίσιμο μέγεθος ωστόσο είναι ο «λογαριασμός» που θα κληθούν να πληρώσουν, τα εξοντωμένα από την κρίση νοικοκυριά, το επόμενο έτος.
Το βασικό σενάριο προβλέπει μεγάλη αύξηση της άμεσης φορολογίας, η οποία θα φθάνει σε ποσοστό το 12,4%.
Οι συνολικοί άμεσοι φόροι προβλέπεται να φθάσουν τα 19,5 δισ. ευρώ τη νέα χρονιά, από 17,4 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν φέτος, δεδομένης και της υστέρησης που παρουσιάζουν οι εισπράξεις.
Αυτό σημαίνει νέες εισοδηματικές απώλειες για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που για το 2014 θα φθάνουν στο ποσό των 2,1 δισ. ευρώ.
Οι φόροι αυτοί, μεταξύ των άλλων, θα προέλθουν :
-Από τη νέα κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων.
-Από την κατάργηση φοροαπαλλαγών και την κατάργηση εκπτώσεων φόρου για τα παιδιά.
-Την αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες.
-Την αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια.
Οι έμμεσοι φόροι
Στο μέτωπο της έμμεσης φορολογίας, προβλέπεται αύξηση εισπράξεων κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ, με τα συνολικά έσοδα να ανέρχονται στα 24,830 δισ. ευρώ.
Μόνο από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα το οικονομικό επιτελείο στοχεύει στην βεβαίωση εισπράξεων 3,6 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα για τον προϋπολογισμό εκτιμώνται σε 2,85 δισ. ευρώ.
Το θέμα του ενιαίου φόρου, όπως και μια σειρά από άλλα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά θα κλείσουν δια αλληλογραφίας με την τρόικα, δηλαδή με e mail που θα ανταλλάσσει το οικονομικό επιτελείο με τους δανειστές.


iefimerida.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...